Βοηθάει η Βιταμίνη B12 στην κατάθλιψη;

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β βοηθά στην παραγωγή κάποιων χημικών ουσιών του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη διάθεση αλλά και άλλες λειτουργίες του. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμινών Β μπορεί να συνδέονται με την κατάθλιψη αλλά δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ακόμα.

Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμινών γενικά, μπορεί να προκύψουν από ανεπαρκή και κακή διατροφή αλλά και από την αδυναμία του οργανισμού να τις αφομοιώσει λόγω διαφόρων παραγόντων. Οι ηλικιωμένοι, οι χορτοφάγοι και τα άτομα με πεπτικές διαταραχές όπως κοιλιοκάκη ή νόσος του Crohn μπορεί να έχουν πρόβλημα να αφομοιώσουν αρκετή βιταμίνη B-12. Αν ανήκετε στις παραπάνω περιπτώσεις, ή αν έχετε υποψία πως ίσως να έχετε κάποια έλλειψη βιταμινών, καλό θα είναι να ζητήσετε από το γιατρό σας να κάνετε τις ειδικές εξετάσεις που απαιτούνται για τη διαπίστωση της έλλειψης τους.

Εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12, η ​​λήψη ενός ημερήσιου συμπληρώματος που περιλαμβάνει βιταμίνη Β-12 μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να πάρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Ωστόσο, αποτελέσματα μελετών που έχουν γίνει κατά καιρούς, ήταν αμφισβητήσιμα σχετικά με το εάν τα συμπληρώματα βιταμίνης Β-12 μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης. Γι αυτό το itrofi.gr, συστήνει πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα βιταμινών, να συνεννοηθείτε πρώτα με τον γιατρό σας, ειδικότερα εάν είστε ήδη υπό κάποια φαρμακευτική αγωγή. Έχει αποδειχθεί πως τα συμπληρώματα διατροφής και βιταμινών, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα. Ο καλύτερος τρόπος για να λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες, είναι είναι να τρώτε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πηγές βασικών θρεπτικών συστατικών. Η βιταμίνη Β-12 είναι άφθονη σε ζωικά προϊόντα όπως ψάρι, άπαχο κρέας, πουλερικά, αυγά και γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της βιταμίνης B-12 και της κατάθλιψης;

Το σύμπλεγμα Βιταμινών Β και ειδικότερα η Β12 έχει κατά καιρούς συνδεθεί με την κατάθλιψη, αλλά επειδή η κατάθλιψη είναι μια περίπλοκη κατάσταση, η σύνδεση δεν είναι πλήρως κατανοητή από τους ερευνητές.

Οι ερευνητές σε ένα άρθρο του 2005 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of PsychopharmacologyTrusted Source εξέτασαν μελέτες κατάθλιψης και χαμηλής βιταμίνης Β-12. Βρήκαν ουσιαστικά στοιχεία ότι η μείωση του ορού βιταμίνης Β-12 σχετίζεται με αύξηση της κατάθλιψης. Αναφέρουν επίσης ότι η υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης Β-12 στον οργανισμό, μπορεί να σχετίζεται με την καλύτερη θεραπεία της κατάθλιψης. Μια πιθανή σύνδεση είναι η επίδραση της βιταμίνης Β-12 στα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσής αλλά πρόσφατες μελέτες απόδειξαν πως ίσως η ορμόνη αυτή να μην παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση κατάθλιψης.

Έχω ανεπάρκεια Βιταμίνης Β12 ή κατάθλιψη;

Παρακάτω βλέπουμε σε ένα συγκριτικό πίνακα, τα συμπτώματα έλλειψης Β12 και κατάθλιψης.

  Έλλειψη Β12 Κατάθλιψη
Κούραση - Εξάντληση Ναι Ναι
Ταχυπαλμία χωρίς λόγο Ναι  
Αδυναμία Συκέντρωσης Ναι Ναι
Σύγχυση Ναι  
Αδυναμία Ναι  
Ζαλάδες Ναι  
Αϋπνία   Ναι
Απώλεια Όρεξης   Ναι
Συνεχής Θλίψη   Ναι
Αϋξηση Όρεξης   Ναι
Ανεξήγητη απώλεια βάρους   Ναι
Απώλεια ενδιαφέροντος   Ναι
Αυτοκτονικές σκέψεις   Ναι
Ανεξήγητοι πόνοι στο σώμα   Ναι
Υπερβολικό αίσθημα ενοχών   Ναι
Αίσθημα Θυμού   Ναι

Εάν αντιμετωπίζετε κατάθλιψη, μιλήστε με το γιατρό σας, ο οποίος θα σας προτρέψει να ακολουθήσετε ένα πλάνο θεραπείας κατάλληλο για εσάς. 

Λάβετε υπόψη σας ότι ο ρόλος των βιταμινών Β στην κατάθλιψη δεν είναι ακόμα σαφής και απαιτείται περισσότερη έρευνα. Κανένα συμπλήρωμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει αποδεδειγμένες θεραπείες κατάθλιψης όπως αντικαταθλιπτικά ή και ψυχολογική υποστήριξη.

Πηγές: Healthline, Mayo Clinic

Όροι: 
Κατηγοριες: