Τα καινοτόμα γλυκά ζελεδάκια που δημιουργήθηκαν για να ενυδατώνουν τους ασθενείς με άνοια

Βρώσιμο νερό «μεταμφιέζεται» σε ειδικά σχεδιασμένες πολύχρωμες σταγόνες-ζελεδάκια που υπόσχονται να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της αφυδάτωσης που παρουσιάζουν οι άνθρωποι με άνοια.

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022

Όσοι πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας παρουσιάζουν συχνά δυσκολίες να ενυδατωθούν σωστά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους που σχετίζονται με τη διαδικασία γήρανσης, αλλά προκαλείται επίσης από το γεγονός ότι μερικοί ασθενείς απλώς ξεχνούν να πίνουν αρκετό νερό ή δεν θυμούνται πού έβαλαν το ποτήρι τους. Άλλοι μπορεί να μην αισθάνονται διψασμένοι, αλλά επειδή το σώμα δυσκολεύεται να μεταδίδει σήματα όσο γερνάμε, μπορεί να αφυδατωθούν και να μην το συνειδητοποιήσουν. Κάποιοι άλλοι μπορεί να έχουν δυσκολία στην κατάποση, μια κατάσταση γνωστή δυσφαγία, από την οποία πάσχουν πολλοί ασθενείς με άνοια.

Ο Lewis Hornby, ένας φοιτητής στο Λονδίνο, είναι ένας εγγονός που έχει μια ειδική αποστολή. Περίπου ένα χρόνο πριν, η γιαγιά του μεταφέρθηκε εσπευσμένα και ξαφνικά στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν σοβαρά αφυδατωμένη. Ευτυχώς, μετά από 24 ώρες κλινικής ενυδάτωσης επέστρεψε στο σπίτι και εξακολουθεί να απολαμβάνει μια καλή ποιότητα ζωής μέχρι σήμερα. Αυτό το γεγονός ήταν η αιτία που έσπρωξε τον Hornby να δημιουργήσει τα Jelly Drops, τις γλυκιές σταγόνες βρώσιμου νερού που μοιάζουν με ζελεδάκια. Κάθε μία από αυτές τις πολύχρωμες "καραμέλες" αποτελείται κυρίως από νερό, με πηκτωματικούς παράγοντες και ηλεκτρολύτες που αποτελούν μόλις το 10% της σύνθεσής τους. Διατίθενται σε διάφορα χρώματα και παρουσιάζονται σε συσκευασία που θυμίζουν κουτί με σοκολατάκια. Τα Jelly Drops είναι ένας εύκολος και απολαυστικός τρόπος για να αποφευχθεί η αφυδάτωση - ένα κοινό πρόβλημα για όσους πάσχουν από εκφυλιστικές νευρολογικές ασθένειες.

Έχοντας υπόψη του όλα αυτά και βιώνοντας το πρόβλημα της γιαγιάς του από κοντά, ο Hornby προσπάθησε να βρει μια λύση. Εκτός από την αναζήτηση συμβουλών από ψυχολόγους και γιατρούς, επέλεξε να «βιώσει» τη ζωή με την άνοια μέσω της χρήσης εργαλείων εικονικής πραγματικότητας και μένοντας για μια εβδομάδα σε ένα ίδρυμα για ασθενείς με άνοια. Αφού εξοικειώθηκε με το τι χρειάζονται αυτοί οι ασθενείς, προσπάθησε να καταλάβει αυτό που πραγματικά θέλουν. "Από τις παρατηρήσεις μου, τα άτομα με άνοια βρίσκουν το φαγητό πολύ πιο εύκολο από το να πίνουν. Βρήκα ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα είναι να τους προσφέρουμε μια λιχουδιά! Η συγκεκριμένη μορφή του γλυκού τους ενθουσιάζει, την αναγνωρίζουν αμέσως και ξέρουν πώς να αλληλεπιδράσουν με αυτήν", εξήγησε ο Hornby. Η αντίδραση της γιαγιάς του την πρώτη φορά που είδε τα Jelly Drops ήταν να φάει επτά σταγόνες-ζελέ μέσα σε 10 λεπτά, ποσότητα που ισοδυναμεί με ένα κύπελλο γεμάτο νερό και που συνήθως χρειαζόταν ώρες και απαιτούσε πολύ περισσότερη βοήθεια για να καταναλωθεί.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή & Φωτογραφία: 

Όροι: 
Κατηγοριες: