Γιατί οι άνδρες και οι γυναίκες δεν μπορούν να έχουν την ίδια διατροφή

Το έχουμε δει πολλές φορές στην καθημερινότητά μας. Άνδρες και γυναίκες να κάνουν την ίδια διατροφή όταν κάνουν δίαιτα ή όταν αθλούνται ή απλά στην καθημερινότητά τους. Είναι λάθος ή σωστό; Πρέπει η διατροφή των δύο φύλλων να είναι ίδια; 

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018

Η μείωση της μερίδας και κατ' επέκταση των θερμίδων δεν είναι η μοναδική διαφορά ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα. Στην πραγματικότητα τα δύο φύλλα θα πρέπει να τρέφονται και διαφορετικά προκειμένου να έχουν καλύτερη υγεία και να καλύπτουν στο έπακρο τις ανάγκες του κάθε οργανισμού. 

Θρεπτικά συστατικά και ενέργεια 

Δεδομένα οι άνδρες έχουν περισσότερη ανάγκη για θρεπτικά συστατικά επειδή έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα. Γενικότερα οι άνδρες χρειάζονται περισσότερη ενέργεια και γι' αυτό τρώνε σε γενικές γραμμές περισσότερο από τις γυναίκες. Άρα η πρώτη διαφορά είναι η ποσότητα. 

Πρωτεΐνη 

Οι άνδρες χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη από τις γυναίκες λόγω της μυϊκής τους μάζας όπως αναφέραμε και παραπάνω. Όμως για τις γυναίκες ειδικά η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να κρύβει κινδύνους. Αν δηλαδή καταναλώνουν περισσότερη από όση χρειάζονται, τότε οδηγούνται σε υπερβολική αποβολή ασβεστίου με την ούρηση και ο κίνδυνος πέτρας και οστεοπόρωσης. 

Υδατάνθρακες

Για ακόμη μια φορά, οι άντρες έχουν γενικά υψηλότερες απαιτήσεις σε υδατάνθρακες λόγω των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών τους. Και τα δύο φύλα πρέπει να καταναλώσουν υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, και όπου είναι δυνατόν μια  ποικιλία των λαχανικών και των οσπρίων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι άνδρες έχουν μια υψηλότερη απαίτηση για φυτικές ίνες από τις γυναίκες, και χρειάζονται γύρω από 38g ανά ημέρα σε σύγκριση με 25g για τις γυναίκες.

Λίπη

Όλοι οι άνθρωπο πρέπει να καταναλώνουν κυρίως ακόρεστα λίπη και φυσικά αυτά να μην ξεπερνούν το 30-35% των ημερήσιων θερμίδων. Ένα από τα λίπη που βρέθηκαν στο κραμβέλαιο και στο λινέλαιο, γνωστό ως ALA έχει συσχετισθεί με την βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας, ωστόσο, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δεν είναι εξίσου  ευεργετικά για τον προστάτη, πράγμα που σημαίνει ότι μια υψηλή πρόσληψη του λιπαρού οξέος για τους άνδρες μπορεί να είναι επικίνδυνη και να συμβάλει στην ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.

Αλκοόλ

Το αρσενικό φύλο έχει αυξημένο ποσό των ενζύμων που απαιτούνται για να μεταβολίσει το αλκοόλ και επομένως αυτό καθιστά ικανό τον οργανισμό να ανέχεται περισσότερο αλκοόλ από τις γυναίκες.  Η διαφορά αυτή αντικατοπτρίζεται και στις συστάσεις που ορίζουν ως μέγιστη ημερήσια κατανάλωση 2 ποτήρια αλκοόλ για τους άντρες ενώ μόνο 1 για τις γυναίκες.  Επιπλέον οι γυναίκες διατρέχουν ακόμη ένα κίνδυνο όταν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, καθώς μπορεί να αυξήσει το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο ανήκει στα μικροθρεπτικά συστατικά. Είναι σημαντικότερο για τις γυναίκες αφού έχει αποδειχθεί πως μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, σε αντίθεση με τους άνδρες που κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί. Μάλιστα υψηλές δόσεις ασβεστίου σύμφωνα με κάποιες έρευνες, σχετίζονται με την αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη. 

Σίδηρος 

Οι γυναίκες λόγω της απώλειας σιδήρου στο αίμα κατά την έμμηνο ρύση, έχουν γενικά μεγαλύτερες ανάγκες για σίδηρο από τους άνδρες. Χρειάζονται περίπου 18 mg σε αντίθεση με τους άνδρες που ο οργανισμός τους απαιτεί μόνο 8 mg. Η ποσότητα μάλιστα για τις γυναίκες αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση. 

Όροι: 
Κατηγοριες: