flavonoeidh-kamferolh
Kαμφερόλη

Η καμφερόλη (kaempferol) είναι ένα φυσικό φλαβονοειδές που έχει απομονωθεί από το τσάι, το μπρόκολο, το γκρέιπφρουτ, και άλλες φυτικές πηγές. Λειτουργεί στον οργανισμό μας ως αντιοξειδωτικό, μειώνοντας το οξειδωτικό στρές.  Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου, ενώ μελετάται και η χρήση του για την θεραπεία του καρκίνου.

aitheria-elaia
Αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια είναι  πτητικά έλαια που εξάγονται από τα φυτά με απόσταξη με ατμό. Περιέχουν μείγμα ενεργών συστατικών και είναι πολύ αρωματικά.

afechma
Αφέψημα

Το αφέψημα γίνεται με το βράσιμο φυτού μέσα σε νερό για 5 έως 20 λεπτά.

aflatojinew-sto-sitari
Αφλατοξίνες

Οι αφλατοξίνες (aflatoxins) είναι ισχυρότατα τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που παράγονται από μύκητες (μούχλα), που αναπτύσσονται κυρίως σε ξηρά φρούτα, ξηρούς καρπούς, σιτηρά, μπαχαρικά, κατά την αποθήκευση τους, όταν υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Επίσης μπορεί να εμφανισθούν στο γάλα ζώων και στα παράγογα προϊόντα (π.χ. τυρί) που έχουν τραφεί με ζωοτροφές (καλαμπόκι κ.λπ.), στα οποία είχαν αναπτυχθεί μύκητες (ευρωτίαση, μούχλα).

b-glycanes-krithari
β-γλυκάνες

Οι β-γλυκάνες είναι πολυσακχαρίδια που βρίσκονται σε ορισμένα δημητριακά και κυρίως  στο κριθάρι,  τη βρώμη, το σιτάρι, την σίκαλη και το ρύζι.  Έχουν πολλές θετικές επιδράσεις στην υγεία μας: ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και χρησιμοποιούνται σε θεραπείες ενάντια στον καρκίνο, επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων μειώνοντας έτσι τις διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος που παρατηρούνται μετά από ένα γεύμα, βοηθούν στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα.

bamma
Βάμμα

Το βάμμα επιτυγχάνεται βυθίζοντας επί μακρό χρονικό διάστημα ένα φρέσκο ή ξερό βότανο μέσα σε πυκνό διάλυμα οινοπνεύματος.

glisxriasma
Γλίσχρασμα

Ουσία η οποία προορίζεται για να προστατεύει τους βλεννογόνους, του ανθρώπινου οργανισμού από τους ερεθισμούς και τις φλεγμονές. Αποτελείται από σάκχαρα τα οποία όταν έρθουν σε επαφή με το νερό παράγουν μια κολλώδη ουσία σαν ζελατίνα. Με αυτό τον τρόπο ασκούν μια προστατευτική και καταπραϋντική δράση στους βλεννογόνους του πεπτικού συστήματος, του λαιμού, των πνευμόνων, αλλά και του ουροποιητικού. Χαλαρώνουν την εσωτερική επένδυση του εντέρου προκαλώντας μια λειτουργία ανακλαστική ακόμα και στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης.

diaureptika-trofima
Διαθρεπτικά τρόφιμα

 «Διαθρεπτικά» (nutritious foods )χαρακτηρίζονται τρόφιμα που παρέχουν επαρκείς ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμινών, μετάλλων, κ.άλ.) σε σχέση με τις θερμίδες που αποδίδουν. Περιλαμβάνουν τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, κυρίως όμως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης , τρόφιμα  με χαμηλά  λιπαρά και χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.