Επιλέγουμε – επιμένουμε εποχιακά

Είναι πια κοινό μυστικό σε όλους μας ότι η καλή υγεία εξαρτάται από την καλή και ισορροπημένη διατροφή. Για το λόγο αυτό επιλέγουμε να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά σε επαρκείς για τον οργανισμό ποσότητες ούτως ώστε να τον θωρακίζουμε με τις κατάλληλες βιταμίνες, τα κατάλληλα ιχνοστοιχεία και μέταλλα.

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018

Τι καλύτερο λοιπόν από την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών; Οι λόγοι για τους οποίους τα επιλέγουμε είναι προφανείς:

Είναι πολύ πιο νόστιμα. Ένα από τα κύρια οφέλη από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εποχής, είναι το γεγονός ότι είναι πολύ νοστιμότερα, καθώς μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή στην οποία ζούμε, χωρίς θερμοκήπια ή άλλες τεχνικές που καθιστούν χάνουν τη γεύση. Επομένως, όταν  συλλέγονται στο ακριβές σημείο της ωρίμανσης τους, διατηρούν όλα τη γεύση και τα αρώματά τους, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από ψυκτικούς θαλάμους.

Είναι πολύ πιο υγιεινό. Τρώγοντας εποχιακά, δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν χημικά ή φυτοφάρμακα στα εποχιακά φρούτα και λαχανικά, οπότε θα είναι πολύ πιο υγιεινή η κατανάλωσή τους. Οι ιδιότητες και τα οφέλη των φρούτων θα παραμείνουν ανέπαφα   αξιοποιούνται στο έπακρο από τον οργανισμό μας. Να θυμάστε, επίσης, ότι η φύση είναι σοφή και μας δίνει καρπούς, όταν χρειάζονται πιο πολύ.  Παραδείγματος χάριν, το χειμώνα που η βιταμίνη C είναι απαραίτητη, μπορούμε να βρούμε πορτοκάλια και μανταρίνια «φορτωμένα» με αυτό το θρεπτικό συστατικό.

Είναι πολύ πιο οικονομικό. Η τιμή των εποχιακών φρούτων και λαχανικών είναι χαμηλότερη, δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να γίνει εισαγωγή προϊόντων από άλλες περιοχές, μειώνεται έτσι το κόστος και οι τιμές των προϊόντων αυτών είναι πολύ ελκυστικές.  Οι παραπάνω λόγοι είναι ικανοί να μας δώσουν κίνητρα για να επιλέγουμε την κατανάλωση εποχιακών φρούτων και λαχανικών. Όμως, επειδή αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που υπάρχουν στην αναγνώριση των εν λόγω προϊόντων σας έχουμε ετοιμάσει έναν κατάλογο για να μπορέσετε να επιλέγετε σωστά.

Ιανουάριος 

Φρούτα: Μανταρίνια, μήλα, πορτοκάλια, λεμόνια, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ, αβοκάντο.
Λαχανικά: Καρότα, κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, πράσο, ραδίκια, σέσκουλο, σπανάκι.

Φεβρουάριος

Φρούτα: Μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ, αβοκάντο
Λαχανικά: Αγκινάρα, αντίδια, καρότα, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, πράσο, ραδίκια, σέσκουλο, σπανάκι.

Μάρτιος

Φρούτα: Μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, αβοκάντο.
Λαχανικά: Αγκινάρες, αντίδια, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πράσο, ραδίκια, ραπανάκι, σέσκουλο, σπανάκι, σπαράγγια, κρεμμυδάκια φρέσκα.

Απρίλιος

Φρούτα: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, αβοκάντο.
Λαχανικά: Μαρούλι, παντζάρι, ραδίκια, σπαράγγια, σέσκουλο, σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια, μανιτάρια.

Μάϊος

Φρούτα: Βερίκοκο, κεράσια, μούρα, μούσμουλα, πορτοκάλια, φράουλες, αβοκάντο
Λαχανικά: Αντίδια, αγγούρι, αρακάς, βλίτα, κολοκυθάκια, μαρούλι, παντζάρι, ραδίκια, ραπανάκια, σέσκουλο, σπανάκι, σπαράγγια, φασολάκια, μανιτάρια, κρεμμυδάκια φρέσκα.

Ιούνιος

Φρούτα: Αχλάδια, βερίκοκο, βύσσινα, καρπούζια, κεράσια, μούσμουλα, πεπόνια, ροδάκινα, φράουλες, δαμάσκηνα, κορόμηλα.
Λαχανικά: Αρακάς, βλίτα, καρότα, κολοκυθάκια, μελιτζάνα, πιπεριά, ντομάτες, φασολάκια, αγγούρια.

Ιούλιος

Φρούτα: Αχλάδια, βερίκοκο, καρπούζια, κεράσια, πεπόνια, ροδάκινα, σύκα, φράουλες, δαμάσκηνα, βατόμουρα.
Λαχανικά: Αγγούρι, καρότα, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, μπάμιες, παντζάρι, πιπεριά, ντομάτες, φασολάκια, πατάτες.

Αύγουστος

Φρούτα: Αχλάδια, δαμάσκηνα, καρπούζια, πεπόνια, ροδάκινα, σταφύλια, σύκα, βατόμουρα.
Λαχανικά: Αγγούρια, καρότα, κολοκύθες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, μπάμιες, πατάτες, πιπεριές, τομάτες, φασολάκια.

Σεπτέμβριος

Φρούτα: Αχλάδια, δαμάσκηνα, καρπούζια, μήλα, πεπόνια, ροδάκινα, σταφύλι, σύκα, βατόμουρα, κυδώνια, ρόδια.
Λαχανικά: Καρότα, κολοκυθάκια, μαρούλι, μπάμιες, πατάτες, πιπεριές, πράσο, σπανάκι, τομάτες, αγγούρια, φασολάκια, φρέσκα κρεμμυδάκια.

Οκτώβριος

Φρούτα: Κυδώνι, λεμόνια, λωτοί, μανταρίνια, μήλα, ρόδια, σταφύλι.
Λαχανικά: Αντίδια, καρότα, κολοκύθα, κουνουπίδι, λάχανο, μανιτάρια, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πατάτες, πράσο, σέσκουλα, σπανάκια, ρόκα, φρέσκα κρεμμυδάκια.

Νοέμβριος

Φρούτα: Ακτινίδιο, αχλάδια, γκρέιπ φρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, αβοκάντο, μήλα, πορτοκάλια, ρόδια, κάστανα
Λαχανικά: Αντίδια, καρότα, κουνουπίδι, λάχανο, λάχανο BΒρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πατάτα, πράσο, σέσκουλο, μανιτάρια, σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια.

Δεκέμβριος

Φρούτα: Ακτινίδιο, αχλάδια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, μήλα, αβοκάντο, πορτοκάλια, κάστανα
Λαχανικά: Αντίδια, καρότα, κουνουπίδι, λάχανο, λάχανο Βρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πατάτα, πράσο, σέσκουλο, σπανάκι.

Όροι: 
Κατηγοριες: