Η διατροφή μπορεί να καθορίσει τη δύναμη της μνήμης και του μυαλού μας

Θέλετε καλύτερη μνήμη; θα πρέπει να πάρετε υπόψη σας τι τρώτε αφού υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης που μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer.

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019

Ας αρχίσουμε από τα κακά νέα: η ταχύτητα της μνήμης μας μειώνεται φυσιολογικά κατά περίπου 2% κάθε δεκαετία, ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας των 20 χρόνων. Τα πραγματικά καλά νέα είναι ότι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι το τι τρώμε δεν έχει μόνο σημαντική επίδραση στη φυσική μας κατάσταση και υγεία, αλλά μπορεί επίσης να επιδράσει καταλυτικά στον εγκέφαλο και τη μνήμη μας.

«Εξετάζοντας τη διατροφική πλευρά, μπορούμε να πούμε εάν μια συγκεκριμένη διατροφή θα μπορούσε να αποτρέψει την νόσο του Alzheimer ή την πρόοδό της»

Πολλοί καταναλωτές επιλέγουν να διατρέφονται με τρόφιμα που θα τους κάνουν να νιώθουν καλά. Μια πρόσφατη μελέτη από το Iowa State University συσχέτισε την εξασθενημένη μνήμη του εγκεφάλου και τον υψηλότερο κίνδυνο για Alzheimer με το πότε και τι τρώμε και διαπίστωσαν ότι η διατροφή μας θα μπορούσε να μας προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε. Ανακάλυψαν ότι όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο μιας ορμόνης κορεσμού, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει Alzheimer.

Διαβάστε και αυτό: 
Η κακή διατροφή συμβάλλει στην ανάπτυξη του Alzheimer

Οι ορμόνες κορεσμού είναι ορμόνες που καταστέλλουν την πείνα στον οργανισμό και θεωρούνται ότι είναι λιγότερες όταν είμαστε αδύνατοι και περισσότερες όταν έχουμε παραπανίσια κιλά. Οι ερευνητές του Iowa State University επικεντρώθηκαν σε μια ορμόνη κορεσμού, τη χολοκυστοκινίνη (CCK), "επειδή εκδηλώνεται έντονα στο σχηματισμό μνήμης". Η CCK είναι μια πεπτιδική ορμόνη του γαστρεντερικού συστήματος που βοηθά στην τόνωση της πέψης του λίπους και των πρωτεϊνών. Μπορεί να βρεθεί τόσο στο λεπτό έντερο όσο και στον εγκέφαλο. Επιτρέπει την ομαλή απορρόφηση των λιπών και των πρωτεϊνών στο λεπτό έντερο. Παράλληλα, στον εγκέφαλο η ορμόνη κορεσμού βρίσκεται στον ιππόκαμπο, που είναι η περιοχή που σχηματίζεται η μνήμη του εγκεφάλου, εξήγησε ο Auriel Willette, Επίκουρος Καθηγητής στο εν λόγω Πανεπιστήμιο.

Διαβάστε: 
Υδατάνθρακες που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurobiology of Aging, χρησιμοποίησε δεδομένα από 287 άτομα. Οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα του CKK και διαπίστωσαν ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα ορμονών ήταν κατά 65% λιγότερο πιθανό να έχουν ήπια γνωσιακή δυσλειτουργία, η οποία είναι συχνά πρόδρομος της νόσου του Alzheimer. Η έκβαση της μελέτης ενθάρρυνε τους ερευνητές και ελπίζουν ότι περισσότεροι συνάδελφοί τους και γιατροί θα εξετάζουν τις διατροφικές συνήθειες των ασθενών τους από όλες τις οπτικές γωνίες και όχι μόνο την πρόσληψη θερμίδων, λίπους ή ζάχαρης. Επειδή η ορμόνη CCK ενεργοποιείται από το υδροχλωρικό οξύ, τα αμινοξέα ή τα λιπαρά οξέα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι δίαιτες που περιέχουν τρόφιμα με αυτά τα στοιχεία - όπως η μεσογειακή - αυξάνουν τα επίπεδα της ορμόνης CCK στον εγκέφαλο.

«Εξετάζοντας τη διατροφική πλευρά, μπορούμε να πούμε ότι εάν μια συγκεκριμένη διατροφή θα μπορούσε να αποτρέψει την νόσο του Alzheimer ή την πρόοδό της», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Alexandra Plagman. Από την πλευρά του, ο Auriel Willette, πρόσθεσε: "Η ρύθμιση του πότε και πόσο τρώμε μπορεί να έχει κάποια σχέση με το πόσο καλή είναι η μνήμη μας. Συμπέρασμα: αυτό που τρώμε και το τι κάνει το σώμα μας με αυτό επηρεάζει τον εγκέφαλό μας».

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: fshn.hs.iastate.edu

Όροι: 
Κατηγοριες: