Είναι όντως σοκολάτα η... λευκή σοκολάτα;

Συνηθίζουμε να την αποκαλούμε σοκολάτα. Είναι όμως ακριβές αυτό ή στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για σοκολάτα. Ο λόγος για την λεγόμενη λευκή σοκολάτα για την οποία οι αντίστοιχες απαντήσεις ποικίλουν και εξαρτώνται από το ποιος θα σου απαντήσει.

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

Τα βασικά συστατικά της σοκολάτας είναι το βούτυρο από κακάο και το στερεό κακάο. Ανάλογα με τις αναλογίες του κακάο αλλάζει και το είδος της σοκολάτας. Για παράδειγμα, άλλες αναλογίες κακάο υπάρχουν στη μαύρη σοκολάτα και άλλες στη σοκολάτα γάλακτος. Αναφορικά με τη λευκή σοκολάτα ωστόσο ισχύει κάτι διαφορετικό. Απουσιάζει εντελώς το στερεό κακάο δηλαδή το βασικό συστατικό της σοκολάτας.

Μάλιστα, στο παρελθόν η λευκή σοκολάτα, πολλές φορές παρασκευαζόταν χωρίς ούτε το βούτυρο κακάο, το οποίο πολλοί παρασκευαστές αντικαθιστούσαν με άλλα φυτικά έλαια. Από το 2004 όμως, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει πως για να ορίζεται ένα γλυκό ως «λευκή σοκολάτα» πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 20% βούτυρο κακάο.
Παλιότερα, υπήρχε τρόπος για να καταλάβει κανείς αν αυτό που έτρωγε ήταν όντως λευκή σοκολάτα και αυτός είχε να κάνει με το χρώμα της. Αν το λευκό της ήταν ιβουάρ τότε περιείχε βούτυρο κακάο. Αν είχε καθαρά λευκό χρώμα τότε κάποιο υποκατάστατο είχε χρησιμοποιηθεί. Κατά την διάρκεια των χρόνων ωστόσο, πολλοί κατασκευαστές κατάφεραν να διορθώσουν το πρόβλημα με το χρώμα χρησιμοποιώντας τεχνητές χρωστικές ουσίες.

Κατά τα άλλα, κάποια άλλα από τα πρότυπα που έχει θέσει η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τις λευκές σοκολάτες είναι να περιέχουν 14% υπόλειμμα γάλακτος, 3,5% λιπαρά γάλακτος και ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά που να μην ξεπερνάνε το 55%. Πλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει τα στάνταρ των ΗΠΑ και με βάση αυτά μπορούμε να πούμε πως υπάρχει ένας ξεκάθαρος ορισμός για το τι σημαίνει λευκή σοκολάτα.

Παρ' όλα αυτά υπάρχει ταυτόχρονα μια τάση που λέει πως ακόμα και αν περιέχει όλα αυτά που ορίζουν οι κανονισμοί, υπάρχει ένα δομικό χαρακτηριστικό της που δεν την κάνει αληθινή σοκολάτα και αυτό είναι πως της λείπουν το λικέρ σοκολάτας και το στερεό κακάο. Όπως και να έχει αυτή είναι μάλλον μια διαφωνία που δεν θα επιλυθεί ποτέ. Και εδώ που τα λέμε δεν είναι και τόσο απαραίτητο...

Όροι: 
Κατηγοριες: