«Γλυκά» νέα: η σοκολάτα μειώνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Ιατρικοί ερευνητές εντόπισαν ενώσεις που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο μιας αρκετά συνηθισμένης αλλά επικίνδυνης καρδιακής ασθένειας, της κολπικής μαρμαρυγής που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικά επεισόδια, άνοια, καρδιακή ανεπάρκεια ακόμη και πρόωρο θάνατο.

 

Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017

Διάφορες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση της αγαπημένης μας και απολαυστικής σοκολάτας με την υγεία της καρδιάς. Μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η σοκολάτα θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής - μια κατάστασης που προκαλεί ακανόνιστους καρδιακούς  παλμούς. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι ενήλικες που έτρωγαν σοκολάτα μία έως τρεις φορές το μήνα ήταν 10%-20% λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μία φορά το μήνα ή λιγότερο.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν μακροπρόθεσμα δεδομένα σχετικά με τη διατροφή περισσότερων από 55.500 ατόμων στη Δανία. Οι συμμετέχοντες - άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 64 ετών – έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες μεταξύ του 1993 και του 1997. Οι ερευνητές ανέτρεξαν στη συνέχεια σε δεδομένα από το εθνικό μητρώο υγείας της Δανίας και προσδιόρισαν ποιοι από τους συμμετέχοντες είχαν διαγνωσθεί με κολπική μαρμαρυγή από τότε που άρχισε η μελέτη. Βρήκαν περίπου 3.350 άτομα που είχαν διαγνωσθεί με την καρδιακή κατάσταση σε ένα χρονικό διάστημα 13,5 χρόνων κατά μέσο όρο.

Με βάση τα στοιχεία που υποβλήθηκαν κατά την έναρξη της μελέτης, τα άτομα που κατανάλωναν περίπου 30 γραμμάρια σοκολάτας την εβδομάδα είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο μέχρι το τέλος της μελέτης, σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν λιγότερο από τα ίδια γραμμάρια ανά μήνα. Οι άνθρωποι που κατανάλωναν 30 έως 180 γραμμάρια την εβδομάδα ήταν ακόμη λιγότερο πιθανό - περίπου 20% - να νοσήσουν μέχρι το τέλος της μελέτης. Για τις γυναίκες, η κατανάλωση μίας μόνο μερίδας σοκολάτας την εβδομάδα είχε ως αποτέλεσμα την ελάχιστη πιθανότητα να διαγνωστούν με κολπική μαρμαρυγή, ενώ η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου για τους άνδρες σχετιζόταν με την κατανάλωση δύο έως έξι μερίδων σοκολάτας την εβδομάδα.

Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από κολπική μαρμαρυγή και η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Elizabeth Mostofsky από το T.H. Chan School of Public Health  του Harvard και το Ιατρικό Κέντρο Beth Isreal Deaconess στη Βοστώνη, δήλωσε ότι η έρευνα αυτή αποδεικνύει ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων σοκολάτας μπορεί να είναι επωφελής για τους ανθρώπους που πάσχουν από την ασθένεια. Η κολπική μαρμαρυγή θεωρείται ο πιο συνηθισμένος τύπος καρδιακής αρρυθμίας, διαταράσσοντας τη ροή του αίματος μέσα στην καρδιά, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόνο στο στήθος και αίσθημα παλμών στην καρδιά. Τα συστατικά της σοκολάτας είναι γνωστό ότι εξουδετερώνουν μερικά από αυτά τα προβλήματα. Για παράδειγμα, τα φλαβονοειδή που περιέχει μπορούν να αποτρέψουν το είδος της φλεγμονής που συχνά οδηγεί σε βλάβη των ιστών. Μπορούν επίσης να εξουδετερώσουν τους θρόμβους που θα μπορούσαν να σχηματιστούν όταν ένας ακανόνιστος καρδιακός παλμός επιτρέπει στο αίμα να συγκεντρωθεί στην καρδιά.

Αν και η μελέτη δείχνει σαφή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής, δεν αποδεικνύει ότι η σοκολάτα ήταν αποκλειστικά υπεύθυνη για τον μειωμένο κίνδυνο της νόσου., κάτι που θα απαιτούσε ένα διαφορετικό είδος μελέτης. Η Mostofsky υπενθύμισε ότι οι σοκολάτες είναι γεμάτες ζάχαρη, λίπος και θερμίδες, αλλά η μέτρια κατανάλωσή τους, ειδικά αυτών με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή. 

Όροι: 
Κατηγοριες: