Οι χρυσοί διατροφικοί κανόνες για τους 50+

Καθώς μεγαλώνουμε, οι κανόνες διατροφής αλλάζουν - ή τουλάχιστον γίνονται αυστηρότεροι. Μερικές βιταμίνες, όπως η Β12, γίνονται ακόμα πιο σημαντικές. Παρόλο που ορισμένα προβλήματα υγείας αποτελούν αναπόφευκτη πτυχή με το πέρασμα του χρόνου, πολλά άλλα μπορούν να προληφθούν και να επηρεαστούν από δύο σημαντικές συμπεριφορές: την κατανάλωση υγιεινών τροφών και την τακτική σωματική άσκηση.

Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2018

Αναζητήστε τη βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 παραβλέπεται συχνά. Χρήσιμη για την παραγωγή των κυττάρων του αίματος και τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, προσφέρεται στον οργανισμό από τις ζωικές πρωτεΐνες όπως είναι τα αυγά ή το κρέας. Οι περισσότεροι νέοι που δεν είναι χορτοφάγοι την παίρνουν εύκολα με τη διατροφή τους. Αλλά για να χρησιμοποιήσει το σώμα τη Β12, πρέπει να τη διασπάσει από την πρωτεΐνη, κάτι που γίνεται πιο δύσκολο με την ηλικία καθώς το επίπεδο του στομαχικού οξέος μειώνεται. Η Β12 που δεν δεσμεύεται με πρωτεΐνη βρίσκεται στα εμπλουτισμένα δημητριακά και τα συμπληρώματα και απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα.

Τρώτε περισσότερες μπανάνες

Η πίεση του αίματος τείνει να αυξάνεται με την ηλικία. Για να καταπολεμήσετε αυτό το πρόβλημα και να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής, πρέπει να τρώτε λιγότερο νάτριο και περισσότερο κάλιο. Για την αναπλήρωση του καλίου, καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά. Μια μπανάνα είναι πάντα μια καλή επιλογή, όπως και το μπρόκολο και οι ψητές πατάτες με τη φλούδα τους.

Προσθέστε μπαχαρικά

Με το πέρασμα της ηλικίας, η μείωση παραγωγής σάλιου και η αποδυνάμωση της γευστικής δύναμης, κάνει κάποιες τροφές όχι και τόσο γευστικές. Μην καταφύγετε στο αλάτι. Υπάρχουν τόσα άλλα μπαχαρικά που δεν περιέχουν νάτριο που μπορείτε να προσθέσετε και που θα κάνουν τη διαφορά, όπως το πιπέρι, ο κουρκουμάς ή το κάρυ.

Πίνετε περισσότερο νερό

Όπως μπορεί να μειωθεί η αίσθηση της γεύσης με την πάροδο του χρόνου, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την αίσθηση της δίψας. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα - όπως τα αντιισταμινικά ή αυτά για την αρτηριακή πίεση - μπορούν να σας κάνουν πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε μεγαλύτερη προσπάθεια για την αναπλήρωση των υγρών στον οργανισμό σας. Προσπαθήστε να περιορίσετε τον καφέ, το τσάι και το αλκοόλ. Η καφεΐνη και το αλκοόλ είναι διουρητικά, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Πάρτε περισσότερο ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι καλό για τα οστά και βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα και σε άλλα τρόφιμα. Οι ενήλικες πρέπει να παίρνουν 1.000 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, αλλά η συνιστώμενη δόση αυξάνεται σε 1.200 χιλιοστόγραμμα για τις γυναίκες άνω των 50 και για τους άνδρες άνω των 70 ετών.

Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση και τη σωστή χρήση του ασβεστίου από το σώμα. Δυστυχώς, μπορεί να είναι δύσκολο να πάρετε αυτή τη βιταμίνη του ήλιου όπως λέγεται και αλλιώς, μέσα από τη διατροφή σας, ειδικά τον χειμώνα και αν ζείτε σε χώρες με μικρή ηλιοφάνεια. Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετά. Δεδομένου ότι η βιταμίνη D είναι διαλυτή μόνο στο λίπος, το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα δεν περιέχει πάντα αρκετή ποσότητα και οι γιατροί συνήθως συστήνουν τη λήψη συμπληρωμάτων.

Λουτεΐνη για διαύγεια

Ο κόσμος μπορεί να φαντάζει θολός για πολλούς ηλικιωμένους. Για να προστατεύσετε τα μάτια σας από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή τον καταρράκτη, αυξήστε την πρόσληψη λουτεΐνης . Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, η θρεπτική ουσία, η οποία σχετίζεται με την βήτα-καροτίνη και τη βιταμίνη Α, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποδυνάμωση της γνωσιακής παρακμής. Καταναλώστε περισσότερα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι και μπρόκολο, φρούτα όπως σταφύλια και πορτοκάλια, και κρόκους αυγών.

Εστιάστε στις φυτικές ίνες

Κάτι ίσως ήξεραν οι παππούδες μας που είχαν πάντα διαθέσιμα ξερά δαμάσκηνα καθώς οι ίνες του αποξηραμένου αυτού φρούτου βοηθούν το πεπτικό σύστημα να λειτουργεί ομαλά. Συνολικά, η πρόσληψη φυτικών ινών είναι βασική για τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γαστρεντερικής φλεγμονής και τη χοληστερόλη και να αμβλύνει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα που εμφανίζεται μετά το φαγητό. Αλλά δεν χρειάζεται να περιοριστείτε στα δαμάσκηνα. Διάφορα λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί και σπόροι γενικά θα σας βοηθήσουν αντίστοιχα.

Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά

Η αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά θα πρέπει να είναι ένας δια βίου στόχος που συμβαδίζει με την μεγιστοποίηση της πρόσληψης θρεπτικών ουσιών. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, για παράδειγμα, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες και ασβέστιο, χωρίς να προσθέτουν περιττά λιπαρά ή θερμίδες που βρίσκονται στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών στη δίαιτα ενός ηλικιωμένου ατόμου θα πρέπει να είναι από καλά λίπη, όπως πολυακόρεστα και μονοακόρεστα. Αυτά τα έλαια μπορούν επίσης να είναι μια καλή πηγή βιταμινών Ε και Κ.

Μειώστε τις θερμίδες

Καθώς μεγαλώνουμε, ο μεταβολικός μας ρυθμός επιβραδύνεται, έτσι και η πρόσληψη θερμίδων θα πρέπει να μειωθεί ανάλογα. Γενικά, οι άνθρωποι τείνουν να κινούνται λιγότερο καθώς μεγαλώνουν. Οι επιπλέον θερμίδες μπορεί να σημαίνουν επιπλέον κιλά, οι οποίες προκαλούν καρδιακή νόσο και κίνδυνο διαβήτη, καθώς και κίνδυνο οστεοπόρωσης και οστεοαρθρίτιδας. Κάθε μπουκιά πρέπει να είναι γεμάτη με όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Κόψτε τους ανθυγιεινούς υδατάνθρακες

Είναι πάντα καλή πρακτική να περιορίζετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αλλά αυτός ο κανόνας μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς μεγαλώνουμε για να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος, να ξεκουράσουμε το πάγκρεας και να μεγιστοποιήσουμε την πρόσληψη των υγιεινών θρεπτικών ουσιών που περιέχονται σε κάθε θερμίδα που καταναλώνουμε. Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, είναι γενικά χαμηλότεροι σε βιταμίνες και φυτικές ίνες από ό,τι οι ολικής άλεσης. Επιλέγετε τους υγιείς υδατάνθρακες που περιέχουν π.χ. τα φρούτα αντί εκείνων που περιέχονται σε ένα κομμάτι κέικ

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: