Τα άγνωστα οφέλη της σοκολάτας στην υγεία μας

Αν και αποτελεί αγαπημένη λιχουδιά για πολλούς, συχνά αποφεύγεται λόγω της μεγάλης ποσότητας ζάχαρης που περιέχει. Εσείς γνωρίζετε όμως τους τρόπους με τους οποίους το γλυκό αυτό καλυτερεύει την υγεία μας;

 

Τρίτη, 18 Απριλίου 2017

Η σοκολάτα όχι μόνο αποτελεί το βασικό συστατικό των αγαπημένων μας γλυκών, αλλά συχνά απολαμβάνεται και μόνη της, ενώ θεωρείται ο καλύτερος γευστικός τρόπος να γιορτάσουμε, να παρηγορηθούμε ή απλώς να νιώσουμε καλύτερα. Παρ’όλα αυτά, βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» των τροφών που αποφεύγονται λόγω των θερμίδων της, ιδιαίτερα από εκείνους που προσέχουν τη σιλουέτα τους.
Αυτό που πιθανότατα αγνοείται όμως από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι τα οφέλη του κακάο στην υγεία αλλά και τη ψυχολογία μας. Πιο αναλυτικά, 100 γραμμάρια σοκολάτας περιέχουν μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών, κάλιου, φωσφόρου, ψευδάργυρου, σελήνιου αλλά και 67% σιδήρου, 58% μαγνησίου, 89% χαλκού και 98% μαγγανίου από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση αυτών των χρήσιμων στοιχείων.

Επιπλέον, έχει αποδεχτεί πως ένα φλυζάνι αγνής σκόνης κακάο περιέχει τα διπλάσια αντιοξειδωτικά συστατικά από αυτά που βρίσκονται στο πράσινο τσάι, αλλά και ότι η κατανάλωση σοκολάτας μειώνει κατά ένα τρίτο τον κίνδυνο προσβολής από καρδιακές ασθένειες, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal. Στα οφέλη της σοκολάτας περιλαμβάνεται και η διατήρηση της καλής μνήμης στους μεγαλύτερους ανθρώπους, σύμφωνα με μία μελέτη της ιατρικής σχολής του Harvard, η διατήρηση υγιών επιπέδων ευαισθησίας στην ινσουλίνη με την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, η οποία μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του οργανισμού αλλά και η αύξηση της ινσουλίνης και της ντοπαμίνης, που αποτελούν οργανικές ουσίες που ανακουφίζουν από τον πόνο και δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα αντίστοιχα.

Παρ’όλα αυτά, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας ζάχαρης που διαθέτει, συμβουλέυεται το μέτρο στην κατανάλωση της σοκολάτας, έτσι ώστε ο οργανισμός να επωφελείται με το σωστό και υγιή τρόπο.

Όροι: 
Κατηγοριες: