Echinacea, το φυτικό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού

Με όμορφα και ποικιλόχρωμα λουλούδια που θυμίζουν μαργαρίτες και στολίζουν τους κήπους και τους αγρούς, η Echinacea έχει τη φήμη ενός βοτάνου με φαρμακευτικές ιδιότητες, αποτελώντας για πολλούς μια φυσική θεραπεία για το κρυολόγημα αλλά και τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018

Η echinacea είναι μια ομάδα αγριολούλουδων από την οικογένεια asteraceae για την οποία οι Αμερικανοί δαπανούν περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως λόγω της ικανότητάς τους να θεραπεύουν το κοινό κρυολόγημα. Χρησιμοποιούνται πολλά είδη Echinacea, τα πιο κοινά από τα οποία είναι τα E. purpurea, E. pallida και E. angustifolia. Τα φύλλα, οι μίσχοι, το λουλούδι και οι ρίζες χρησιμοποιούνται για την παρασκευή συμπληρωμάτων, υγρών εκχυλισμάτων και τσαγιού. Το όνομά της προέρχεται από την ελληνική λέξη για τον σκαντζόχοιρο (ἐχῖνος), επειδή το αγκαθωτό κεφάλι με τους σπόρους του λουλουδιού μοιάζει με τα αγκάθια του σκαντζόχοιρου. Έχει μακρά ιστορία χρήσης ως τονωτικός παράγοντας για την αύξηση της ανοσίας, ειδικά έναντι των ιών του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης και των παθογόνων βακτηρίων. Η αντιμικροβιακή δράση της προάγει την επούλωση των πληγών και η αντιφλεγμονώδης ιδιότητά της την καθιστά χρήσιμη για τη θεραπεία φλεγμονών του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, δερματικών εξανθημάτων και τσιμπήματος εντόμων. Oι Ινδιάνοι της Αμερικής χρησιμοποίησαν την echinacea για περισσότερα από 400 χρόνια για τη θεραπεία λοιμώξεων και πληγών. Προστέθηκε στις ιατρικές πρακτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη δεκαετία του 1880 ως θεραπεία για τα συνήθη κρυολογήματα και άλλες μολύνσεις, προτού κατασκευαστούν φάρμακα με σουλφαμίδες. Η δημοτικότητά της έχει περάσει εδώ και χρόνια και στην Ευρώπη.

Όταν είμαστε υγιείς και χωρίς λοιμώξεις, η λήψη echinaea διεγείρει άσκοπα το ανοσοποιητικό σύστημα...

Πώς όμως η Echinacea διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα; Μελέτες υποδηλώνουν ότι διεγείρει ορισμένα κύτταρα στο σώμα των οποίων η κύρια λειτουργία είναι να καταπολεμήσουν την εισβολή σωματιδίων και οργανισμών. Τα λευκά αιμοσφαίρια και τα κύτταρα της σπλήνας αυξάνονται σε αριθμό όταν λαμβάνουμε echinacea, όπως και η θερμοκρασία του σώματός μας. Αυτές οι επιδράσεις οφείλονται σε μια σειρά σύνθετων ουσιών, που ονομάζονται φαινολικές ενώσεις, που φαίνεται να δουλεύουν συνεργατικά για να παράξουν αυτά τα ανοσοποιητικά αποτελέσματα. Τα συστατικά της ρίζας, των φύλλων και των λουλουδιών περιέχουν διάφορα ανοσοδιεγερτικά συστατικά. Όπως συμβαίνει συχνά με τις περισσότερες επιστημονικές μελέτες για τα βότανα, οι καλά σχεδιασμένες, διπλά τυφλές, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες είναι λίγες και οι μέχρι τώρα έρευνες για την echinacea συνήθως γίνονται σε μικρό αριθμό ατόμων, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται από πολλούς το μέγεθος της αποτελεσματικότητάς της. Η μορφή στην οποία συνήθως πωλείται είναι τα δισκία ή τα χάπια, τα οποία συνιστάται να λαμβάνονται από την εμφάνιση των ιογενών συμπτωμάτων μέχρι και 48 ώρες μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων και όχι για περισσότερο από οκτώ εβδομάδες συνολικά. Δεν πρέπει να λαμβάνονται σε τακτική βάση ως προληπτικό μέτρο. Όταν είμαστε υγιείς και χωρίς λοιμώξεις, η λήψη echinaea διεγείρει άσκοπα το ανοσοποιητικό σύστημα, εξαντλώντας τις δυνατότητές του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο ασθένειας.

Για τους περισσότερους ανθρώπους που παίρνουν echinacea για μικρό χρονικό διάστημα, το βότανο είναι σχετικά ασφαλές και μη τοξικό. Αν αποφασίσετε να το δοκιμάσετε, πρώτα να ενημερώσετε τον γιατρό σας για να εξετάσετε αν έχετε κάποια αλλεργία ή αν η δράση κάποιων φαρμάκων από αυτά που πιθανόν παίρνετε συστηματικά, μπορεί να παρεμποδιστεί από την παράλληλη λήψη της echinacea.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: