Snacks που σας κάνουν παρέα στην αποτοξίνωση

Και όμως υπάρχουν! Είναι και νόστιμα και υγιεινά και εντάσσονται πλήρως στην προσπάθειά σας για αποτοξίνωση. Συνδυάστε τα με σωστές και υγιεινές επιλογές διατροφής όλη την ημέρα και σίγουρα η αποτοξίνωση δεν θα μοιάζει πια τόσο δύσκολη. 

Παρασκευή, 3 Μαΐου 2019

Μπουκίτσες με cranberries, βρώμη και φυστίκια

Λαχταριστές μπουκιές που σας γεμίζουν ενέργεια και συνδυάζουν αγαπημένα και υγιεινά συστατικά με αρώματα που ζεσταίνουν την καρδιά. 

Υλικά για 14 τμχ.:

  • 12 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • 1/4 φλ. μέλι
  • 1 κ. σ. σπόρους chia (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 1/2 φλ. νιφάδες βρώμης
  • 1 φλ. ανάλατα φιστίκια
  • 1 φλ. αποξηραμένα cranberries  ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλ. Σταγόνες σοκολάτας (κατά προτίμηση σκούρα)

Βάλτε στο μπλέντερ τους χουρμάδες, το μέλι, τους σπόρους chia, το λιναρόσπορο, την κανέλα και το αλάτι σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνουν μια πάστα.
Σε ένα μέτριο μπολ ανακατέψτε τη βρώμη, τα φιστίκια, τα cranberries και τη σοκολάτα, προσθέστε την πάστα με τους χουρμάδες και ενσωματώστε καλά. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά. Μετά πλάστε το σε μπάλες μεγέθους μπουκιάς, ξεπλένοντας τα χέρια σας συχνά για να διευκολύνετε τη διαδικασία. Διατηρούνται σε δοχείο καλά κλεισμένο στο  ψυγείο για περίπου 1 εβδομάδα.

Crackers λιναρόσπορου με λεμόνι και δενδρολίβανο

Αν προτιμάτε κάτι τραγανό για τα αγαπημένα σας ντιπ, αυτά τα υγιεινά crackers ταιριάζουν με όλα, έχουν 5 μόνο συστατικά και σας γεμίζουν ενέργεια.

  • 1 φλ. Λιναρόσπορους
  • 2 φλ. νερό
  • ½ κ. γ. ροζ αλάτι Ιμαλαΐων ή απλό
  • 2 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού

Ρίξτε το νερό σε ένα μέτριο μπολ και προσθέστε τους λιναρόσπορους. Ανακατέψτε και αφήστε το για τουλάχιστον μία ώρα (ή όλη τη νύκτα). Όταν το μίγμα έχει πήξει, το νερό θα μοιάζει με τζελ. Προσθέστε το αλάτι , το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και το χυμό λεμονιού. Καλύψτε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλες και ρίξτε προσεκτικά ένα λεπτό στρώμα του μείγματος. Ψήστε το σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 45-60 λεπτά, έως ότου το φύλλο του λιναρόσπορου γίνει τραγανό και το κάτω μέρος δεν είναι πλέον υγρό. Αφού κρυώσει, το σπάτε σε μικρές μερίδες.

Hummus με αβοκάντο

Απόλαυση στο .. τετράγωνο με αυτό το φρέσκο νόστιμο dip. Το αβοκάντο συναντά τα ρεβίθια, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το λεμόνι και κάνει παρέα με φρεσκοψημένες αραβικές πιτούλες, μπαστουνάκια λαχανικών ή τα crackers που προτείνουμε παραπάνω. 

Υλικά για 2 φλυτζάνια hummus:

  • 1 1/5 φλ. Φρασμένα ρεβύθια
  • 2 ώριμα αβοκάντο
  • ¼ φλ. Χυμό λεμονιού
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο  + επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1 κ.γ. αλάτιt
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. πάπρικα + επιπλέον για το σερβίρισμα
  • Αραβικές πίτες, μπαστουνάκια λαχανικών ή  σπιτικά crackers λιναρόσπορου για το σερβίρισμα.

Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ σε υψηλή ταχύτητα και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν ένας λείος πουρές. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέστε λίγες σταγόνες ελαιόλαδου και σερβίρετε.

«Napoleon» ψητής μελιτζάνας με παρμεζάνα.

Αυτά τα ορεκτικά με ψητή μελιτζάνα είναι γεμάτα άρωμα και γεύση. Στρώσεις μελιτζάνας και φρέσκιας μοτσαρέλας αρωματίζονται από βασιλικό και σάλτσα ντομάτας, προσφέροντας ένα snack που θα σας μείνει αξέχαστο.

Υλικά για 5-6 τμχ. (ανάλογα με το μέγεθος της μελιτζάνας) 

  • Σάλτσα ντομάτας μαρινάρα
  • ¼ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα, κομμένη σε φέτες ½  εκ. (περίπου 10-12 φέτες)
  • αλάτι και πιπέρι
  • 5-6 φέτες φρέσκο τυρί μοτσαρέλα 
  • 5-6 μεγάλα φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • ⅓ φλ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
  • βαλσαμικό γλάσο και ψιλοκομμένο βασιλικό για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Ετοιμάστε πρώτα τη σάλτσα μαρινάρα πρώτη, ή κάντε την εκ των προτέρων για να κερδίσετε χρόνο.
Προθερμάνετε το γκριλ του φούρνου σε μέτρια θερμοκρασία. Αλείψτε τις φέτες της μελιτζάνας με λάδι και από τις δύο πλευρές και αλατοπιπερώστε. Βάλτε τις σε σχάρα και ψήστε τις στο γκριλ για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Αν χρειαστεί τις ξανααλείφετε με λίγο λάδι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώστε με λαδόκολλα ένα ταψί και βάλτε τις μισές ψημένες μελιτζάνες και πάνω από τη κάθε φέτα απλώστε λίγη σάλτσα μαρινάρα. Στη συνέχεια, τοποθετείστε με τη σειρά: μια φέτα μοτσαρέλα, ένα φύλλο βασιλικού, μια άλλη φέτα ψημένης μελιτζάνας, ξανά σάλτσα μαρινάρα και τέλος πασπαλίστε με παρμεζάνα.  Ψήστε για 15-20 λεπτά και σερβίρετε αμέσως.

Για τη σάλτσα ντομάτας μαρινάρα θα χρειαστείτε:
(Υλικά για περίπου 3 φλιτζάνια)

  • ¼ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
  • 1 μέτριο κρεμμύδι,ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 800 γρ. τριμμένες φρέσκιες τομάτες ή κονκασέ
  • ¼ φλ. ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
  • 1 κ.σ.πελτέ ντομάτας 
  • 1 κ.γ.ζάχαρη 
  • αλάτι και πιπέρι

Ζεστάνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει, περίπου 8-10 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για 1 λεπτό ακόμη. Ρίξτε τριμμένη ντομάτα, το βασιλικό, την πάστα ντομάτας, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σιγοβράστε χωρίς να σκεπάσετε σε χαμηλή φωτιά για 20-30 λεπτά. 

Όροι: 
Κατηγοριες: