Μήπως το πρωτεϊνούχο ρόφημά σας έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες;

Από σκόνες πρωτεϊνών για έξτρα μυϊκό όγκο έως τις ειδικές μπάρες που προωθούν το κάψιμο του λίπους, υπάρχει στην αγορά υπερπληθώρα προϊόντων για εκείνους που επιδιώκουν μυϊκή γράμμωση ή απλώς να καλύψουν τις καθημερινές τους απαιτήσεις σε πρωτεΐνες. Τα πρωτεϊνούχα shakes είναι σίγουρα βολικά, αλλά είναι τελικά τόσο υγιεινά όσο φαίνονται;

Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019

Ενώ τα πρωτεϊνούχα ροφήματα βοηθούν στο «χτίσιμο» μυών, μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την ιδιοσυγκρασία ενός ατόμου, να προκαλέσουν αύξηση βάρους και να οδηγήσουν σε μικρότερη διάρκεια ζωής. Όλες αυτές οι σκόνες πρωτεΐνης και τα διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν αμινοξέα είναι δημοφιλή στους λάτρεις της φυσικής κατάστασης και του bodybuilding για τα οφέλη που προσφέρουν στους μυς. Τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA) είναι μια ομάδα τριών βασικών αμινοξέων: λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη, που απαντώνται κυρίως στο κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, μια δημοφιλής μορφή πρωτεΐνης φυσικής κατάστασης, παρασκευάζεται από γαλακτοκομικά προϊόντα και περιέχει υψηλά επίπεδα BCAAs.

Διαβάστε επίσης: 
Οι αποτελεσματικότερες τροφές για μυϊκή ενδυνάμωση

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Sydney διερεύνησαν τις παρενέργειες που έχει η μακροπρόθεσμη υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών στην υγεία και αν η κατανάλωση πρωτεϊνών από διαφορετικές πηγές θα μπορούσε να τις εξουδετερώνει. Τα ευρήματα κατέδειξαν ότι - παρά τις ατελείωτες διαθέσιμες ποσότητες πρωτεϊνικών σκονών και snacks - μια πραγματική ποικιλία πρωτεϊνών είναι καλύτερη για την υγεία μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε εντελώς να αγοράζουμε τα σκευάσματα αυτά - η πρωτεΐνη είναι αναμφισβήτητα σημαντική για την αύξηση της μυϊκής μάζας - αλλά αν θέλουμε το καλύτερο για την υγεία μας θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Διαβάστε και αυτό: 
Τα συμπληρώματα του bodybuilding μπορεί να είναι επιβλαβή για τον εγκέφαλο

Εκφράζοντας την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η δημοτικότητα των πρωτεϊνών στους bodybuilders και τους Keto dieters θα μπορούσε να μας αναγκάσει να παραβλέψουμε τις πιθανές αρνητικές συνέπειες, οι καθηγητές Stephen Simpson και Samantha Solon-Biet αποφάσισαν να ερευνήσουν περαιτέρω το θέμα αυτό. Δυστυχώς διαπίστωσαν ότι, ενώ η πρωτεΐνη μας βοηθάει να αποκτήσουμε γραμμωμένους μυς, η βαριά κατανάλωση των διακλαδισμένων αμινοξέων (BCAAs) που περιέχουν μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής, να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. "Ενώ οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αποδείχθηκαν ωφέλιμες για την αναπαραγωγική λειτουργία, είχαν αρνητικές συνέπειες για την υγεία για τα πειραματόζωα στη μέση ηλικία και οδήγησαν σε μικρότερη διάρκεια ζωής", εξήγησε η Δρ Samantha Solon-Biet. "Αυτό που έδειξε αυτή η νέα έρευνα είναι ότι είναι καλύτερο να παίρνουμε πρωτεΐνη από διάφορες πηγές για να εξασφαλίζουμε ότι έχουμε την καλύτερη ισορροπία αμινοξέων".

Πριν απογοητευτείτε πλήρως για τα αγαπημένα σας συμπληρώματα, τα συμπεράσματα της μελέτης δεν είναι απόλυτα καθώς, μέχρι στιγμής, τα πειράματα βασίστηκαν μόνο σε ποντίκια στα οποία η μείωση της σεροτονίνης που προκλήθηκε από την υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών οδήγησε σε μαζική υπερκατανάλωση, οδηγώντας τα στην παχυσαρκία και σε πρόωρο θάνατο σε σύγκριση με κάποια άλλα που τρέφονταν κανονικά. Η διαιτολόγος και διατροφολόγος της δημόσιας υγείας από το School of Life and Environmental Sciences στο Πανεπιστήμιο του Sydney Dr Rosilene Ribeiro συνιστά να τρώμε ένα ευρύ φάσμα των πρωτεϊνών. "Είναι σημαντικό να διαφοροποιείτε τις πηγές πρωτεϊνών προκειμένου να αποκτήσετε μια ποικιλία των απαραίτητων αμινοξέων, μέσα από μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα", υπογραμμίζει. Οι καλύτερες πηγές είναι το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και το κοτόπουλο, το ψάρι και τα αυγά. Ή, εάν είστε χορτοφάγοι, δοκιμάστε τα φασόλια, τις φακές, τους ξηρούς καρπούς και τις πρωτεΐνες σόγιας.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: sydney.edu.au

Όροι: 
  • ΑΜΙΝΟΞΕΑ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: