Είναι τα ω-3 ιχθυέλαια σύμμαχος στην προσπάθεια απώλειας βάρους;

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίων κατατάσσονται μεταξύ μερικών από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής στην αγορά και υπάρχει λόγος: το ιχθυέλαιο είναι γεμάτο από τα ευεργετικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο σε ορισμένες πολλές σωματικές λειτουργίες, από την ενίσχυση της δύναμης του εγκεφάλου και της καρδιάς έως τη μείωση των φλεγμονών και τη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος. Αλλά όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, προσφέρουν κάτι πραγματικά;

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017

Παρόλο που υπάρχουν αρκετά αντικρουόμενα στοιχεία και απαιτείται πιο ευρεία επιστημονική έρευνα για πολλά από αυτά, τα συμπληρώματα ω-3 ιχθυελαίων προσφέρουν αρκετά οφέλη. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς το ιχθυέλαιο παράγει αυτά τα οφέλη. Το κυριότερο από αυτά είναι το υψηλό περιεχόμενο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Πιο συγκεκριμένα, το Docosa Hexanoic Acid (DHA) και το Eicosa Pentanoic Acid (EPA) είναι δύο βασικά λιπαρά οξέα που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό μας, ενώ τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα παράγουν προ-φλεγμονώδη αποτελέσματα. Η φλεγμονή έχει πρόσφατα κατηγορηθεί για την μεγάλη αύξηση της εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και δυσλειτουργιών όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, η νόσος του Alzheimer και η παχυσαρκία. Η μείωση της φλεγμονής σε κατάλληλα επίπεδα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο ιχθυέλαιο μπορεί να αποτελέσουν βασικό παράγοντα μείωσης της.

Ας δούμε πώς τα ω-3 ιχθυέλαια πιθανόν να συνδέονται με την απώλεια λίπους και συνολικού βάρους:

Γνωρίζουμε ότι συνήθως η κορτιζόλη, γνωστή και ως "ορμόνη τους στρες" παίζει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της φλεγμονής. Η φλεγμονή είναι ένας βασικός ένοχος στην αυξημένη μάζα λίπους. Μελέτη έδειξε ότι κατανάλωση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου είχε υψηλότερα ποσοστά μείωσης της κορτιζόλης. Όταν μειώνονται τα επίπεδα κορτιζόλης, μειώνεται και η φλεγμονή. Χωρίς την ύπαρξη φλεγμονών, ενισχύεται το μεταβολικό σύστημα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της μυϊκής μάζας και αντίθετα, τη μείωση της λιπώδους μάζας.

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του ιχθυελαίου είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στο αίσθημα κορεσμού. Όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite, οι συμμετέχοντες σε μια μελέτη που ταξινομήθηκαν ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Και οι δύο ομάδες έπρεπε να μειώσουν τις ημερήσιες θερμίδες που κατανάλωναν αλλά με μία μεγάλη διαφορά: η μια ομάδα έτρωγε γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ η άλλη κατανάλωνε χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3. Στο στο τέλος της μελέτης των 8 εβδομάδων, τα αποτελέσματα ήταν σαφή. Εκείνοι που κατανάλωσαν ένα ελάχιστο 1300mg ω-3 λιπαρών οξέων ημερησίως πείναγαν λιγότερο από όσους κατανάλωναν λιγότερο.

Ακόμη και κατά τη μέτρηση της δράσης του ιχθυελαίου μόνο στο βάρος, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες που συμπεριέλαβαν συμπληρώματα στα μειωμένων θερμίδων γεύματά τους κατάφεραν να χάσουν περισσότερο βάρος από όσους δεν το έκαναν. Σε άλλες μελέτες, το βάρος μπορεί να παραμένει το ίδιο αλλά υπάρχει σημαντική διαφορά στους πόντους της μέσης και της περιφέρειας λόγω απώλειας λίπους στην κοιλιακή χώρα. Οι μύες βοηθούν στην απώλεια λίπους καθώς καίνε σημαντικά περισσότερες θερμίδες, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση του μεταβολισμού. Ως εκ τούτου, όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχετε, τόσο περισσότερες θερμίδες θα κάψετε όλη την ημέρα.

Ένα είναι σίγουρο: χρειάζεται πολύ περισσότερη επιστημονική έρευνα για να υπάρξουν ξεκάθαρες και απόλυτα σαφείς απαντήσεις. Αν θέλετε να χάσετε τα επιπλέον κιλά, κάντε αυτό που πραγματικά λειτουργεί: Τρώτε λιγότερο και πιο σωστά και βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Η κατανάλωση ιχθυελαίου χωρίς μείωση της πρόσληψης θερμίδων πιθανότατα δεν θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Και θυμηθείτε ότι οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά, ακόμα και τα ενεργά αντιφλεγμονώδη συστατικά που υπάρχουν στα ψάρια και το ιχθυέλαιο, είναι πάντα καλύτερα στην πραγματική τους διατροφική μορφή. Το σώμα μας είναι προγραμματισμένο ώστε να παίρνει αποτελεσματικότερα τα θρεπτικά συστατικά από τα πραγματικά τρόφιμα και όσο και αν η επιστήμη έχει καταφέρει να παρασκευάσει συμπληρώματα, αυτά σίγουρα δεν αποτελούν πραγματικό φαγητό. Αυτό φαίνεται εξάλλου και από τις μελέτες που βρήκαν ότι τα επίπεδα των ΕΡΑ και DHA απορροφήθηκαν καλύτερα στα κύτταρα μας με τη μορφή ψαριών αντί των συμπληρωμάτων.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγές: Healthyline.com

Όροι: 
Κατηγοριες: