Ο ρόλος του μπαμπά στην υγεία του μωρού είναι μεγαλύτερος από ό,τι θεωρείται;

Η ηλικία, η συμπεριφορά και οι συνθήκες διαβίωσης του πατέρα έχουν σημαντικά γενετικά αποτελέσματα που μπορούν να βλάψουν την υγεία των παιδιών του και πιθανώς και των απογόνων τους, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2019

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι οι μητέρες μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του παιδιού τους μέσα από πράγματα όπως το κάπνισμα ή την κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όμως, διάφορες έρευνες δείχνουν ότι και η διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η ηλικία του πατέρα μπορεί να συμβάλλουν σε γενετικές ανωμαλίες, αυτισμό, παχυσαρκία, ψυχικές ασθένειες και άλλα προβλήματα στα παιδιά του Η Joanna Kitlinska, καθηγήτρια βιοχημείας και μοριακής και κυτταρικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown, εξέτασε δεκάδες μελέτες για την υγεία των παιδιών και των πατέρων τους.  Η έρευνά της που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Stem Cells, καταλήγει στο ότι η ηλικία, ο τρόπος ζωής και ορισμένες συνήθειες του πατέρα μπορούν να έχουν αντίκτυπο στα παιδιά.

Ας δούμε πώς: Η ηλικία και οι ανθυγιεινές συνήθειες προκαλούν αλλαγές στα γονίδια ενός ανθρώπου. Αν και οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως πώς συμβαίνει αυτό, οι αλλαγές αυτές μεταφέρονται στη συνέχεια στα παιδιά του - ίσως ακόμη και στα εγγόνια του. Οι περισσότερες από τις μελέτες μπόρεσαν να δείξουν μόνο μια σχέση μεταξύ των δύο και δεν απέδειξαν ότι η μία προκαλεί την άλλη. Οι απόλυτοι κίνδυνοι γενετικών ελαττωμάτων και άλλων προβλημάτων παραμένουν χαμηλοί για οποιοδήποτε παιδί και οι ερευνητές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η υγεία της μαμάς κατά την εγκυμοσύνη έχει πολύ ισχυρότερη επίδραση στην υγεία των παιδιών. 

Η ομάδα της Kitlinska εξέτασε επιδημιολογικές και εργαστηριακές μελέτες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στον μηχανισμό που είναι υπεύθυνος για την αλλαγή του φαινοτύπου (του συνόλου των εμφανών εξωτερικών χαρακτηριστικών του ατόμου που καθορίζονται από τα γονίδια ή από το περιβάλλον ή από την αλληλεπίδρασή τους)  και της συμπεριφοράς των απογόνων. Εκτός από τη διερεύνηση πιθανών δεσμών μεταξύ γενετικών ανωμαλιών και πατρικής ηλικίας, η μελέτη εξέτασε επίσης διάφορους περιβαλλοντικούς και διαιτητικούς παράγοντες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αλλαγές προκαλούνται από επιγενετικούς μηχανισμούς όπως η μεθυλίωση του DNA, η τροποποίηση της ιστόνης και το microRNA, τα οποία είναι όλα μέρος της έκφρασης των γονιδίων και της αλληλουχίας του DNA.

Οι μελέτες βρήκαν επίσης μια συσχέτιση μεταξύ ενός ηλικιωμένου πατέρα και αυξημένων επιπτώσεων σχιζοφρένειας, αυτισμού και γενετικών ανωμαλιών στα παιδιά. Άλλοι παράγοντες, όπως οι διατροφικές συνήθειες του πατέρα, ακόμη και στο στάδιο της προ-εφηβικής ηλικίας του, βρέθηκαν να αυξάνουν τις πιθανότητες καρδιαγγειακού θανάτου στα παιδιά και τα εγγόνια του. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι η παχυσαρκία του πατέρα συνδέεται με μεταβολικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της παχυσαρκίας και της ανάπτυξης του καρκίνου του εγκεφάλου. Οι ψυχολογικές διαταραχές, όπως η αυξημένη καταπόνηση και η κατανάλωση αλκοόλ από τον πατέρα, θεωρήθηκαν επίσης αρνητικά στοιχεία για τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς των απογόνων. Λόγω του μικρού βάρους του εγκεφάλου, αναφέρθηκε επίσης σημαντική μείωση των γνωστικών λειτουργιών. Ένα άλλο πολύ σημαντικό εύρημα της αναλυτικής ανασκόπησης ήταν η δυσμενής επίδραση της συνήθειας καπνίσματος του πατέρα, που ακτινοβολούσε και άλλαζε τα σπερματοζωάρια του γονέα, προκαλώντας τελικά σοβαρή βλάβη στο DNA του παιδιού.

Η έρευνα αυτή, που πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Georgetown (GUMC) των Η.Π.Α., θεωρείται επαναστατική στον τομέα της επιγενετικής, δεδομένου ότι οι προηγούμενες μελέτες αφορούσαν αποκλειστικά συγγενείς τάσεις σχετικά με τις συνήθειες της μητέρας και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η παρούσα μελέτη παρέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την παρατήρηση του φαινομένου από διαφορετική οπτική γωνία.

Όροι: 
Κατηγοριες: