Άλλη μια υπενθύμιση ότι εξακολουθούμε να πετάμε πολλά τρόφιμα

Οι νέοι, ειδικά οι φοιτητές, έχουν την τάση να πετούν πολλά τρόφιμα και ο λόγος φαίνεται να είναι ότι δεν έχουν τις απαιτούμενες συμπεριφορές διαχείρισης ώστε να αποτρέψουν την σπατάλη ή επειδή δεν έχουν ιδέα ότι πρέπει να προσπαθήσουν να μην πετούν την τροφή.

Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2018

«Πολλοί νέοι δήλωσαν ότι αυτά τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου», ανέφερε μια από τους συγγραφείς της μελέτης, η Brenna Ellison, καθηγήτρια στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Καταναλωτών του Πανεπιστημίου του Illinois. «Μερικοί συμμετέχοντες είπαν ότι δεν τους είχαν ενημερώσει ότι πρέπει να δώσουν προσοχή. Θα μπορούσατε να πείτε ότι δεν είναι κάτι που τους έχει γίνει συνείδηση μέσω της σχολικής εκπαίδευσης, όπως έχει γίνει με την αλλαγή του κλίματος ή την ανακύκλωση».

Μία λέξη που οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επανειλημμένα ήταν η «απάθεια». Οι νέοι που ερωτήθηκαν είτε δεν πίστευαν ότι αξίζει να νοιάζονται για την σπατάλη των τροφίμων ή νομίζουν ότι δεν έχουν κανένα έλεγχο πάνω στο πρόβλημα αυτό. Επειδή η έρευνα βασίζεται σε ένα πολύ περιορισμένο σύνολο δεδομένων (μόνο 58 άτομα από μια πόλη των Μεσοδυτικών ΗΠΑ), είναι αδύνατο να γενικευθεί βάσει των αποτελεσμάτων. Αλλά ακόμα κι αν δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι όλοι οι ηλικιωμένοι στην Αμερική ακολουθούν τα ίδια πρότυπα συμπεριφοράς, τα ευρήματα είναι ανησυχητικά. Αν και για κάποιους από σας το όλο θέμα των τροφίμων-σκουπιδιών είναι κάτι νέο, πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:

Πόσα τρόφιμα σπαταλάμε;

Μελέτες δείχνουν ότι από τα εκατομμύρια τόνων των προϊόντων που παράγονται ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα ποσοστό 31% έως 40% περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, καταλήγουν στα σκουπίδια. Αυτό σημαίνει περίπου 1200 θερμίδες ανά άτομο την ημέρα, ποσότητα που αρκεί για να θρέψει ένα μικρό παιδί, ένα ιδιαίτερα σοκαριστικό στατιστικό στοιχείο όταν σκεφτεί κανείς ότι 12 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ δεν έχουν ικανοποιητική σταθερή πρόσβαση σε τρόφιμα.

Γιατί δεν πρέπει να σπαταλούμε τρόφιμα;

Παρόλο που μπορεί να είναι εύκολο για έναν φοιτητή που τρώει στην εστία να αγνοήσει αυτές τις ανησυχίες, οι περισσότεροι ενήλικες έχουν οικονομικό κίνητρο για να μην πετούν τρόφιμα. Με άλλα λόγια, είναι χρήματα που ξοδεύετε για θερμίδες που δεν καταναλώσατε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Με τον ίδιο τρόπο που κάνετε κακό στο πορτοφόλι σας, βλάπτετε και τον πλανήτη σπαταλώντας τρόφιμα που χρειάστηκαν νερό και ενέργεια για να παραχθούν. Η γεωργία και ιδιαίτερα η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 70% περίπου της χρήσης γλυκού νερού στον πλανήτη και παράγει περίπου το 35% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αν μπορούσαμε να σπαταλήσουμε λιγότερα τρόφιμα, θα μπορούσαμε επίσης να παράγουμε λιγότερα, πράγμα που θα σήμαινε χαμηλότερη κατανάλωση νερού και λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Αλλά ούτε αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια, πηγαίνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται και κάτι τόσο κακό όσο ένας σωρός από πλαστικά που διαχωρίζεται σε μικρότερα κομμάτια χωρίς πραγματικά να διασπάται. Στο κάτω – κάτω υπολείμματα κρεάτων, φλούδες λαχανικών και σάλτσες ζυμαρικών αποσυντίθενται και γίνονται μέρος του εδάφους, σωστά; Λάθος. Μπορεί ένα κομμάτι μήλου που έχει πέσει στο χώμα στο δάσος να σαπίσει γρήγορα ή ίσως να θρέψει κάποια μαμούνια ή ζώα. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει και με τα τρόφιμα που σπαταλούμε. Οι χώροι υγειονομικής ταφής είναι τεράστιοι σωροί όλων των ειδών απορριμμάτων. Περιτριγυρισμένοι από πλαστικό, μέταλλο και άλλα απόβλητα της σύγχρονης ζωής, τα απορρίμματα τροφίμων στους χώρους αυτούς δεν μπορούν να διασπαστούν τόσο γρήγορα και καθαρά όσο αυτό το κομμάτι μήλου στο δάσος. Η προκύπτουσα σήψη, η οποία στερείται οξυγόνου, παράγει θερμότητα και στέλνει μεθάνιο στην ατμόσφαιρα, το οποίο είναι ένα αέριο θερμοκηπίου πολύ πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.

Είναι η σπατάλη τροφίμων κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε;

Είναι αλήθεια ότι περίπου το ήμισυ των αποβλήτων τροφίμων, ειδικά στις ΗΠΑ, ξεκινά πολύ πριν φθάσει ένα προϊόν στο πιάτο. Τα αγροκτήματα και τα εργοστάσια πετάνε φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν το τέλειο μέγεθος ή σχήμα και δεν θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Τι μπορούμε να κάνουμε γι 'αυτό;

Αν, όπως οι συμμετέχοντες στη νέα μελέτη, είστε φοιτητής που τρώει στην εστία, μπορείτε να ξεκινήσετε με κάτι εύκολο: πάρτε μόνο το φαγητό που είστε σίγουροι ότι θέλετε να φάτε. Αρκετοί από τους φοιτητές που πήραν μέρος στην έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο Apetite, δήλωσαν ότι ήταν δύσκολο να μην σπαταλούν φαγητό επειδή το εστιατόριο προσέφερε μεγάλη ποικιλία πιάτων για να δοκιμάσουν. Επιπλέον, είτε επειδή οι κανόνες του σχολείου ή η έλλειψη χώρου στα ψυγεία ή στα δωμάτια των φοιτητών καθιστούσαν αδύνατο να καταναλώσουν αργότερα όσο φαγητό είχε περισσέψει. Αν μπαίνετε στον πειρασμό λόγω των πολλών επιλογών ενός γεύματος, σκεφτείτε ότι μπορείτε να δοκιμάσετε πολύ μικρές μερίδες από όσα σας ενδιαφέρουν προτού παραγγείλετε κανονική μερίδα, καταλήγοντας όχι μόνο να την πετάξετε τελικά αλλά και να παραφάτε χωρίς λόγο. Προγραμματίζοντας τι θα παραγγείλετε από τον μπουφέ της εστίας, είναι μια εξαιρετική εξάσκηση για όταν θα πρέπει να ψωνίσετε και να προετοιμάσετε μόνοι σας το φαγητό σας.

Αν πάλι μαγειρεύετε ήδη μόνοι σας, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να κάνετε ένα προσεκτικό πλάνο αγορών και γευμάτων. Μην πετάτε ένα κατά τα άλλα καλό φαγητό μόνο και μόνο επειδή υπάρχει ετικέτα με συγκεκριμένη ημερομηνία πώλησης και κρατήστε το ψυγείο σας οργανωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε τα τρόφιμα με σύντομη ημερομηνία λήξης να είναι σε πρώτη θέση. Και αν πρέπει να ρίξετε κάτι στα σκουπίδια, σκεφτείτε ως εναλλακτική την κομποστοποίηση.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: