Μήπως κι εσείς διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες με λάθος τρόπο;

Ενώ οι θερμίδες είναι το πιο σημαντικό μέρος μιας διατροφικής ετικέτας, δεν λένε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το τρόφιμο που επιλέξατε. Τι άλλο λοιπόν υπάρχει σε αυτή την μακροσκελή, μπερδεμένη κάποιες φορές, ετικέτα που διαφεύγει της προσοχής μας;

Τρίτη, 31 Μαΐου 2022

Συχνά, όταν είσαστε στο σούπερ μάρκετ, προσπαθείτε να αποφασίσετε τι σνακ να αγοράσετε για να συνοδεύσετε την αγαπημένη σας ταινία το βράδυ στο σπίτι. Ψάχνοντας διάφορες εναλλακτικές του δημοφιλούς ποπ κορν, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που αναζητάτε στη διατροφική ετικέτα πάνω στις συσκευασίες; Κατά πάσα πιθανότητα, όπως οι περισσότεροι, τον αριθμό των θερμίδων και περιορίζεστε σε αυτόν, κάτι που είναι ένα σύνηθες αλλά μεγάλο λάθος. Οι ετικέτες διατροφής είναι κάτι περισσότερο από έναν αριθμό που χαρακτηρίζει ένα τρόφιμο. Είναι σημαντικά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν έξυπνες επιλογές. Αν κοιτάζετε τον αριθμό των θερμίδων και τίποτα άλλο, αγνοείτε κάποια από τα πιο χρήσιμα διατροφικά στοιχεία που σας παρέχονται.

Για παράδειγμα: Με βάση τη διαίσθησή σας, ποιο σνακ είναι υγιέστερο: μια μεγάλη συσκευασία με τα αγαπημένα M&Ms ή μια μπανάνα με φυστικοβούτυρο; Αν επιλέξατε την μπανάνα με το φυστικοβούτυρο, έχετε δίκιο. Αυτό το σνακ έχει μια καλή ισορροπία φυσικών σακχάρων που θα σας δώσει ενέργεια αλλά και υγιή λιπαρά που θα σας κρατήσουν χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα. Το φυστικοβούτυρο περιέχει επίσης και πρωτεΐνη. Τα M&Ms περιέχουν όμως λιγότερες θερμίδες, 73 σε αντίθεση με τις 200 της μπανάνας με το φυστικοβούτυρο.

Αν τελικά οι θερμίδες δεν καθορίζουν την υγεία όταν καταναλώνουμε ορισμένα τρόφιμα, πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ετικέτες διατροφής για να κάνουμε έξυπνες επιλογές; Είναι απλό: ψάχνουμε τα θρεπτικά συστατικά. Τα μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος) είναι πιο κρίσιμα για τη διατήρηση της σωματικής μας υγείας. Είναι δυνατόν να καταναλώνουμε αρκετές ή και περισσότερες από αρκετές θερμίδες και να μην έχουμε επάρκεια πρόσληψης θρεπτικών ουσιών. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μερικές μελέτες, πολλοί υπέρβαροι άνθρωποι παρουσιάζουν έλλειψη πολλών αναγκαίων συστατικών και αυτό γιατί δεν δίνουν προσοχή στο μακροθρεπτικό περιεχόμενο των τροφών. Η ανεπάρκεια αυτή είναι αυτό που μας προκαλεί πείνα, κούραση, εκνευρισμό και οδηγεί σε μεγάλες διακυμάνσεις βάρους.

Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας περιέχει υγιή ισορροπία υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών σε κάθε γεύμα. Η πρόσληψη θερμίδων θα πρέπει να διαιρείται σε 50% υδατάνθρακες, 25% λιπαρά 25% πρωτεΐνες. Όταν επιλέγετε ένα σνακ, θα πρέπει να έχει αρκετή ποσότητα από δύο τουλάχιστον μακροθρεπτικά συστατικά. Μια φέτα τοστ με τυρί, ένα παξιμάδι με χούμους ή γιαούρτι με ξηρούς καρπούς είναι κάποια καλά παραδείγματα που συνδυάζουν διαφορετικούς τύπους θρεπτικών ουσιών. Τα τρόφιμα με υψηλές ποσότητες μακροθρεπτικών συστατικών περιέχουν συχνά περισσότερες θερμίδες, αλλά είναι ακόμα πιο υγιεινά για τον οργανισμό μας από εκείνα που περιέχουν τις ίδιες ή λιγότερες θερμίδες χωρίς τα ίδια θρεπτικά συστατικά. Τα σάκχαρα, οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά, είναι επίσης σημαντικά. Προτιμήστε γενικά τρόφιμα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα..

Μερικά σούπερ-υγιεινά τρόφιμα όπως οι αποξηραμένοι χουρμάδες για παράδειγμα, περιέχουν υπερβολική ποσότητα ζάχαρης. Τα θεωρούμε λοιπόν υγιεινά; Φυσικά και αυτό είναι ένα άλλο λάθος που πιθανώς κάνουμε, δηλαδή να προσπαθούμε περισσότερο να περιορίζουμε τα σάκχαρα, τα λίπη ή το αλάτι, παρά να μάθουμε από πού προέρχονται αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Η ζάχαρη στους χουρμάδες προέρχεται από το ίδιο το φρούτο που είναι μια φυσική πηγή ζάχαρης, πολύ καλύτερο για τον οργανισμό μας από μια καραμέλα, ακόμη και αν έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

 Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: