Μπορεί τελικά η καφεΐνη να συσχετιστεί με μειωμένη πρόσληψη τροφής και καταστολή της όρεξης;

Ο διατροφικός μύθος ότι η καφεΐνη μπορεί να περιορίσει την όρεξη καταρρίπτεται καθώς μια νέα μελέτη βρήκε ότι η κατανάλωση καφεΐνης έχει μικρότερο αντίκτυπο από ότι ίσως πιστεύουμε. Τα ευρήματα δείχνουν ότι αν προσπαθείτε να ελέγξετε το βάρος σας, μην υπολογίζετε στην καφεΐνη για βοήθεια.

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018

Η καφεΐνη προστίθεται συχνά σε διαιτητικά συμπληρώματα με τον ισχυρισμό ότι καταστέλλει την όρεξη και διευκολύνει την απώλεια βάρους. Προηγούμενες έρευνες έχουν υποθέσει ότι η καφεΐνη επιταχύνει τον μεταβολισμό ή επηρεάζει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που καταστέλλουν την όρεξη. Επιπλέον, επιδημιολογικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι τακτικοί καταναλωτές καφεΐνης έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από τους μη καταναλωτές. «Επειδή πολλά συμπληρώματα απώλειας βάρους περιέχουν καφεΐνη, θέλησα να εξετάσω αν πράγματι η καφεΐνη που έπινα επηρέαζε το πόσο θα διάλεγα να φάω», είπε η Leah M. Panek-Shirley, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου SUNY στο Buffalo των ΗΠΑ.

Η Leah Panek-Shirley ηγήθηκε της μελέτης, στην οποία πενήντα ενήλικες επισκέπτονταν ένα ερευνητικό εργαστήριο μία φορά την εβδομάδα επί ένα μήνα. Κάθε φορά, οι συμμετέχοντες έπιναν είτε μικρές ποσότητες καφεΐνης που προστέθηκαν σε ένα χυμό της επιλογής τους ή και καθόλου πρόσθετη καφεΐνη. Τριάντα λεπτά αργότερα τους άφηναν να τρώνε όσο ήθελαν από ένα πρωινό μπουφέ που αριθμούσε 8000 θερμίδες. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης τι κατανάλωναν οι συμμετέχοντες στο υπόλοιπο της ημέρας.

Η μελέτη παρατήρησε ότι μετά την κατανάλωση μικρής ποσότητας καφεΐνης, οι συμμετέχοντες έτρωγαν μόλις 10% λιγότερο (70 θερμίδες). Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι οι συμμετέχοντες αντιστάθμισαν επίσης τη μειωμένη πρόσληψη στο πρωινό αργότερα μέσα στην ημέρα. Τα ευρήματα διασαφηνίζουν πεποιθήσεις που μπορεί να έχουν διαρκέσει πολύ καιρό αλλά είναι χωρίς σαφείς αποδείξεις, ότι δηλαδή ο καφές καταστέλλει την όρεξη ή ότι βοηθάει στο μεταβολισμό. Οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν οδηγήσει σε μια έκρηξη της βιομηχανίας των καφεϊνούχων συμπληρωμάτων διατροφής που διατείνονται ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους.

"Όταν εξετάσαμε τι έτρωγαν και τι έπιναν καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, διαπιστώσαμε ότι η μικρή μείωση δεν διαρκούσε, ήταν μια παροδική επίδραση. Επίσης δεν βρήκαμε διαφορά στην όρεξη είτε στο εργαστήριο είτε έξω από αυτό σχετικά με τη δόση της καφεΐνης που χορηγήθηκε" εξήγησε η Panek-Shirley. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η συγκεκριμένη μελέτη ενισχύει τη σημασία των καλών διατροφικών συνηθειών όταν πρόκειται για απώλεια βάρους.

Έτσι, αντί για τα χάπια που προωθούν την καφεΐνη ως λύση απώλειας βάρους, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η έρευνα υπογραμμίζει περαιτέρω τη σημασία των υγιεινών και ισορροπημένων διατροφικών καθημερινών επιλογών. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: