Μπορεί το junk food να μεταβάλλει μόνιμα το ανοσοποιητικό σύστημα;

 Άλλο ένα επιχείρημα του γιατί μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από ανθυγιεινό fast food είναι κακή: πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το γρήγορο φαγητό κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα υπερκινητικό και το ωθεί να αντιδράσει όπως θα έκανε σε μια βακτηριακή λοίμωξη. Επιπλέον, η επιθετική φλεγμονώδης ανταπόκρισή του παραμένει σε βάθος χρόνου, υποθάλποντας διάφορες ασθένειες. 

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021

 Η δυτική διατροφή, που χαρακτηρίζεται από υπερβολική πρόσληψη ζαχαρωδών ποτών και ανθυγιεινών επιλογών γρήγορου φαγητού, ενισχύει τους μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το σώμα μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόννης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις μπορεί να επιμένουν παρά τη μεταβολή των διατροφικών συνηθειών. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το εν λόγω Πανεπιστήμιο στη Γερμανία εξέτασε τα αποτελέσματα της δυτικής διατροφής σε ποντίκια μελετώντας τρεις ομάδες ποντικών. Η πρώτη ομάδα χρησίμευσε ως ομάδα ελέγχου και της δόθηκε μια τυπική διατροφή, ενώ στη δεύτερη ομάδα έδωσαν μια δυτικού τύπου διατροφή. Η τρίτη ομάδα μπήκε αρχικά σε μια δυτική δίαιτα η οποία, στη συνέχεια, μετατράπηκε σε κανονική. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που τράφηκαν με τη δυτικού τύπου δίαιτα ανέπτυξαν, όπως αναμενόταν, φλεγμονές.

Οι εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν ότι η ανθυγιεινή αυτή διατροφή ώθησε τον ενδοκυτταρικό αισθητήρα NLRP3 inflammasome να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει όταν μια βακτηριακή λοίμωξη βρίσκεται σε εξέλιξη. Παρόμοια, τα στοιχεία από την ανάλυση των κυττάρων του μυελού των οστών και της ανάλυσης των μακροφάγων κυττάρων της σπλήνας των ποντικών αποκάλυψαν ότι η φλεγμονώδης ανταπόκριση παρέμεινε ενεργή ακόμη και όταν άλλαξαν σε μια υγιεινή διατροφή. Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα κύτταρα του μυελού των οστών θυμούνται τα αρνητικά αποτελέσματα μιας ανθυγιεινής διατροφής, δήλωσε η ερευνητική ομάδα. "Έχει μόλις πρόσφατα ανακαλυφθεί ότι το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα έχει μνήμη. Μετά από μια λοίμωξη, η άμυνα του σώματος παραμένει υπερκινητική και σε κατάσταση επιφυλακής, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί πιο γρήγορα σε μια νέα επίθεση. Η ομάδα μας ανακάλυψε ότι η δυτική διατροφή έχει παρόμοιο αντίκτυπο και, ως εκ τούτου, τα ευρήματα αυτά έχουν τεράστια σημασία για την κοινωνία και τις πιθανές θεραπευτικές επιπτώσεις ", εξηγεί ο ερευνητής Dr. Eicke Latz.

Οι ειδικοί τονίζουν τις αρνητικές συνέπειες της ανοσολογικής αυτής αντίδρασης στην υγεία εξηγώντας ότι οι επίμονες φλεγμονώδεις αποκρίσεις μπορεί να επιταχύνουν την εμφάνιση αγγειακών παθήσεων ή διαβήτη. Η φλεγμονώδης αντίδραση μπορεί να προάγει την ανάπτυξη αγγειακών πλακών - οι οποίες αποτελούνται κυρίως από λιπίδια και ανοσοκύτταρα - καθώς τα νεοσύστατα ανοσοκύτταρα τείνουν να μεταναστεύσουν στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων που έχουν προσβληθεί. Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε συσσώρευση πλακών και επακόλουθους θρόμβους αίματος, οι οποίοι με τη σειρά τους ,μπορεί να οδηγήσουν σε αθηροσκλήρωση, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Προειδοποίησαν επίσης ότι η επικράτηση της δυτικής διατροφής και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη διάρκεια ζωής. "Τα ευρήματα αυτά έχουν επομένως σημαντική κοινωνική σημασία. Τα θεμέλια μιας υγιεινής διατροφής πρέπει να αποτελέσουν ένα πιο σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης από ό,τι είναι σήμερα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ανοσοποιήσουμε τα παιδιά σε πρώιμο στάδιο ενάντια στους πειρασμούς της βιομηχανίας τροφίμων. Τα παιδιά μπορούν να έχουν μια επιλογή για το τι θα φάνε κάθε μέρα. Πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να παίρνουν συνειδητές αποφάσεις σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες", δήλωσε ο Dr. Latz.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: