Σχετικα Αφιερωματα

Πόσο καλό κάνουν τα συμπληρώματα ασβεστίου στα οστά;

Η εντύπωση ότι το ασβέστιο είναι το ζητούμενο για να αναπτυχθούν γερά οστά, τείνει να γίνει νόμος, αλλά δεν έχει καμία βάση. Στην πραγματικότητα το ασβέστιο είναι μόνο ένα από τα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να χτίσει γερά κόκκαλα. Από την άλλη πιο επιστημονική πλευρά, η καθημερινή πρόσληψη μαγνησίου (μαζί με ασβέστιο) είναι το κλειδί για την δημιουργία υγιούς σκελετού από την παιδική ηλικία.

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019

Οι μηχανισμοί διαμόρφωσης της κοινής γνώμης προωθούσαν το ασβέστιο σαν απαραίτητο συστατικό για την υγεία των οστών επί δεκαετίες. Παλαιοί μύθοι ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου χτίζουν γερά κόκκαλα και δόντια έγιναν σχεδόν θεσμοί.

Αναρίθμητες μελέτες τις τελευταίες δεκαετίες έδειξαν ότι η πρόσληψη ασβεστίου μέσω των τροφών είναι υπεραρκετή για την σωστή υγεία των οστών και δεν είναι απαραίτητη η χρήση συμπληρωμάτων, ακόμη και στις γυναίκες της μετεμμηνοπαυσικής ηλικίας. Έδειξαν επίσης ότι η υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακών επεισοδίων στους καρδιακούς ασθενείς.

Επιπρόσθετα οι βιομηχανίες γαλακτοκομικών έπεισαν για λόγους marketing τον κόσμο ότι τα παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το τυρί, αυξάνουν τα επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό και προστατεύουν από την οστεοπόρωση. Αυτό είναι τελείως λάθος. Η παστερίωση δημιουργεί ανθρακικό ασβέστιο το οποίο δεν έχει την δυνατότητα να εισέλθει στο κύτταρο χωρίς την βοήθεια άλλων παραγόντων (χηλικοί παράγοντες). Αυτό αναγκάζει το σώμα να αποσπά ασβέστιο από τα οστά για να εξουδετερώσει το ανθρακικό ασβέστιο στο αίμα. Η διαδικασία στην πραγματικότητα δημιουργεί οστεοπόρωση αντί να μας προφυλάσσει από αυτήν. Τα γαλακτοκομικά δεν προσφέρουν τίποτα σε αυτόν τον τομέα αν είναι παστεριωμένα.

Σύμφωνα με τον National Osteoporosis Foundation (NOF) στις ΗΠΑ, οι τροφές θα είναι πάντα η καλύτερη και επαρκέστερη πηγή ασβεστίου για τον οργανισμό. Τα περισσότερα συμπληρώματα ασβεστίου σήμερα περιέχουν ανθρακικό ασβέστιο και οι κατασκευαστές έχουν προσθέσει έναν χηλικό παράγοντα όπως το κιτρικό οξύ για να το κάνουν πιο απορροφήσιμο από τα κύτταρα, παρ όλα αυτά όλοι οι επιστήμονες παραδέχονται ότι αυτό είναι κατώτερης ωφελιμότητας από το ασβέστιο που παίρνουμε από τις τροφές.

Όροι: 
Κατηγοριες: