Αερόβια, βάρη, τρέξιμο: Τι τρώμε πριν και μετά

Η αεροβική, η προπόνηση με βάρη και το τρέξιμο είναι εντελώς διαφορετικές ασκήσεις με αποτέλεσμα να απαιτείται τελείως διαφορετική διατροφική αποκατάσταση του οργανισμού. Ας δούμε πως πρέπει να τρώμε μετά από την άσκηση... 

Τρίτη, 7 Αυγούστου 2018

Ξεκαθαρίζουμε αρχικά πως οι γενικοί κανόνες υγιεινής διατροφής δεν ισχύουν πάντα αναφορικά με τη γυμναστική. Αυτό που σίγουρα έχει μεγάλη σημασία είναι ο σωστός προγραμματισμός και η επιλογή των κατάλληλων συστατικών. 
Με αυτόν τον τρόπο ο ασκούμενος εξασφαλίζει ότι θα έχει τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από την προπόνησή του. 
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο βασικός κανόνας είναι να τρώμε κάθε 3-4 ώρες.

Αεροβική

Η αεροβική γυμναστική επιβάλλει καλό πρόγραμμα αλλά και προσεκτική επιλογή τροφών. Πριν την προπόνηση, το γεύμα πρέπει να περιέχει ελάχιστα λιπαρά και καθόλου πρόσθετη ζάχαρη, μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης αλλά αρκετούς υδατάνθρακες. Ιδανική επιλογή στην περίπτωση αυτή είναι ένα smoothie με γάλα αμυγδάλου, μπανάνα και μούρα, 60 έως 90 λεπτά πριν την προπόνηση. Με τον τρόπο αυτό, θα εξασφαλίσετε επαρκή ενέργεια για τους μυς.
Μετά την προπόνηση, για διάστημα 20-30 λεπτών οι μύες απορροφούν εξαιρετικά αποτελεσματικά τα θρεπτικά συστατικά. Για να διατηρηθεί η παροχή ενέργειας, πρέπει να αναπληρωθούν οι απώλειες, κατά προτίμηση με ένα γεύμα ή σνακ που περιέχει πρωτίστως υδατάνθρακες και πρωτεΐνη. 
Ένα γεύμα που συνδυάζει αυτά τα δύο συστατικά θα προωθήσει την αποκατάσταση των μυών και θα αποτρέψει την εκδήλωση μυϊκού πόνου. Μπορείτε να επιλέξετε ένα ποτήρι σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά. Σε διάστημα μίας ώρας μετά την προπόνηση, ο οργανισμός χρειάζεται πρωτεΐνη και ηλεκτρολύτες. Ένα smoothie με νερό καρύδας είναι μια καλή επιλογή.

Βάρη

Χρειάζεται ένα ισορροπημένο γεύμα με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες μία με δύο ώρες πριν την προπόνηση με βάρη. Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Οι υδατάνθρακες θα αποτρέψουν την εκφύλιση των μυών, ενώ οι πρωτεΐνες ελέγχουν τη μυϊκή ανάπτυξη και ανάπλαση.
Μετά την προπόνηση, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στις πρωτεΐνες. Η καταπόνηση των μυών αποκαθίσταται μόνο με τη βοήθεια των αμινοξέων που βρίσκονται στις πρωτεΐνες. Ένα ρόφημα ορού γάλακτος με βάση το νερό ή το γάλα αμυγδάλου εντός μίας ώρας μετά την προπόνηση είναι μια καλή επιλογή. Μια μπάρα πρωτεΐνης αποτελεί καλή εναλλακτική στην περίπτωση αυτή.

Τρέξιμο

Οι δρομείς, ιδιαίτερα όσοι καλύπτουν αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων, πρέπει να καταναλώνουν ένα γεύμα με λίγες φυτικές ίνες και αρκετούς υδατάνθρακες (π.χ. λευκά μακαρόνια ή ρύζι) το προηγούμενο βράδυ. Το πρωί πριν το τρέξιμο, το σώμα χρειάζεται επίσης υδατάνθρακες, για παράδειγμα ένα λευκό κουλούρι ή ψωμί με βούτυρο αμυγδάλου και μία μπανάνα.
Μετά την προπόνηση χρειάζεται πρωτίστως ενυδάτωση. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι χρειάζεστε περίπου 500 ml υγρών για κάθε 500 γραμμάρια ιδρώτα που χάσατε κατά το τρέξιμο (ζυγιστείτε αμέσως πριν και αμέσως μετά την προπόνηση για να το υπολογίσετε).

Όροι: 
Κατηγοριες: