Σχετικα Αφιερωματα

Οι καλύτερες τροφές για να παραμείνετε υγιείς αυτό το χειμώνα

Εκτός από το να κατεβάσετε τα μάλλινα και να στρώσετε χαλιά για να αντιμετωπίσετε τις άσχημες καιρικές συνθήκες που συχνά μας επιφυλάσσουν οι χειμωνιάτικοι μήνες, βεβαιωθείτε επίσης ότι γνωρίζετε ποια τρόφιμα θα μπορούσαν να σας κρατήσουν ζεστούς αυτή την εποχή.

Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2019

Το itrofi.gr σας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να διατηρήσετε όσο καλύτερα γίνεται την υγεία σας τους χειμερινούς μήνες.

Έχοντας γυρίσει κουρασμένοι σπίτι τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια, το μυαλό μας αναμφισβήτητα θα στραφεί σε ζεστές πίτες, ζυμαρικά, ψητά της κατσαρόλας και άλλα «χουχουλιάρικα» φαγητά. Μπορούμε φυσικά να υποκύψουμε κάποιες φορές σε αυτές τις απολαύσεις αλλά θα πρέπει, παράλληλα, να είμαστε σίγουροι ότι προσλαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα συστατικά που θα θωρακίσουν τον οργανισμό μας και θα τον βοηθήσουν να καταπολεμήσει τα κρυολογήματα και τη γρίπη τους μήνες αυτούς.

Γιατροί και διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι η διατροφή μας παράλληλα με την άσκηση και τον καλό ύπνο είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού  συστήματος και για την καταπολέμηση των ιώσεων το χειμώνα.

Βάλτε τη βρώμη στην καθημερινότητά σας

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα υγιεινό πρωινό βραδείας αποδέσμευσης, το οποίο θα σας κρατήσει γεμάτους ενέργεια μέχρι το μεσημεριανό γεύμα. Η ζεστασιά ενός μπολ με χυλό βρώμης είναι μια πολύ καλή πρόταση. Προσθέστε λίγους ξηρούς καρπούς ή σπόρους και μερικά εποχιακά χειμωνιάτικα φρούτα όπως μήλα, αχλάδια ή cranberries.

Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C

Προσθέστε στα γεύματά σας τρόφιμα όπως γλυκοπατάτες, ντομάτες, κόκκινες πιπεριές και εσπεριδοειδή καθώς περιέχουν βιταμίνη C, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και τα επίπεδα ενέργειας. Αυτές οι τροφές είναι ιδιαίτερα σημαντικές αν ασκείστε τακτικά.

Μην ξεχνάτε τις πηγές ψευδαργύρου, όπως το σπανάκι

Κατά τους χειμερινούς μήνες ελλοχεύουν διάφοροι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν κρυολογήματα ή γρίπη. Επομένως, είναι σημαντικό το ανοσοποιητικό μας σύστημα να λειτουργεί κανονικά και ο ψευδάργυρος συμβάλλει σε αυτό. Τρόφιμα όπως τα στρείδια, το σπανάκι και τα όσπρια είναι καλές πηγές ψευδαργύρου.

Τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Το κόκκινο κρέας, οι φακές και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι καλές πηγές σιδήρου, υποστηρίζοντας ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν δεν παίρνετε όλο τον απαραίτητο σίδηρο από τις διατροφικές πηγές, ίσως χρειαστεί να πάρετε ένα φυσικό συμπλήρωμα.

Αυξήστε την πρόσληψη ψαριών, αυγών και τυριών

Τα ψάρια όπως ο σολομός και ο μπακαλιάρος καθώς και το γάλα, τα αυγά και το τυρί, είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης Β12 η οποία συμβάλλει στην κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της κόπωσης.

Αντικαταστήστε τα σακχαρούχα τρόφιμα με γλυκά ριζώδη λαχανικά και σούπες

Μερικές φορές οι χειμερινοί μήνες μπορούν να μας κάνουν να καταναλώνουμε comfort foods με άφθονη ζάχαρη που μπορεί να είναι κακή τόσο για την περιφέρεια όσο και για τα επίπεδα ενέργειάς μας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά χειμερινά τρόφιμα που είναι θρεπτικά και θερμαντικά.  Δοκιμάστε ψητά ριζώδη λαχανικά που είναι νόστιμα και γλυκά ή σούπες πλούσιες σε λαχανικά και ζεστά μπαχαρικά.

Μπρόκολο και κουνουπίδι

Εκτός από το τακτικό πλύσιμο των χεριών, αυτά τα σταυρανθή λαχανικά αποτελούν κορυφαία άμυνα από τις ασθένειες του χειμώνα. Περιέχουν και τα δύο υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, η οποία σχετίζεται με αυξημένη ανοσολογική λειτουργία.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: