Μέλι, ένα τρόφιμο με πολλά οφέλη

Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο αλλά και πολλαπλά ωφέλιμο τρόφιμο, από την αξία του οποίου φαίνεται πως επωφελείται η ανθρωπότητα από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων και των Αιγύπτιων. Οι πολιτισμοί αυτοί χρησιμοποιούσαν το μέλι ως θεραπεία όχι μόνο πληγών αλλά και μολύνσεων, και έκτοτε θεωρείται πως πρέπει να υπάρχει σε κάθε συρτάρι με φάρμακα, αρκεί να είναι απόλυτα αγνό.

Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Αυτή η ιδιότητα του μελιού οφείλεται πιθανότατα σε ένα ένζυμο που προσθέτουν οι μέλισσες, το οποίο παράγει υπεροξείδιο υδρογόνου. Υπάρχουν διαφορετικά είδη μελιού, το πιο σκουρόχρωμο από τα οποία διαθέτει και τα περισσότερα αντιοξειδωτικά.

Ποιες είναι λοιπόν οι πιθανότατα άγνωστες ιδιότητες του μελιού;

Στον οργανισμό

Το μέλι βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει πιθανές μολύνσεις. Αυτό ανακάλυψε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην οποία οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν τέσσερις κουταλιές μελιού κάθε μέρα για ένα μήνα. Εξερευνώντας τα αιματολογικά δείγματα και συγκρίνοντας την αρχική εικόνα με την πάροδο του μήνα αυτού, γνωστοποιήθηκε πως υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στη κατανάλωση του μελιού και την εμφάνιση αντιοξειδωτικών στον οργανισμό, τα οποία ειδικεύονται στην αντιμετώπιση των μολύνσεων. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες  που εμπεριέχονται στο μέλι κατατάσσονται στις  πολυφαινόλες, θυμίζουν αρκετά εκείνα που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και το ελαιόλαδο και αποτρέπουν την προσβολή του οργανισμού από ένα απλό παιδικό κρύωμα μέχρι και παθήσεις όπως το Alzheimer και τον καρκίνο.  

Στο σώμα

Το τρόφιμο αυτό έχει ισχυρές αντιβιοτικές ιδιότητες, παράγοντας υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο μπορεί να «σκοτώσει» βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε ζάχαρη και στη χαμηλή συγκέντρωση υγρασίας, τα βακτήρια αδυνατούν να εισβάλλουν στον οργανισμό. Ακόμη, το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση λοιμώξεων που δεν μπορούν αντιμετωπιστούν από πολλά αντιβιοτικά της σύγχρονης εποχής, αλλά συμβάλλει και στη μείωση φλεγμονών και στην αποκατάσταση κατεστραμμένων ιστών. Μπορεί να αποτελέσει την ιδανική θεραπεία για γρατζουνιές, καθώς παρέχει ένα παχύ προστατευτικό φράγμα που εμποδίζει τους ρύπους να εισχωρήσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Σε πολλές περιπτώσεις, χρησιμοποιείται και ως επίδεσμος τραύματος, ενώ συνιστάται η χρήση 
του και σε εγκαύματα, σε δερματικές λοιμώξεις χάρη στις αντιμυκητιασικές του ιδιότητες αλλά και σε περιπτώσεις ψωρίασης.

Στο μαγείρεμα

Μπορεί να αποτελέσει μια ιδανική και νόστιμη εναλλακτική μαριναρίσματος για το κρέας. Επίσης, μπορεί να μειώσει την παραγωγή καρκινογόνων που προκαλούνται από το τηγάνισμα και το ψήσιμο της σχάρας. Σύμφωνα με ερευνητές, η κάλυψη των κρεάτων με περίπου 30% μέλι για τέσσερις ώρες μπορεί να οδηγήσει στη μείωση παραγωγής ενός καρκινογόνου που ονομάζεται ετεροκυκλική αρωματική αμίνη.  

Όροι: 
Κατηγοριες: