Διατροφή στην τρίτη ηλικία: 7 χρυσοί κανόνες

Η τρίτη ηλικία έχει τις δικές της διατροφικές ανάγκες. Ας δούμε, ποιες προσθήκες μπορούν να κάνουν οι ηλικιωμένοι στο τραπέζι τους για μια ζωή χωρίς προβλήματα.

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019

Κάθε ηλικία έχει διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις. Η τρίτη ηλικία χρειάζεται μια διατροφή, ιδιαίτερα προσεγμένη με συγκεκριμένα συστατικά καθώς η διατροφή θα πρέπει να λειτουργεί ως «φάρμακο» για το σώμα, χωρίς να το καταπονεί ή να το επιβαρύνει.

Το Ιρλανδικό Ινστιτούτο διατροφής και διαιτολογίας συμβουλεύει: 

  • Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Ένα απλό, καθημερινό περπάτημα, θα ενεργοποιήσει τον οργανισμό σας και θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε πολλά προβλήματα υγείας.
  • Βάλτε άμυλο σε κάθε γεύμα σας (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες ή δημητριακά). Φροντίστε να επιλέγετε προϊόντα ολικής άλεσης.
  • Τηρήστε τον κανόνα των 5 μερίδων λαχανικών και φρούτων κάθε μέρα. Φροντίστε να βάλετε στη διατροφή σας όλα τα φρούτα και τα λαχανικά σε κάθε πιθανό συνδυασμό. 
  • Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για τους μύες. Επιλέξετε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Βάλτε στη διατροφή σας και τα πολύτιμα Ω3, που θα βρείτε στις σαρδέλες και στο σολομό. Φάτε φασόλια, αυγά και ξηρούς καρπούς για να αυξήσετε την πρωτεΐνη στον οργανισμό σας. 
  • Για να διατηρήσετε υγιή τα οστά σας, επιλέξτε τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Πλούσια πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D είναι τα ενισχυμένα γαλακτοκομικά που θα πρέπει επίσης να καταναλώνετε. 
  • Μετριάστε το αλκοόλ στην ελάχιστη ποσότητα.
  • Επιλέξτε τρόφιμα που αγαπούν την καρδιά, όπως ελαιόλαδο.
  • Πίνετε πολύ νερό. Η αφυδάτωση προκαλεί ζαλάδες, κούραση και δυσκοιλιότητα. Καταναλώνετε αρκετά υγρά κάθε μέρα.
Όροι: 
Κατηγοριες: