Οι ηλικιωμένοι με καρδιακή ανεπάρκεια δεν κινδυνεύουν από μέτρια κατανάλωση αλκοόλ

Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών που διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά με καρδιακή ανεπάρκεια (HF) ενδέχεται να μην χρειαστεί να εγκαταλείψουν το καθημερινό ποτήρι μπύρας ή κρασιού που απολαμβάνουν χωρίς να επιδεινώσουν την κατάστασή τους. Αντίθετα, τα μέχρι επτά ποτά την εβδομάδα φαίνεται ότι τους προσθέτουν ένα χρόνο ζωής περισσότερο από όσους απέχουν εντελώς από το αλκοόλ.

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019

Θα μπορούσε η μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος να είναι επωφελής για τους ηλικιωμένους με καρδιακή ανεπάρκεια; Σε αυτό το ερώτημα προσπάθησαν αν δώσουν μια επιστημονική απάντηση ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Washington μέσα από μια πρόσφατη μελέτη. Η διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας είναι σοβαρό πρόβλημα και τα άτομα αυτά θα πρέπει πιθανό να εξετάσουν τον τρόπο ζωής τους και, σε πολλές περιπτώσεις, να αλλάξουν κάποιες από τις συνήθειες τους. Για τους οπαδούς του αλκοόλ, αυτό μπορεί να σημαίνει δραματική μείωση της πρόσληψης του αγαπημένου τους ποτού ή ακόμα και η πλήρης αποχή από αυτό.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open δείχνει ότι οι τακτικοί πότες που αποφασίζουν να απόσχουν από το αλκοόλ δεν θα βελτιώσουν τις προοπτικές επιβίωσης τους. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Washington διαπίστωσαν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ακόμα και μετά από διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας, δεν επιδεινώνει την πάθηση. Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα λόγω του γεγονότος ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέθηκε με την καρδιακή ανεπάρκεια στο παρελθόν. Σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι η μετριοπάθεια είναι το κλειδί και ότι η χωρίς υπερβολές κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να είναι ασφαλής ακόμα και μετά τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας. "Οι ασθενείς μου που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με καρδιακή ανεπάρκεια συχνά με ρωτούν εάν θα πρέπει να σταματήσουν να απολαμβάνουν το ποτήρι κρασί που συνήθιζαν κάθε βράδυ", δήλωσε ο Dr. David L. Brown, κύριος συγγραφέας της μελέτης. "Και μέχρι τώρα, δεν είχα καλή απάντηση γι 'αυτούς. Από καιρό γνωρίζουμε ότι οι τοξικές επιδράσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλουν στην καρδιακή ανεπάρκεια". 

Αυτά είναι φυσικά καλά νέα για τους ανθρώπους που απολαμβάνουν την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ, αλλά δεν είναι απαραίτητα ένας λόγος για όσους έχουν διαγνωστεί με καρδιακή ανεπάρκεια και δεν πίνουν, να ξεκινήσουν να το κάνουν. "Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν καρδιακή ανεπάρκεια σε μεγαλύτερη ηλικία και ποτέ δεν έπιναν δεν πρέπει να αρχίσουν να πίνουν," εξηγεί ο Brown. "Αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν καθημερινά ένα ή δύο ποτά, πριν από τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας, μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν χωρίς να ανησυχούν ότι θα προκαλέσουν βλάβη. Παρόλα αυτά, η απόφαση αυτή θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται σε συνεννόηση με τους γιατρούς τους. "

Η καρδιακή ανεπάρκεια διαγιγνώσκεται όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα και να το διοχετεύσει στο σώμα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, δήλωσε ο Brown, όπως η εμφάνιση καρδιακής προσβολής που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια λειτουργίας του καρδιακού μυός, η μακροχρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, ο διαβήτης ακόμη και η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ. Η μελέτη εξέτασε τα ποσοστά επιβίωσης περίπου 6.000 ατόμων που είχαν διαγνωσθεί με καρδιακή ανεπάρκεια και χωρίστηκαν σε διάφορες ομάδες με βάση το πόσο συχνά κατανάλωναν αλκοόλ. Τα άτομα που έπιναν περίπου 10 μερίδες αλκοόλ την εβδομάδα (355ml μπύρας, 178ml κρασιού ή 45ml οινοπνευματωδών ποτών) φάνηκε να ωφελούνται περισσότερο, αλλά οι ερευνητές σημειώνουν ότι το μέγεθος δείγματος αυτής της ομάδας είναι πολύ μικρό ώστε να δηλώσουν με βεβαιότητα ότι αυτές είναι οι ιδανικές ποσότητες. Σε κάθε περίπτωση, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν φαίνεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις για όσους ήδη πίνουν με μέτρο, κάτι που μοιάζει με καλά νέα για όσους θέλουν να χαλαρώσουν με ποτήρι από το αγαπημένο τους ποτό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που συνέχισαν να πίνουν μετά τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας, έζησαν περισσότερο, αφού κατέγραψαν παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εξέλιξη της καρδιακής ανεπάρκειας, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου, του εισοδήματος και του ιστορικού καπνίσματος. Κατά μέσο όρο, οι μη πότες έζησαν 2.640 ημέρες μετά τη διάγνωσή τους, σε σύγκριση με τις 3.046 ημέρες εκείνων που κατανάλωναν ένα με επτά ποτά την εβδομάδα και τις 2.806 εκείνων που κατανάλωναν περισσότερα από επτά ποτά την εβδομάδα.

Γιατί η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια; ". Δεν έχουμε την απάντηση γι 'αυτό "είπε ο Brown. "Και ακόμα δεν ξέρουμε αν το αλκοόλ είναι ο βασικός λόγος που οι άνθρωποι έζησαν περισσότερο", πρόσθεσε. "Ίσως οι άνθρωποι που πίνουν να το κάνουν ως μέρος της κοινωνικότητάς τους και αυτό να είναι το όφελος παρά το αλκοόλ".

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: jamanetwork.commedicine.wustl.edu

 

Όροι: 
Κατηγοριες: