Σχετικα Αφιερωματα

Ποια Βιταμίνη θεωρείται ένας ακόμη σύμμαχος για την προστασία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού;

Ενισχύει την ανοσία του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις, αυξάνοντας τις λεμφοκυτταρικές αποκρίσεις ενάντια στα αντιγόνα που προκαλούν ασθένειες. 

Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2020

Θωρακίστε το ανοσοποιητικό σύστημα όλης της οικογένειας επιλέγοντας καθημερινά και σερβίροντας περισσότερες πλούσιες σε βιταμίνη Α τροφές.

Κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, φαίνεται ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρειάζεται επιπλέον υποστήριξη για να διατηρηθεί ευκολότερα η γενικότερη υγεία του οργανισμού μας. Ενώ υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βοηθήσουμε στην εξασφάλιση της καλής του λειτουργίας, το να φροντίζουμε να παρέχουμε στο σώμα μας θρεπτικά συστατικά που θα υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού, είναι επίσης κάτι πολύ σημαντικό.

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που περιλαμβάνει τη δραστική ρετινόλη καθώς και τα καροτενοειδή, τα οποία είναι πρόδρομοι που μετατρέπονται σε ενεργό βιταμίνη Α στο σώμα. Το β-καροτένιο είναι το πιο κοινό από αυτά τα καροτενοειδή. Η βιταμίνη Α έχει αναγνωριστεί από την επιστημονική κοινότητα για τη σημασία της στο ανοσοποιητικό σύστημα. Βοηθά επίσης στον έλεγχο των κυτταρικών διεργασιών στο ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην ανάπτυξη των κυττάρων του συστήματος αυτού.  Επιδρά ευεργετικά στη θρέψη του βλεννογόνου του εντέρου. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, καθώς το 70% έως 80% του ανοσοποιητικού μας ιστού βρίσκεται στην πεπτική οδό. Επιπλέον, οι πολυάριθμες επιφάνειες του βλεννογόνου του σώματος εκτίθενται συνεχώς σε τρόφιμα, μικρόβια και τοξίνες, καθένα από τα οποία έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει ανοσοαπόκριση. Η βιταμίνη Α βοηθά στη διατήρηση της ανοχής του βλεννογόνου, βοηθώντας το έντερο να εντοπίζει τον φίλο από τον εχθρό του. Τα συγκεκριμένα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τις ανοσολογικές αποκρίσεις ρυθμίζονται επίσης από τη βιταμίνη Α.

Παρόλο που η βιταμίνη Α διαδραματίζει βασικό ρόλο, μελέτες έδειξαν ότι τα συμπληρώματά της θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τη διόρθωση μιας ανεπάρκειας και ότι πέρα ​​από τα τυπικά επίπεδα τα σκευάσματα αυτά μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, θα πρέπει να προσλαμβάνουμε την ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός μας από την καθημερινή διατροφή μας. Στις διαιτητικές πηγές της βιταμίνης Α περιλαμβάνονται τα καρότα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα μούρα, οι τομάτες, τα αυγά, οι γλυκοπατάτες, το συκώτι, τα λιπαρά ψάρια,  κ.α.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: