Ποιοτική Διατροφή και Υγεία

Η τροφή εξασφαλίζει στον άνθρωπο την επιβίωση και προσφέρει γευστική απόλαυση. Παίζει όμως και έναν άλλο πολύ σημαντικό ρόλο, παρέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την καλή διατήρηση του οργανισμού. Ποιες τροφές όμως βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και ποιες μας βλάπτουν;

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018

Όλο και περισσότερο γίνεται πρόδηλο ότι η διατροφή επηρεάζει καθοριστικά την υγεία μας, « η τροφή μου είναι το φάρμακο μου και το φάρμακο μου η τροφή μου» (Ιπποκράτης). Πολλές ασθένειες (διατροφοεξαρτώµενα νοσήματα) που έχουν έξαρση τα τελευταία χρόνια αποδίδονται στην κακή διατροφή αλλά και στην κακή ποιότητα των προσφερομένων τροφίμων. Συνεπώς τόσο οι διατροφικές μας συνήθειες που τα τελευταία χρόνια έχουν ριζικά αλλάξει, όσο και τα χαρακτηριστικά των παραγομένων τροφίμων, επηρεάζουν την υγεία μας. Η ανάγκη για κατανάλωση προϊόντων που διακρίνονται για την ποιότητα τους, που είναι ασφαλή, αλλά και θρεπτικά, γίνεται ιδιαίτερα έντονη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ιδιαίτερη έµφαση στην ικανοποίηση των προσδοκιών των καταναλωτών όσον αφορά στην ποιότητα και την ασφάλεια των παραγομένων προϊόντων, στην καλή µεταχείριση των ζώων και στην προστασία του περιβάλλοντος (τελευταία τροποποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής). Η Ευρωπαϊκή Commission προωθεί μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί η σύνδεση της διατροφής με την υγεία, καταγράφει τις διατροφικές συνήθειες στα διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές διατροφής με βάση τα τρόφιμα (Food Based Dietery Guidelines). Η ποιότητα των τροφίμων και τελικά της διατροφής μας, επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους που ξεκινάνε από τις εφαρμοζόμενες καλλιεργητικές πρακτικές, αφορούν τις μεθόδους επεξεργασίας των τροφίμων και φτάνουν μέχρι τον τρόπο προετοιμασίας του φαγητού.

Η εφαρμογή «αειφόρων» µορφών παραγωγής γεωργικών προϊόντων, μεθόδων επεξεργασίας που να διατηρούν τα θρεπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων ή ακόμη και να βελτιώσουν τη θρεπτική αξία αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών, αλλά και η τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών διατροφής µπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της νέας εποχής.

Πηγή: https://foodconsultant.gr/trofima-diatrofi-ygeia/

Ελένη Πανά, Χημικός 

Όροι: 
Κατηγοριες: