Σχετικα Αφιερωματα

Fast food: βλάπτει το συκώτι και μπλοκάρει τον μεταβολισμό

Το πρόχειρο φαγητό έχει ενοχοποιηθεί για την παχυσαρκία. Πολλοί από όσους το προτιμούν, φαίνεται να είναι επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας.  Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι η κατανάλωση έστω και μιας μόνο μερίδας ενός πλούσιου σε λιπαρά φαγητού μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να αυξήσει άμεσα τα επίπεδα των λιπών που συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις.

Σάββατο, 25 Μαΐου 2019

Ερευνητές του German Diabetes Centre στο Dusseldorf της Γερμανίας, έδωσαν σε 14 αδύνατους και υγιείς άνδρες ηλικίας 20 έως 40 ετών να πιούν είτε ένα ποτό φοινικέλαιου με γεύση βανίλιας, είτε σκέτο νερό. Το ποτό φοινικέλαιου περιείχε μια ποσότητα κορεσμένου λίπους παρόμοια με αυτή μιας πίτσας pepperoni οκτώ μερίδων ή ενός κανονικού cheeseburger με μια μεγάλη μερίδα πατάτες. Οι δοκιμές έδειξαν ότι η κατανάλωση του μείγματος του φοινικέλαιου είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση αύξηση της συσσώρευσης λίπους καθώς και μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, τη ζωτική ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Αύξησε επίσης, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, άλλαξε τη λειτουργία του ήπατος και οδήγησε σε αλλαγές στη δραστηριότητα των γονιδίων που συνδέονται με τη λιπώδη νόσο του ήπατος.

Ένα μόνο γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά "θα μπορούσε πιθανότατα να είναι αρκετό για να προκαλέσει παροδική αντίσταση στην ινσουλίνη και να βλάψει τον ηπατικό μεταβολισμό" δήλωσε η ομάδα των επιστημόνων που έκανε την έρευνα.  «Υποθέτουμε ότι τα αδύνατα, υγιή άτομα μπορούν να αντισταθμίσουν την υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων, ωστόσο, η διαρκής και επαναλαμβανόμενη έκθεση σε αυτά τα συστατικά θα οδηγήσει τελικά σε χρόνια αντίσταση στην ινσουλίνη, και στην μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD)», δήλωσαν. 

Το φοινικέλαιο βρέθηκε ότι μείωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη κατά 25% σε ολόκληρο το σώμα, ενώ ο μηχανισμός που παράγει γλυκόζη από τα τρόφιμα που δεν είναι υδατάνθρακες έγινε κατά 70% περισσότερο ενεργός. Τα επίπεδα της γλυκαγόνης, μιας ορμόνης που σταματά την μείωση του σακχάρου στο αίμα, είχαν επίσης αυξηθεί. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε ποντίκια που πήραν το ίδιο σκεύασμα φοινικέλαιου. Η Emily Burns, διευθύντρια στον βρετανικό οργανισμό Diabetes UK, σχολίασε: «Γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών μπορεί να συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και η μελέτη αυτή μας δίνει κάποια εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος. Αν και αυτή η μελέτη δείχνει ότι το λίπος έχει πραγματικό αντίκτυπο στο συκώτι, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πώς ερμηνεύουμε τα αποτελέσματα. Η έρευνα αυτή δεν περιελάμβανε  γυναίκες και δεν συνέκρινε τα αποτελέσματα του κορεσμένου λίπους σε άλλα τρόφιμα όπως οι πρωτεΐνες ή τα ακόρεστα λιπαρά".

Όροι: 
Κατηγοριες: