Αποφύγετε τα συνηθισμένα αυτά λάθη στο σουπερμάρκετ

Στα καταστήματα τροφίμων συνωστίζονται πολυάσχολοι άνθρωποι και καροτσάκια και οι διάδρομοι προσφέρουν μια φαινομενικά ατελείωτη σειρά επιλογών. Τα ψώνια στο σουπερμάρκετ θα μπορούσαν πιθανά να γίνουν με καλύτερο τρόπο, εξοικονομώντας μας χρήματα και χρόνο, συμβάλλοντας ταυτόχρονα σε μια καλύτερη διατροφή. 

Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2018

Δεν διαβάζουμε ή δεν συγκρίνουμε τις διατροφικές ετικέτες

Αφιερώστε περισσότερο χρόνο για να διαβάσετε σωστά τις ετικέτες και να συγκρίνετε μεταξύ τους παρόμοια προϊόντα. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι το σνακ που επιλέξατε ως φυσικό και υγιεινό, παρόλο που έχει μόνο 150 θερμίδες, κρύβει μεγάλα ποσοστά λίπους και ζάχαρης.

Δεν ψωνίζουμε με λίστα

Αφού πάτε για ψώνια, πρέπει να έχετε μια λίστα και να την ακολουθήσετε. Αλλά, όχι απλά μια λίστα. Προϋπολογίστε τα χρήματα που θα ξοδέψετε, παίρνοντας παράλληλα υπόψη σας και τη σωστή διατροφή. Αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, κάντε ένα πλάνο αγορών σύμφωνα με τους συνηθισμένους διαδρόμους που υπάρχουν στα σουπερμάρκετ που θα έχετε ως οδηγό και πάντα τσεκάρετε τυχόν νέες υγιεινές και οικονομικές προτάσεις.

Δεν ξέρουμε πότε να αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες

Προμηθευτείτε σε μεγάλη ποσότητα τα βασικά προϊόντα διατροφής επωφελούμενοι των προσφορών, εξοικονομώντας χρήματα και αποθηκεύοντας τρόφιμα που διατηρούνται και που σίγουρα θα καταναλώσετε. Μην επιλέγετε προϊόντα που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει ή απλά και μόνο γιατί η τιμή τους είναι ελκυστική.

Αγνοούμε τα κατεψυγμένα

Τα φρέσκα προϊόντα είναι σίγουρα δελεαστικά και υγιεινά. Αλλά και τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά που καταψύχονται στο μέγιστο της φρεσκάδας τους, μπορούν να είναι εξίσου καλά. Το ίδιο ισχύει και για το κρέας και τα ψάρια.

Δεν ελέγχουμε τις προμήθειες στα ντουλάπια μας

Όταν δεν ξέρουμε τι πράγματα έχουμε στα ντουλάπια μας, υπάρχει κίνδυνος είτε να μην συμπληρώσουμε τις ελλείψεις μας, είτε να ξαναπάρουμε τρόφιμα που ήδη έχουμε. Επίσης, πολλά προϊόντα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και μας επιτρέπουν να διατηρούμε την κουζίνα μας πλήρως εξοπλισμένη με αυτά.

Αγοράζουμε σε λάθος ημέρες ή ώρες

Κάνετε τα ψώνια σας στη μέση της εβδομάδας, αποφεύγοντας το Σάββατο ή τη Δευτέρα καθώς και τις ώρες αιχμής και γλυτώστε από την ταλαιπωρία αλλά και τις λάθος επιλογές που μπορεί να κάνετε λόγω συνωστισμού ή βιασύνης.

Επιλέγουμε τη χειρότερη σειρά στα ταμεία

Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε απλώς να μπούμε και να βγούμε από το σούπερ μάρκετ με τα ψώνια μας όσο πιο γρήγορα γίνεται. Για να το καταφέρουμε αυτό χρειαζόμαστε μια στρατηγική στα ταμεία. Το ταμείο express, παρά το όνομά του, μπορεί να μην είναι η ταχύτερη λύση κάποιες φορές. Υπολογίστε πόσες θέσεις και πόσα ψώνια έχουν άλλοι πελάτες στα άλλα ταμεία για να επιλέξετε πιο σωστά τη σειρά που θα σας εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο.

Αγοράζουμε μη εποχιακά προϊόντα

Η κατανάλωση εποχιακών και τοπικών προϊόντων είναι καλύτερο για σας και το πορτοφόλι σας. Όταν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι στην εποχή τους, δεν είναι μόνο φθηνότερα και πιο υγιεινά αλλά και καλύτερα γευστικά.

Δεν γνωρίζουμε την τιμή των τροφίμων που αγοράζουμε τακτικά

Ακόμα και όταν τα είδη είναι σε προσφορά, πώς ξέρετε ότι είναι μια καλή αγορά αν δεν γνωρίζετε τις κανονικές τιμές τους; Αναζητήσετε τις τιμές μονάδας για να συγκρίνετε τα στοιχεία.

Αγορές σε άδειο στομάχι

Το έχετε ξανακούσει: Κάνετε τα ψώνια σας χορτάτοι, διαφορετικά, τα πάντα μπορεί να είναι πολύ δελεαστικά.

Δεν ξέρουμε τι θα μαγειρέψουμε

Χρειάζεστε πάντα ένα πλάνο όταν ψωνίζετε. Προσπαθήστε να σχεδιάσετε τα εβδομαδιαία γεύματα σας, ώστε να αγοράζετε πάντα αυτό που χρειάζεστε και στις καλύτερες δυνατές τιμές.

Τσεκάρετε τις αποδείξεις

Ανεξαρτήτως του λόγου, οι εσφαλμένες χρεώσεις στην απόδειξή σας είναι πολύ πιο πιθανό να συμβούν από ό,τι νομίζετε. Συνηθισμένα σφάλματα περιλαμβάνουν στοιχεία που έχουν σαρωθεί δύο φορές, εκπτώσεις που δεν έχουν περαστεί και κουπόνια που δεν υπολογίστηκαν σωστά. Πριν φύγετε από το κατάστημα ελέγξτε προσεκτικά την απόδειξή σας.

Μας ξεγελούν οι μικρότερες συσκευασίες

Το κόστος των τροφίμων έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια και οι παραγωγοί γνωρίζουν ότι οι καταναλωτές προτιμούν να πληρώνουν την ίδια τιμή για μικρότερο προϊόν παρά κάτι παραπάνω για τη ποσότητα που είχαν συνηθίσει. Οι εταιρείες έχουν επινοήσει έξυπνες απαντήσεις marketing, υποστηρίζοντας ότι η συσκευασία είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον ή ευκολότερη στη μεταφορά, αλλά παραμένει γεγονός ότι με την ίδια τιμή παίρνετε λιγότερο προϊόν.

Ξεχνάμε να ελέγξουμε τις ημερομηνίες λήξης

Συχνά όταν βιάζεστε, είστε σε ένα γεμάτο κατάστημα ή έχετε μαζί σας παιδιά, μπορεί να επιλέξετε τα προϊόντα που χρειάζεστε χωρίς να δείτε αν έχουν λήξει.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: