Πώς να κερδίσετε τον πόλεμο κατά του κρυολογήματος

Η πτώση της θερμοκρασίας φέρνει μαζί της μια έξαρση της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος αλλά το itrofi.gr συγκέντρωσε μια λίστα από τροφές που βρίσκονται στις περισσότερες κουζίνες -κάποιες αποτελούν πραγματική έκπληξη- οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό, θωρακίζουν τον οργανισμό και μας βοηθούν να βγούμε αλώβητοι ή να ξεπεράσουμε ευκολότερα την εποχή αυτή.

Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017

Στην παρακάτω λίστα έχουμε συμπεριλάβει ανοσοκαταστολείς από τις πιο σημαντικές ομάδες θρεπτικών ουσιών, από αυτές που έχουμε ακούσει όλοι όπως είναι οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά, σε εκείνες για τις οποίες ίσως δεν γνωρίζετε πολλά  όπως οι φαινόλες.

Φυλλώδη λαχανικά

Σε γενικές γραμμές, όσο πιο σκούρα είναι τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τόσο περισσότερες θρεπτικές ουσίες έχουν. Όλα είναι μια πλούσια πηγή της βιταμίνης C που καταπολεμά τη γρίπη αλλά μπορούν ακόμη να βοηθήσουν και στην ανακούφιση από τη συμφόρηση στο στήθος και το βήχα.

Κόκκινες πιπεριές

Αποτελούν ισχυρούς ενισχυτές της ανοσίας, περιέχουν περισσότερο από 10 φορές βήτα-καροτένιο σε σύγκριση με τις πράσινες πιπεριές και παρέχουν το157% της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής της βιταμίνης C και διπλάσιο από αυτή των εσπεριδοειδών.  Επίσης, είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α.

Εσπεριδοειδή

Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη βιταμίνης C από τα πρώτα σημάδια του κρυολογήματος, μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κατά περίπου μια ημέρα. Μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στα φλούδια των εσπεριδοειδών, η λιμονίνη, έχει βρεθεί ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν πιθανό ρόλο στη θεραπεία της βρογχίτιδας. Ένας εύκολος τρόπος για να συμπεριλάβετε τη φλούδα των εσπεριδοειδών στη διατροφή σας είναι να φτιάξετε μια βινεγκρέτ ανακατεύοντας το φρέσκο ​​χυμό πορτοκαλιού και μια γενναιόδωρη πρέζα τριμμένης φλούδας πορτοκαλιού μαζί με ελαιόλαδο και λίγο χυμό λεμονιού.

Μύρτιλλα

Επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα άγρια μύρτιλλα περιέχουν τα πιο δραστικά αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο φρούτο, χάρη στα υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών. Βοηθούν στην προστασία από τις οξειδωτικές και τις ελεύθερες ρίζες.

Ακτινίδια

Είναι επίσης ένα από τα πιο ισχυρά φάρμακα της φύσης για το κρυολόγημα. Μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ακόμη και στη μείωση της ασθένειας χάρη στα μικροθρεπτικά συστατικά τους που αυξάνουν σημαντικά τη συγκέντρωση των ερυθροκυττάρων που ενισχύουν την ανοσία στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Μανιτάρια

Σχεδόν όλες οι ποικιλίες μανιταριών περιέχουν κάποια μορφή ανοσοκατασταλτικών αντιοξειδωτικών, μαζί με κάλιο, σελίνιο, βιταμίνες Β και φυτικές ίνες. Η έλλειψη σεληνίου έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης των συμπτωμάτων της γρίπης. Ενισχύουν επίσης την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις επειδή είναι πλούσιο σε έναν τύπο πολυσακχαρίτη που ονομάζεται βήτα γλυκάνη. 

Μάραθος

Όπως οι σπόροι γλυκάνισου, έτσι και ο μάραθος είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες, αποσυμφορητικό αλλά και αποχρεμπτικό και μπορεί να καταπραΰνει έναν επίμονο βήχα. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή ψημένο, αλλά θα ωφεληθείτε ακόμη περισσότερο αν πιείτε ένα τσάι από σπόρους μάραθου.

Γλυκοπατάτες

Αντικαταστήστε τις παραδοσιακές με γλυκοπατάτες που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βελτιώνουν τη λειτουργία των κυττάρων.  Αποτελούν εξαιρετική πηγή β-καροτίνης. Το σώμα μετατρέπει τη β-καροτίνη σε βιταμίνη Α που είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. 

Γιαούρτι

Πολλά γιαούρτια περιέχουν προβιοτικά, τα υγιή βακτήρια που βοηθούν το σώμα να αντισταθεί στις μολύνσεις και συμβάλλουν στην πέψη. Οι ερευνητές λένε ότι οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί μπορεί να βοηθήσουν με την αντίδραση του οργανισμού στις φλεγμονές και που για εμάς σημαίνει ηπιότερα συμπτώματα της ασθένειας.

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει αλισίνη, μια αντιμικροβιακή ουσία που βοηθά στην καταπολέμηση των κρυολογημάτων, της γρίπης και των μολύνσεων. Για να απελευθερωθεί το ένζυμο αυτό, πρέπει το σκόρδο να θρυμματιστεί ή να τεμαχιστεί σύμφωνα με τους ειδικούς. Περιέχει επίσης ασβέστιο, κάλιο και θειικές ενώσεις που διώχνουν τα ανεπιθύμητα βακτήρια.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες εξαιτίας των αντιφλεγμονωδών του ιδιοτήτων. Διευκολύνει την πέψη και ενισχύει το ανοσοποιητικό, ανοίγοντας τα λεμφικά κανάλια και αποτρέποντας τη συσσώρευση των τοξινών που δημιουργούν λοιμώξεις.

Φυστίκια Βραζιλίας

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υγιή λιπαρά και σελήνιο, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από λοιμώξεις και γρίπη.

Πράσινο τσάι

Δεν βοηθά μόνο στην απώλεια βάρους αλλά τα αντιοξειδωτικά του προωθούν τη βέλτιστη υγεία καταπολεμώντας τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Κουρκουμάς

Όχι μόνο δίνει στο γεύμα σας τη γεύση του κάρυ, αλλά καταπολεμά παράλληλα τις λοιμώξεις και τις φλεγμονές, ανακουφίζοντας τον οργανισμό από τις τοξίνες. Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν κουρκουμά είναι λιγότερο επιρρεπείς σε κρυολογήματα, βήχα και ρινική συμφόρηση.

Λιπαρά ψάρια

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και φλεγμονών στο σώμα. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος βελτιώνοντας τη λειτουργία των κυττάρων του. Τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, ο σολομός και το σκουμπρί, ενεργοποιούν τα Τ-κύτταρα.  Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός των Τ-κυττάρων σας, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχετε να μην αρρωστήσετε.

Στρείδια

Περιέχουν βιταμίνη C, Ε, ψευδάργυρο και πλήθος αντιοξειδωτικών που διατηρούν τα κύτταρα υγιή. Ο ψευδάργυρος έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά αποτελεσματικά το κοινό κρυολόγημα. Τα στρείδια περιέχουν περισσότερο από το θρεπτικό συστατικό ανά μερίδα από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο.

Κοτόσουπα

Η μαμά έχει δίκιο: η κοτόσουπα μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος. Η φαρμακευτική της δύναμη μπορεί να αποδοθεί στην καρνοσίνη, μία ένωση που βρίσκεται στο στήθος και το ζωμό από κοτόπουλο, που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά τα συμπτώματα που ομοιάζουν με γρίπη, εμποδίζοντας την απελευθέρωση φλεγμονωδών κυττάρων νιτρικού οξειδίου. Βρέθηκε επίσης ότι βοηθά στην ανακούφιση από τη βουλωμένη μύτη.

Αμύγδαλα

Μια χούφτα αμύγδαλα με τη φλούδα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος για την πρόληψη αλλά και τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος. Οι πολυφαινόλες που περιέχονται στη φλούδα τους μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία των λευκών αιμοσφαιρίων γνωστών ως βοηθητικών Τ-κυττάρων, τα οποία εμπλέκονται στην καταπολέμηση των ιών.

Μέλι

Οι ερευνητές λένε ότι το μέλι μπορεί να είναι η καλύτερη φυσική θεραπεία για το νυκτερινό βήχα.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: