Στη Δανία το επόμενο σούπερ μάρκετ χωρίς συσκευασίες

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Βερολίνου και του καταστήματος Original Unverpackt, το επόμενο μαγαζί χωρίς συσκευασίες προϊόντων πρόκειται να ανοίξει το καλοκαίρι του 2016 στην Κοπεγχάγη. Με την παγκόσμια οικολογική συνείδηση να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο και πολλές πόλεις σαν το Σαν Φρανσίσκο να απαγορεύουν την πώληση πλαστικών μπουκαλιών νερού, οι δημιουργικές εναλλακτικές λύσεις για τη διάσωση του πλανήτη αλλά και την ενίσχυση τοπικών προϊόντων γεννιούνται η μία μετά την άλλη.

Τετάρτη, 4 Μαΐου 2016

Σύμφωνα με τη Eurostat, στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράγονται 156 κιλά αποβλήτων συσκευασίας ανά άτομο ετησίως και η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος στη Δανία (EPA) υπολογίζει ότι 42 κιλά βρώσιμων τροφίμων σπαταλάται στη χώρα ανά κάτοικο κάθε χρόνο. Θέλοντας να δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα, οι οικολόγοι επιχειρηματίες Frédéric Hamburger και Constance Leth αποφάσισαν ανοίξουν το πρώτο σούπερ μάρκερ χωρίς συσκευασίες στη Σκανδιναβία, το LØS Market.

Παρ’όλο που η ιδέα του καταστήματος μοιάζει αρκετά σε αυτή του Original Unverpackt, διαφέρει από αυτό στο ότι περισσότερα από 400 προϊόντα προς πώληση θα είναι βιολογικά και τα περισσότερα τρόφιμα θα είναι τοπικής προέλευσης. Σύμφωνα με την FoodTanks, οι πελάτες θα μπορούν να αποθηκεύσουν υγρά όπως κρασί, λάδι και σούπα που θα αγοράζουν από το κατάστημα σε μπουκάλια που θα παρέχονται δωρεάν, ενώ τα χρησιμοποιημένα μπουκάλια μετά την επιστροφή από τους πελάτες θα πλένονται από ένα πιστοποιημένο σύστημα και θα είναι διαθέσιμα για χρήση άλλη μία φορά.

Η ιδρυτής του κινήματος Stop Wasting Food στη Δανία, Selina Juul, δηλώνει: “Οι έρευνες δείχνουν πως ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν μικρότερες συσκευασίες τροφίμων, αφού ο αριθμός των άγαμων ανθρώπων στη Δανία αλλά και τη Σκανδιναβία αυξάνεται. Στη Δανία το ένα πέμπτο του πληθυσμού είναι άγαμοι». Το LØS Market, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «ατομικό αντικείμενο», πρόκειται να βοηθήσει σε αυτό, αφού με την παροχή μικρότερων δοχείων και ποσοτήτων θα μειωθεί η μεγάλη σπατάλη τρόφιμων που προκαλείται από τους άγαμους της χώρας. 
Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, οι δύο ιδρυτές ελπίζουν να επεκτείνουν την ιδέα τους σε όλη τη Σκανδιναβία στο κοντινό μέλλον.

Όροι: 
Κατηγοριες: