Η διατροφή σας θα μπορούσε να καθορίσει το πότε θα περάσετε στην εμμηνόπαυση

Οι τροφές που καταναλώνουν καθημερινά οι γυναίκες πιθανόν να προσδιορίζουν το πότε θα μπουν στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους είναι σημαντικά καθώς η πρόωρη αλλά και η καθυστερημένη εμμηνόπαυση συνδέονται με αυξημένους κινδύνους από ασθένειες όπως η οστεοπόρωση και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Τρίτη, 8 Μαΐου 2018

Αυτά που τρώμε συχνά επηρεάζουν άμεσα την υγεία μας. Για παράδειγμα, η έρευνα έχει δείξει επανειλημμένα πως για μια υγιεινή διατροφή, η καθημερινή μας δίαιτα θα πρέπει να είναι πλούσια σε λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Leeds, μια επιπλέον μερίδα λευκών ζυμαρικών ή ρυζιού την ημέρα μπορεί να οδηγήσει τις γυναίκες σε πρόωρη εμμηνόπαυση, μέχρι περίπου και ενάμιση χρόνο νωρίτερα. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health. Οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα από περίπου 14.000 γυναίκες στη Βρετανία και τέσσερα χρόνια αργότερα ακολούθησε μια επιπρόσθετη έρευνα σχετικά με τη διατροφή, το ιστορικό αναπαραγωγής και την υγεία τους. Διαπίστωσαν ότι περισσότερες από 900 γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 40 και 65 ετών βίωσαν φυσιολογικά την εμμηνόπαυση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με μέσο όρο την ηλικία των 51 ετών.

Έχει σημασία η ηλικία της γυναίκας όταν ξεκινά η εμμηνόπαυση;

Η μελέτη έδειξε ότι όσες πέρασαν στην εμμηνόπαυση νωρίτερα ήταν πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη οστεοπόρωσης και καρδιακών παθήσεων, ενώ εκείνες που το βίωσαν αργότερα από το συνηθισμένο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών, της μήτρας και του μαστού. "Η ηλικία κατά την οποία αρχίζει η εμμηνόπαυση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία για μερικές γυναίκες", δήλωσε η καθηγήτρια Janet Cade, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας. "Μια σαφής κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η δίαιτα επηρεάζει την έναρξη της φυσικής εμμηνόπαυσης θα είναι πολύ επωφελής για εκείνες που μπορεί ήδη να διατρέχουν κίνδυνο ή να έχουν οικογενειακό ιστορικό ορισμένων επιπλοκών που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση".

Ποιες ήταν οι ομάδες τροφίμων που φάνηκαν να επηρεάζουν;

Μια πρόσθετη ημερήσια μερίδα λιπαρών ψαριών - όπως το σκουμπρί, η σαρδέλα και ο σολομός - συνδέεται με μια καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης μεγαλύτερη των τριών ετών. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια πιστεύεται ότι διεγείρουν την αντιοξειδωτική ικανότητα στο σώμα. Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε φρέσκα όσπρια, όπως τα μπιζέλια και τα φασολάκια που περιέχουν αντιοξειδωτικά, έδειξαν ότι έκαναν τις γυναίκες να φτάνουν στην εμμηνόπαυση περίπου ένα χρόνο αργότερα κατά μέσο όρο. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η υψηλότερη πρόσληψη ψευδαργύρου και βιταμίνης Β6 φαίνεται να επιβραδύνει την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης. Αντίθετα, μια υψηλότερη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων - όπως τα ζυμαρικά και το ρύζι - επέσπευσε την έναρξη της εμμηνόπαυσης κατά ενάμιση χρόνο.

Ο λόγος για τον συσχετισμό με τις τροφές αυτές παραμένει ασαφής. Αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι μπορεί να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο ορισμένα τρόφιμα επηρεάζουν τις ορμόνες. Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες είναι ένας από τους κύριους ενόχους για την αντίσταση στην ινσουλίνη, ανέφεραν. Ένα υψηλό επίπεδο κυκλοφορίας της ινσουλίνης θα μπορούσε να επηρεάσει τη δραστηριότητα των ορμονών και να αυξήσει τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν τον αριθμό των εμμηνορροϊκών κύκλων και να μειώσουν την παραγωγή ωαρίων πιο γρήγορα, προκαλώντας έτσι μια πρόωρη εμμηνόπαυση.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες χορτοφάγοι μπήκαν στην εμμηνόπαυση περίπου ένα χρόνο νωρίτερα. Η ομάδα μελέτης σημείωσε ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες σε συνδυασμό με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε ζωικά λίπη στα χορτοφαγικά γεύματα έχει συνδεθεί σε άλλες έρευνες με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων. Αλλά οι γυναίκες κρεατοφάγοι που έτρωγαν καθημερινά περισσότερες αλμυρές τροφές όπως πατατάκια, pretzels και φιστίκια, βίωσαν εμμηνόπαυση περίπου δύο χρόνια νωρίτερα από τις άλλες.

Μπορεί τελικά η δίαιτα να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης;

Η συγκεκριμένη έρευνα ήταν μια μελέτη παρατήρησης και από τις λίγες που ασχολήθηκε με τα τρόφιμα ως πιθανό παράγοντα. Επομένως, μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να καθορίσει την έκταση της επιρροής που μπορεί να έχει μια δίαιτα στην ηλικία κατά την οποία θα αρχίσει η εμμηνόπαυση μιας γυναίκας. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η εμμηνόπαυση εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες όπως ο αριθμός των ωαρίων κατά τη γέννηση, η παραγωγή οιστρογόνων, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η ποσότητα του σωματικού λίπους.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: