Σχετικα Αφιερωματα

Γερά οστά με σύμμαχο τη φύση!

Η αύξηση της οστικής πυκνότητας γίνεται  μέχρι την ηλικία των 30 ετών. Εν συνεχεία από τα αποθέματα των οστών προοδευτικά χάνεται, καθιστώντας τα εύθραυστα . Σε αυτό πέρα, από την κληρονομικότητα, καθοριστικό ρόλο παίζει η διατροφή. Η καλή υγεία των οστών και η ευθραυστότητά τους, έχει συνδυαστεί με το ασβέστιο και την κατανάλωση γαλακτοκομικών.  Είναι αρκετό αυτό στο πέρασμα του χρόνου;

 

Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018

Μελέτες έδειξαν ότι η διατροφή συμβάλλει προληπτικά στην καλή υγεία και σκληρότητα των οστών. Το ασβέστιο είναι ευεργετικό για τα οστά και υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες όχι μόνο στα γαλακτοκομικά, όπως θεωρούμε αλλά και στα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τα φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όμως δεν μας κάνουν καλό μόνο, γιατί περιέχουν ασβέστιο. Σε συνδυασμό με τα φυτοοιστρογόνα , ουσίες οι οποίες μιμούνται τις ορμόνες του οργανισμού, συμβάλλουν διπλά στην υγεία των οστών μας, καθώς μεγαλύτερο πρόβλημα οστεοπόρωσης έχουμε κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης και μετά, όπου οι ορμόνες του οργανισμού αρχίζουν και μεταβάλλονται. Τα φυτοοιστρογόνα, επίσης, θα τα βρούμε στο πράσινο τσάι και τα μπαχαρικά.     

Το ασβέστιο από μόνο του, δεν μπορεί να απορροφηθεί με ευκολία, αυτό επιτυγχάνεται με τις βιταμίνες D και Κ οι οποίες βοηθάνε στη μέγιστη απορρόφησή του. Έτσι ένας συνδυασμός τροφών ασβεστίου, με βιταμίνη D και Κ, όπως τα δημητριακά, θα ήταν ιδανικός. Επίσης το κάλιο απομακρύνει τα οξέα τα οποία μειώνουν την οστική μάζα, έτσι περιορίζονται οι μελλοντικές φθορές.

Έχοντας μία ισορροπημένη διατροφή και εμπλουτισμένη με ασβέστιο και βιταμίνες D και K θωρακίζουμε την μελλοντική υγεία και σκληρότητα των οστών μας, ενώ το αλκοόλ και η καφεΐνη πρέπει να είναι περιορισμένες, καθώς τα κάνουν πιο εύθραυστα. Στη ζωή μας η διατροφή και η συνετή άσκηση πρέπει να είναι καθημερινότητα, ώστε να φροντίζουμε ολοκληρωμένα και σωστά τον οργανισμό μας καθώς τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά γυναικών κυρίως με οστεοπόρωση έχουν αυξηθεί ανησυχητικά.

Tags: 
Όροι: 
Κατηγοριες: