Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων

Δεν μπορείτε να καταφέρετε να τρώτε σαλάτα πιο συχνά και να αποφεύγετε τις ανθυγιεινές λιχουδιές; Βάλτε μια τακτική προπόνηση στο πρόγραμμά σας! Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι κάνουν ενστικτωδώς πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές μετά από λίγους μήνες σε μια ρουτίνα άσκησης.

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019

Η επίτευξη ενός υγιούς σώματος και αντίστοιχα μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να μοιάζει με τρομακτική προσπάθεια.

Το να διατηρούμε τη φόρμα μας, να τρώμε καλύτερα, να κοιμόμαστε περισσότερο, να παραμένουμε ενυδατωμένοι και να κάνουμε αυτά που μας συμβουλεύει ο γιατρός μας και μάλιστα όλα συνδυαστικά, μοιάζει αδύνατο.

Συχνά είναι δύσκολο να τρώμε υγιεινά όταν υπάρχουν αμέτρητες επιλογές πλούσιων σε θερμίδες αλλά φτωχών σε θρεπτικές ουσίες τροφίμων και είναι εύκολες προσβάσιμες. Πολλοί νέοι αντιμετωπίζουν αυτή τη δυσκολία όταν αρχίζουν να ζουν μόνοι τους και έχουν περιορισμένο χρόνο και χρήμα για να αγοράσουν και να μαγειρέψουν υγιεινά γεύματα, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν συχνά σε φθηνά, έντονα επεξεργασμένα και συνολικά ανθυγιεινά φαγητά που έχουν βέβαια αρνητικές συνέπειες για την υγεία, όπως το υπερβολικό βάρος και την έλλειψη θρεπτικών ουσιών. Αν και τα χρήματα και ο χρόνος είναι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, υπάρχουν και άλλες πτυχές που πρέπει να εξεταστούν.

Παρόλο που η τακτική άσκηση είναι εξαιρετικά επωφελής για τη γενικότερη υγεία, δεν υπάρχει μεγάλη επιστημονική έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της άσκησης στις επιλογές των τροφίμων. Μια πρόσφατη όμως αμερικανική μελέτη εξέτασε την επίδραση της αερόβιας άσκησης στη διατροφή των νέων ενηλίκων. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Texas at Austin μελέτησαν 2.680 φοιτητές ηλικίας 18 έως 35 ετών που δεν ασκούνταν τακτικά, ούτε έκαναν δίαιτα κατά τη διάρκεια της έρευνας. Οι συμμετέχοντες άρχισαν ένα πρόγραμμα γυμναστικής και μετά από περίπου τέσσερις μήνες, αυτά τα άτομα που είχαν μια βασικά καθιστική καθημερινή ζωή και ήταν πιο επιρρεπή στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών, βρέθηκαν να απολαμβάνουν πραγματικά τα άπαχα κρέατα, τα φρούτα και λαχανικά και άφησαν πίσω τους τις ανθυγιεινές επιλογές όπως τα τηγανητά και τα αναψυκτικά.

Διαβάστε επίσης: 
Τι λέει η επιστήμη για τη διατροφή και την άσκηση

"Πολλοί άνθρωποι στη μελέτη δεν γνώριζαν ότι είχαν αυτό το ενεργό, υγιές άτομο μέσα τους", λέει η κύρια συγγραφέας Molly Bray, πρόεδρος του τμήματος Nutritional Sciences στο UT Austin και μέλος της παιδιατρικής σχολής στο Dell Medical School, . "Μερικοί από αυτούς πίστευαν ότι το μέγεθός τους ήταν αναπόφευκτο και πολλοί από αυτούς τους νέους, επιλέγουν το τι να τρώνε και πότε να ασκηθούν για πρώτη φορά στη ζωή τους". Στους συμμετέχοντες, οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι δεν ασκούνταν περισσότερο από 30 λεπτά την εβδομάδα στην αρχή της μελέτης, ανατέθηκε η ολοκλήρωση αερόβιας άσκησης 30 λεπτών τρεις φορές την εβδομάδα για 15 εβδομάδες. Τα άτομα μπορούσαν να επιλέξουν διάφορους τύπους ασκήσεων, όπως διάδρομο, ελλειπτικά μηχανήματα ή ποδήλατα γυμναστικής. Ζητήθηκε από αυτούς να μην αλλάξουν τη διατροφή τους κατά την περίοδο της συγκεκριμένη έρευνας. Προς έκπληξη της ερευνητικής ομάδας, οι συμμετέχοντες άρχισαν από μόνοι τους να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, παρά το γεγονός ότι τους είπαν να διατηρήσουν την ίδια δίαιτα.

"Η διαδικασία της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να επηρεάσει τη διατροφική συμπεριφορά", αναφέρει η Bray. "Ένας από τους λόγους που πρέπει να προωθήσουμε την άσκηση είναι οι υγιείς συνήθειες που μπορεί να δημιουργήσει σε άλλους τομείς. Αυτός ο συνδυασμός είναι πολύ ισχυρός". Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Houston και στο Πανεπιστήμιο της Alabama at Birmingham και η έρευνα δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια σε αυτό το φαινόμενο καθώς και αν συμβαίνει και με τους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με μερικές προηγούμενες μελέτες, τα ευρήματα μπορεί να σχετίζονται με το γεγονός ότι οι προπονήσεις εξισορροπούν τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη στον οργανισμό. "Πιστεύω πραγματικά ότι η άσκηση μεταβάλλει την νευρωνική επεξεργασία στον εγκέφαλο. Η διέγερση του εγκεφάλου που εμφανίζεται με άσκηση υψηλής έντασης είναι αυτό που αλλάζει πολλά πράγματα στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου και του τι θέλει να φάει ", σημειώνει η Bray.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: news.utexas.edu

Όροι: 
Κατηγοριες: