Πώς η άσκηση βοηθά το σωματικό λίπος ώστε να ωφεληθεί ο μεταβολισμός;

Τα οφέλη από τη γυμναστική δεν βελτιώνουν μόνο την υγεία και την ευεξία των μυών και διαφόρων άλλων οργάνων, αλλάζοντας ταυτόχρονα και το σωματικό λίπος, αλλά η αποσαφήνιση των μηχανισμών στους οποίους βασίζονται οι ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης μπορεί να οδηγήσει και σε νέες θεραπείες.

Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019

Η άσκηση βελτιώνει αναμφισβήτητα την υγεία μας, αλλά με ποιο ακριβώς τρόπο; Οι ερευνητές στο Joslin Diabetes Center υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει μια σημαντική ανακάλυψη και ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν κάποια μέρα να οδηγήσουν σε θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Όπως διαπίστωσαν, η άσκηση προκαλεί δραματικές αλλαγές όχι μόνο στους μυς αλλά στο λίπος. Και αυτό το λίπος, με τη σειρά του, απελευθερώνει παράγοντες στο αίμα που μπορεί να έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία και τον μεταβολισμό.

Διαβάστε επίσης: 
Fast food: βλάπτει το συκώτι και μπλοκάρει τον μεταβολισμό

Το εύρημα είναι συνέχεια προηγούμενης δουλειάς στην οποία οι ερευνητές έδειξαν για πρώτη φορά ότι η άσκηση ωθεί τον λιπώδη ιστό να απελευθερώσει μόρια που ρυθμίζουν το μεταβολισμό. Τώρα, σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Metabolism, περιγράφουν πώς ταυτοποίησαν ένα από αυτά τα μόρια και διερεύνησαν τη δραστηριότητά του. Το μόριο είναι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται παράγοντας μετασχηματισμού βήτα 2 (TGF-beta 2) και η μελέτη αφορά τις επιδράσεις της στον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπαρών οξέων.

Διαβάστε και αυτό:
Μια ηπατική ορμόνη καταστέλλει το μεταβολισμό όταν το σώμα είναι σε υπερκινητικότητα

"Αυτή η έρευνα πραγματικά αντιμετωπίζει με επαναστατικό τρόπο το πώς σκεφτόμαστε την άσκηση και τις πολλές επιδράσεις της στον μεταβολισμό. Το λίπος παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η άσκηση προς όφελος του σώματος”, δήλωσε η Laurie Goodyear, επικεφαλής του Τμήματος Ολοκληρωμένης Φυσιολογίας και Μεταβολισμού του Joslin Diabetes Center και κύριος συγγραφέας της συγκεκριμένης μελέτης. Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα λιπώδη κύτταρα εκκρίνουν πρωτεΐνες που ονομάζονται αδιποκίνες, πολλές από τις οποίες αυξάνονται με την παχυσαρκία, βλάπτοντας το μεταβολισμό και την υγεία. Διαπίστωσαν όμως ότι, ως απάντηση στην άσκηση, τα λιπώδη κύτταρα απελευθερώνουν μια αδιποκίνη η οποία έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Η αδιποκίνη - αυξητικός παράγοντας μετασχηματισμού βήτα 2 (TGF-beta 2), "βελτιώνει πραγματικά την ανοχή στη γλυκόζη", που σημαίνει ότι βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά και να επεξεργάζεται το σάκχαρο του αίματος, ανέφερε η Goodyear.

Όταν παχύσαρκοι εργαστηριακοί ποντικοί υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ΤGF-beta 2, όχι μόνο βελτιώθηκε η ανοχή τους στη γλυκόζη, αλλά μειώθηκαν τα επίπεδα λιπιδίων του αίματος και βελτιώθηκαν και άλλες πτυχές του μεταβολισμού, ανέφεραν οι ερευνητές. "Το γεγονός ότι μια μεμονωμένη πρωτεΐνη έχει τόσο σημαντικά και δραματικά αποτελέσματα ήταν κάτι αρκετά εντυπωσιακό", δήλωσε η Goodyear, η οποία είναι επίσης καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Στο εργαστήριο της έχει επικεντρωθεί στην κατανόηση των μοριακών οδών μέσω των οποίων η άσκηση ενισχύει την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου που παίζουν οι μύες. Η τελευταία αυτά μελέτη είναι η πρώτη που αναγνωρίζει μια ωφέλιμη ουσία που παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης από το υποδόριο λίπος .  "Αποτελεί απόδειξη ότι αυτό πραγματικά συμβαίνει. Η όλη ιδέα του λίπους που παίζει έναν θεμελιώδη ρόλο στα οφέλη της άσκησης είναι κάτι που είναι πραγματικά καινοτόμο”, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το γαλακτικό, που απελευθερώνεται από τους μύες κατά τη διάρκεια της άσκησης, κυκλοφορεί στο λίπος, όπου προκαλεί την απελευθέρωση του TGF-beta2. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το TGF-beta 2 θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα όπλο για την αντιμετώπιση του υψηλού σακχάρου στο αίμα και τελικά μια θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2, ανέφεραν οι ερευνητές, αν και παρατήρησαν ότι θα χρειαστούν μακροπρόθεσμες μελέτες για τον καθορισμό της ασφάλειας της θεραπείας.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: