Τα ιχθυέλαια μας οπλίζουν ενάντια στο άσθμα

Αν είστε ένας από τους εκατομμύρια πάσχοντες από άσθμα στον κόσμο, μια νέα μελέτη δείχνει γιατί η κατανάλωση φρέσκων λιπαρών ψαριών θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αναπνεύσετε ευκολότερα.

Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2019

Μια ένωση που απαντάται συχνά στα ιχθυέλαια, η n-3-PUFA, αποδείχθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ή επιδείνωσης του άσθματος σε εθελοντές της Νοτίου Αφρικής, γεγονός που υποδηλώνει τη σχέση μεταξύ άσθματος και δίαιτας. Η πρόσφατη έρευνα διεξάχθηκε από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Andreas Lopata από το Πανεπιστήμιο James Cook στην Αυστραλία και έφερε στο φως στοιχεία που υποστηρίζουν την υπόθεση ότι μια διατροφή πλούσια σε ψάρια μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άσθματος. Η μελέτη επικεντρώθηκε στη στατιστική επίπτωση της κατανάλωσης n-3 PUFA στον κίνδυνο εμφάνισης και καταπολέμησης της κοινής αυτής ασθένειας.

Διαβάστε: 
Είναι τα ω-3 ιχθυέλαια σύμμαχος στην προσπάθεια απώλειας βάρους;

Το άσθμα συναντάται συχνότερα σήμερα από ό,τι ποτέ, και από ένα συνολικό αριθμό 334 εκατομμυρίων πασχόντων παγκοσμίως, περίπου 250.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της κατάστασης. Δεδομένου ότι η φαρμακευτική αγωγή για το άσθμα αποδεικνύεται ωφέλιμη μόνο για τους μισούς ασθενείς που ζουν με την πάθηση και ο επιπολασμός της αυξάνεται συνεχώς, υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια εξεύρεσης αντιμετώπισης με άλλους τρόπους θεραπείας από την επιστημονική κοινό τητα.

Ο Lopata πιστεύει ότι η διατροφή είναι δυνητικά υπεύθυνη για την άνοδο της εμφάνισης της νόσου. Εξηγώντας την υπόθεσή του, δήλωσε ότι: «υπάρχει μια αυξανόμενη κατανάλωση αυτών που είναι γνωστά ως n-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA) τα οποία απαντώνται στα φυτικά έλαια και, παράλληλα, μείωση της κατανάλωσης n-3 PUFA, που βρίσκονται κυρίως στα ιχθυέλαια. Δυστυχώς υπάρχει μια παγκόσμια μετακίνηση από το φρέσκο ψάρι στο fast food." Tα οξέα n-6 PUFA θεωρούνται ότι διεγείρουν τη φλεγμονή και ενδεχομένως παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του άσθματος, ενώ τα n-3 έχουν προστατευτικό αποτέλεσμα κατά των φλεγμονών. Για να ελέγξει αυτή τη θεωρία, η ερευνητική ομάδα μελέτησε επί τρία χρόνια τους κατοίκους σε ένα ψαροχώρι στη Νότια Αφρική οι οποίοι δούλευαν στον κύριο εργοδότη της περιοχής, ένα εργοστάσιο επεξεργασίας ψαριών. Οι περισσότεροι από τους 642 ανθρώπους που μετείχαν στη μελέτη έτρωγαν σαρδέλες. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα επί αρκετούς μήνες, θα μπορούσε να βελτιώσει την αναπνευστική υγεία σε μέτριες έως ήπιες περιπτώσεις άσθματος. «Δεν θα συμπληρώσει ούτε θα υποκαταστήσει κανένα φάρμακο το οποίο παίρνουν οι ασθενείς, αλλά σίγουρα θα δώσει κάποια ωφέλιμα, πρόσθετα αποτελέσματα», δήλωσε ο καθηγητής Lopata, εξηγώντας ότι "διαπιστώσαμε ότι ορισμένοι τύποι ιχθυελαίων n-3 συσχετίστηκαν σημαντικά με μειωμένο έως και 62% κίνδυνο εμφάνισης άσθματος ή συμπτωμάτων που μοιάζουν με άσθμα, ενώ η υψηλή κατανάλωση n-6 (από φυτικά έλαια) έδειξε αυξημένο κίνδυνο έως και 67%".

Διαβάστε και αυτό: 
Είναι δυνατόν να αποτραπεί η κατάθλιψη μέσω της τροφής;

Ο Lopata υποστηρίζει την κατανάλωση ψαριών σε μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή, σχολιάζοντας ότι τα οφέλη υπερβαίνουν κατά πολύ το οικονομικό και όποιο άλλο κόστος: «ακόμη και αν υπολογίσετε τους μολυσματικούς παράγοντες, όπως ο υδράργυρος που υπάρχει σε ορισμένους πληθυσμούς ψαριών, τα οφέλη από την πρόσληψη ψαριών και θαλασσινών υπερτερούν πολύ περισσότερο από τους δυνητικούς κινδύνους". Το επόμενο ερευνητικό βήμα είναι να προσδιοριστεί κατά πόσον συγκεκριμένοι τύποι των n-3 PUFA έχουν διαφορετικό αντίκτυπο στο άσθμα και να εξετασθεί πώς μπορούν να βελτιστοποιηθούν περαιτέρω τα αποτελέσματά τους. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: