‘Ανάλωση κατά προτίμηση πριν ’ και ‘Ημερομηνία Λήξης’ , ποια η διαφορά

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνουν οι ενδείξεις «Ημερομηνία Λήξης…» και «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από …» που αναγράφονται στα συσκευασμένα τρόφιμα. Η κοινή εντύπωση είναι ότι σημαίνουν ακριβώς το ίδιο, υπάρχουν όμως κάποιες σημαντικές διαφορές τις οποίες και αναλύουμε:

Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018

Ημερομηνία Λήξης

Θα δούμε αυτήν την ένδειξη κυρίως σε τρόφιμα που αλλοιώνονται γρήγορα, όπως τα κρέατα και τα προϊόντα τους, και οι έτοιμες σαλάτες, γενικότερα σε όλα τα τρόφιμα που βρίσκουμε συνήθως στα ψυχώμενα ράφια των supermarkets.

Μετά το πέρας της Ημερομηνίας Λήξης δεν πρέπει επ’ ουδενί να καταναλώνουμε αυτά τα τρόφιμα, ακόμη και αν φαίνονται κανονικά, ή μυρίζουν καλά. Η κατανάλωση αυτών των τροφίμων μετά την Ημερομηνία Λήξης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Φυσικά, για να έχει ισχύ η Ημερομηνία Λήξης θα πρέπει να έχουμε ακολουθήσει τις οδηγίες αποθήκευσης όπως αυτές αναγράφονται στις ετικέττες των τροφίμων. Αν για παράδειγμα αναγράφεται ότι το προϊόν διατηρείται στο ψυγείο θα πρέπει να το διατηρήσουμε στο ψυγείο. Αν δεν το κάνουμε, το προϊόν θα αλλοιωθεί γρηγορότερα από την Ημερομηνία Λήξης και κινδυνεύουμε με τροφική δηλητηρίαση αν το καταναλώσουμε.

Η Ημερομηνία Λήξης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το προϊόν θα πρέπει να καταναλωθεί πριν από αυτήν. Αν καταψύξουμε το προϊόν (όπου μπορεί να γίνει αυτό), επιμηκύνουμε την διάρκεια ζωής του και πέρα από την Ημερομηνία Λήξης. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε να ακολουθήσουμε τα οδηγίες αποθήκευσης του προϊόντος όπως αναγράφονται, όπως για παράδειγμα ‘καταψύξτε την ημέρα της αγοράς’, ή ‘μαγειρέψτε το παγωμένο’ ή ‘αποψύξτε καλά και μαγειρέψτε το μέσα σε 24 ώρες από την απόψυξη’.

Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από

Αυτή η σήμανση υπάρχει στα περισσότερα κατεψυγμένα, αποξηραμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Η σήμανση αυτή αφορά περισσότερο την ποιότητα παρά την ασφάλεια. Αν περάσει αυτή η ημερομηνία δεν σημαίνει ότι το τρόφιμο είναι ακατάλληλο προς κατανάλωση, απλά ίσως έχει χάσει λίγο από το άρωμά του, την γεύση του, ή έχει αλλοιωθεί ελαφρώς η υφή του.

Παρ όλα αυτά δεν θα πρέπει να φάτε αυγά μετά την ημερομηνία αυτή, γιατί ειδικά τα αυγά μπορεί να υπάρχουν βακτήρια σαλμονέλα τα οποία πολλαπλασιάζονται μετά από αυτήν την ημερομηνία.

Θυμηθείτε ότι και αυτή η ημερομηνία έχει ισχύ όταν έχουμε ακολουθήσει σωστά τις οδηγίες αποθήκευσης που αναγράφονται στην συσκευασία, όπως για παράδειγμα, ‘αποθηκεύστε σε δροσερό και ξηρό μέρος’ ή ‘διατηρείστε το στο ψυγείο μετά το άνοιγμα’.

Συμπερασματικά, αν θέλετε να απολαύσετε το φαγητό σας παίρνοντας το μέγιστο από αυτό, φροντίζετε να το καταναλώνετε πριν από τις ημερομηνίες λήξης ή ανάλωσης κατά προτίμηση, αφού έχετε ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες αποθήκευσης.

Πηγή : Food Standards Agency

Όροι: 
Κατηγοριες: