Είναι η τακτική άσκηση μια πιο κρίσιμη στρατηγική για τη διατήρηση της απώλειας βάρους;

Όποιος έχει ποτέ κάνει δίαιτα γνωρίζει ότι τα κιλά δυστυχώς συχνά επιστρέφουν και οι περισσότεροι υποθέτουμε ότι ο λόγος είναι η έλλειψη πειθαρχίας ή θέλησης. Από την άλλη πλευρά, ερευνητές ισχυρίζονται ότι η τακτική άσκηση μας ωφελεί περισσότερο από μια αυστηρά ελεγχόμενη διατροφή.

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019

Η απώλεια βάρους είναι 80% δίαιτα και 20% άσκηση, σωστά; Λοιπόν, ίσως τελικά κάνουμε λάθος. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity, η τακτική σωματική δραστηριότητα κάνει πραγματικά περισσότερο καλό στη διατήρηση της ουσιαστικής απώλειας βάρους από την περιοριστική διατροφή. Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατάφεραν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους για ένα ή περισσότερα χρόνια το έκαναν βασιζόμενοι περισσότερο στην άσκηση παρά σε μια αυστηρή δίαιτα.

"Αυτή η μελέτη αντιμετωπίζει το δύσκολο ερώτημα γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να κρατήσουν μακριά τα κιλά που έχασαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα στοιχεία από μια ομάδα διαιτούντων που κατάφεραν να διατηρήσουν το σωστό βάρος και αποτρέποντας την επαναφορά του, συμμετέχοντας σε υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας παρά περιορίζοντας διαρκώς την πρόσληψη ενέργειας, αποτελούν ένα βήμα προς την αποσαφήνιση της σχέσης μεταξύ της άσκησης και της απώλειας βάρους", αναφέρει η Danielle Ostendorf, μεταδιδακτορική συνεργάτης στο Κέντρο Υγείας και Ευεξίας του Πανεπιστημίου του Colorado και μια από τους συγγραφείς της έρευνας.

Διαβάστε επίσης: 
Γιατί πρέπει να έχετε φάει πρωινό πριν από μια πρωινή προπόνηση;

Οι ερευνητές συνέκριναν μια ομάδα 25 ενηλίκων που ήταν προηγουμένως υπέρβαροι και είχαν διατηρήσει με επιτυχία την απώλεια βάρους με μια ομάδα 27 ατόμων που είχαν ήδη υγιές βάρος και με 28 άλλους συμμετέχοντες που ήταν ακόμα υπέρβαροι. Αυτοί που είχαν καταφέρει να συντηρούν την απώλεια βάρους ήταν άνθρωποι που είχαν χάσει 30 κιλά και διατηρούσαν με επιτυχία αυτό το βάρος για τουλάχιστον ένα χρόνο. Εκείνοι της ομάδας των υπέρβαρων είχαν δείκτη μάζας σώματος που ήταν παρόμοιος με αυτό που είχε η ομάδα απώλειας βάρους πριν από το χάσιμο των κιλών.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα ούρων που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό που θεωρείται το χρυσό πρότυπο για την ακριβή μέτρηση της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης ενός ατόμου, μια διαδικασία που είναι γνωστή ως μέθοδος διπλής επισήμανσης νερού (doubly labeled water method). Αυτή η μέθοδος δίνει επίσης στους ερευνητές μια ισχυρή εκτίμηση για την πρόσληψη ενέργειας σε αντίθεση με την απλή καταμέτρηση των συμμετεχόντων. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επίσης την ημερήσια μέτρηση των βημάτων που έκαναν οι συμμετέχοντες σε διάστημα επτά ημερών και μέτρησαν το ρυθμό μεταβολισμού τους για να εκτιμήσουν την ενεργειακή δαπάνη από την ανάπαυση έναντι της άσκησης.

Διαπίστωσαν ότι ο συνολικός αριθμός θερμίδων που καίγονταν και καταναλώνονταν από αυτούς που είχαν χάσει βάρος ήταν πολύ υψηλότερος - περίπου 300 kcal / ημέρα – σε σύγκριση με εκείνον της ομάδας κανονικού σωματικού βάρους, αλλά και παρόμοιος με αυτόν των υπέρβαρων. Ωστόσο, η ποσότητα θερμίδων που καίγονταν με τη σωματική δραστηριότητα από την ομάδα απώλειας βάρους ήταν υψηλότερη από τις δύο ομάδες, περίπου 180 kcal / ημέρα, αποδεικνύοντας ότι αυτοί κινούνταν περισσότερο από τα υπέρβαρα άτομα (που φυσικά έχουν υψηλότερο ενεργειακό κόστος λόγω του βάρους τους). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα στην ομάδα απώλειας βάρους κατέγραψαν περίπου 12.000 βήματα την ημέρα κατά μέσο όρο, έναντι 6.500 βημάτων των υπέρβαρων και 9.000 βημάτων της ομάδας κανονικού βάρους.

"Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτή η ομάδα που επιτυγχάνει να διατηρεί την απώλεια κιλών καταναλώνει ανάλογο αριθμό θερμίδων ημερησίως με τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα αλλά φαίνεται να αποφεύγουν να ξαναπάρουν βάρος με το να το αντισταθμίζουν με υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας", εξηγεί η Dr. Victoria A. Catenacci, ερευνήτρια στο UK CU Anschutz Medical Campus και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: