Παιδικοί φρουτοχυμοί με απαράδεκτα υψηλά ποσοστά ζάχαρης

‘Φρουτοχυμοί και smoothies περιέχουν «απαράδεκτα υψηλά» ποσοστά ζάχαρης αναφέρει ο βρετανικός Guardian. Αυτό ήταν το αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα μιας νέας έρευνας για την περιεκτικότητα ζάχαρης στους παιδικούς χυμούς και τα smoothies που κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019

Από τα 203 παιδικά ποτά που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετς και πέρασαν από έλεγχο, τα περισσότερα έχουν πολύ αυξημένα ποσοστά ζάχαρης ανά μερίδα. Τα χειρότερα νέα είναι ότι 85 χυμοί και smoothies (42%) από αυτά που εξετάστηκαν περιείχαν τουλάχιστον 19 γραμ. σακχάρων- το αντίστοιχο των 4 3/4 κύβων ζάχαρης , ή σχεδόν ολόκληρη την ποσότητα της ημερήσιας ποσότητας ζάχαρης που μπορεί να πάρει ένα παιδί. 

Σε αυτή την έρευνα εξετάστηκαν μόνο παιδικοί ατομικοί χυμοί, όχι άλλα ποτά με προσθήκη ζάχαρης, ποτά για αθλητές, παγωμένα τσάγια καθώς και τα διαλυόμενα σε νερό τονωτικά. Αυτό σημαίνει ότι η έρευνα δεν κάλυψε όλο το εύρος των σακχαροειδών ποτών που μπορεί να καταναλώσει ένα παιδί. 

Για τους γονείς που προσπαθούν να αποφεύγουν να δίνουν στα παιδιά τους ζαχαρώδη ποτά, φαίνεται ότι οι συσκευασμένοι χυμοί επιβαρύνουν τον οργανισμό των παιδιών με «άχρηστη» ζάχαρη. Ο έλεγχος της σύστασης στην ετικέτα του προϊόντος αποτελεί την πιο πρακτική λύση. Και το πιο ασφαλές είναι βέβαια το νερό.

Η έρευνα που διεξήγαγαν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Liverpool και του Λονδίνου μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για συζήτηση σχετικά με τη βελτίωση της σύστασης των παιδικών τροφών και ποτών καθώς η ζάχαρη έχει αρχίσει και θα συνεχίσει να αποτελεί θέμα σοβαρών αντιπαραθέσεων.

Τι είδος έρευνας ήταν;

Ο τίτλος της έρευνας την οποία εξετάζει το άρθρο ήταν «Πόση ζάχαρη κρύβεται στα ποτά που προορίζονται για παιδιά;» και είναι λίγο τολμηρός. Η βιομηχανία τροφίμων δικαιολογημένα θα απαντούσε ότι δεν υπάρχει τίποτα «κρυμμένο» σχετικά με το περιεχόμενο ζάχαρης – όπως και για άλλα συστατικά- τη στιγμή που όλα αναγράφονται στη συσκευασία. Από εκεί εξάλλου πήραν και οι ερευνητές τις πληροφορίες τους για την έρευνα. Το κατά πόσο οι άνθρωποι διαβάζουν ή καταλαβαίνουν τις πληροφορίες που αναγράφονται στις συσκευασίες –ειδικά τα παιδιά- είναι αυτό που έχει πραγματική σημασία.

Η εμπεριστατωμένη αυτή έρευνα εξέτασε τη σύσταση των ελεύθερων σακχάρων των φρουτοχυμών, άλλων χυμών και smoothies τα οποία κυκλοφορούν στο Ηνωμ. Βασίλειο και προορίζονται για παιδιά και τα οποία βρίσκει κανείς στα περισσότερα σούπερ μάρκετς.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι :

«η κατανάλωση ελεύθερων σακχάρων, ειδικά με τη μορφή ποτών, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συνολικής ποσότητας ζάχαρης στον οργανισμό μας και σε μείωση κατανάλωσης πιο θρεπτικών τροφών, οδηγώντας μας σε μια ανθυγιεινή διατροφή με συνέπεια την αύξηση του βάρους».

Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι σε σύγκριση με τα άλλα ποτά οι χυμοί είναι μια καλύτερη επιλογή αλλά, δυστυχώς, έχουν το ίδιο ποσοστό ζάχαρης χωρίς τα θρεπτικά συστατικά του ολόκληρου αντίστοιχου φρούτου.

Όροι: 
  • ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣAΚΧΑΡΑ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: