Η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών μπορεί να μην ωφελεί τους ηλικιωμένους άνδρες

Χρειάζεται τελικά μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη καθημερινή πρόσληψη πρωτεΐνης για να διατηρηθεί η άλιπη σωματική μάζα στους ηλικιωμένους ενήλικες; Οι επιστήμονες πιστεύουν πως όχι.

Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018

Η συνιστώμενη διαιτητική ημερήσια δόση (RDA) για τις πρωτεΐνες, που καθορίζεται από το Ινστιτούτο Ιατρικής, είναι 0,8g/kg/ημέρα ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Πολλοί ειδικοί στη διατροφή συστήνουν υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης για τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, λίγες εμπεριστατωμένες μελέτες έχουν αξιολογήσει κατά πόσον αυτό παρέχει κάποιο σημαντικό όφελος.

Μια νέα, τυχαιοποιημένη, κλινική δοκιμή που διεξήχθη από το Brigham και το Women’s Hospital στη Βοστώνη διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών δεν αυξάνει την άλιπη σωματική μάζα, τις μυϊκές επιδόσεις ή τη φυσική λειτουργία στους ηλικιωμένους άνδρες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρησης JAMA Internal Medicine. Ο συγγραφέας της μελέτης, Shalender Bhasin, δήλωσε: «Είναι εκπληκτικό το πόσο λίγες ενδείξεις υπάρχουν γύρω από το πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε στη διατροφή μας και ειδικότερα, σχετικά με την αξία της υψηλής πρόσληψης πρωτεϊνών. Παρά την έλλειψη στοιχείων, οι ειδικοί εξακολουθούν να συνιστούν υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών για τους ηλικιωμένους άνδρες. Θέλαμε να εξετάσουμε λεπτομερώς αυτό το θέμα και να καθορίσουμε το εάν μια μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη πρόσληψη πρωτεϊνών είναι επωφελής για την αύξηση της μυϊκής μάζας, της δύναμης και της γενικότερης ευημερίας».

Η κλινική δοκιμή, γνωστή ως OPTIΜen ήταν μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλά τυφλή, παράλληλη ομαδική δοκιμή κατά την οποία δόθηκε με τυχαία σειρά σε άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω μια δίαιτα που περιείχε 0,8 g / kg / ημέρα πρωτεΐνης και έγχυση εικονικού φαρμάκου ή 1,3g / kg / ημέρα πρωτεΐνη και πάλι εγχύσεις εικονικού φαρμάκου ή 0,8 g / kg / ημέρα πρωτεΐνη και εβδομαδιαία ένεση τεστοστερόνης ή πρωτεΐνη 1,3 g / kg / ημέρα και εβδομαδιαία ένεση τεστοστερόνης. Όλοι οι συμμετέχοντες τράφηκαν με προσυσκευασμένα γεύματα με εξατομικευμένο πρωτεϊνικό και ενεργειακό περιεχόμενο καθώς και συμπληρώματα. Εβδομήντα οκτώ συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν την εξάμηνη δοκιμή. Η ομάδα διαπίστωσε ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης μεγαλύτερη από το RDA δεν είχε σημαντική επίδραση στην άπαχη σωματική μάζα, τη λιπαρή μάζα, τις μυϊκές επιδόσεις, τη φυσική λειτουργία, την κόπωση ή άλλα μετρήσιμα στοιχεία ευεξίας. «Τα δεδομένα μας υπογραμμίζουν την ανάγκη επανεξέτασης της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης πρωτεϊνών σε ηλικιωμένους άνδρες, ειδικά εκείνους με αδυναμία και χρόνιες παθήσεις», κατέληξαν οι συντάκτες της έρευνας.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: