Οι λιποβαρείς γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση

 Οι γυναίκες που είναι πολύ αδύνατες κατά τη διάρκεια των εφηβικών τους χρόνων και στα μέσα της δεκαετίας των 30, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017

 Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με χαμηλό βάρος που έχασαν 9 κιλά ή περισσότερο τουλάχιστον τρεις φορές μεταξύ της ηλικίας των 18 και 30, διπλασίασαν τις πιθανότητες η αναπαραγωγική τους ζωή να λήξει πρόωρα.

Η εμμηνόπαυση συμβαίνει όταν οι ωοθήκες μιας γυναίκας σταματούν να παράγουν ωάρια και οιστρογόνα και μια ισχυρή ένδειξή της είναι όταν μια γυναίκα δεν έχει περίοδο για πάνω από 12 μήνες. Ωστόσο, ως πρώιμη εμμηνόπαυση ορίζεται όταν μια γυναίκα παύει να έχει φυσικά περιόδο κατά την ηλικία των 45 ετών. Η επικεφαλής επιστήμονας Δρ Kathleen Szegda, από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, δήλωσε ότι έως και το 10% των γυναικών βιώνουν την πρώιμη εμμηνόπαυση, η οποία έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Είναι επίσης συνδεδεμένη και με άλλα προβλήματα υγείας όπως η γνωσιακή παρακμή, η οστεοπόρωση και ο πρόωρος θάνατος, πρόσθεσε. "Οι λιποβαρείς γυναίκες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συζητήσουν τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των ευρημάτων με τους γιατρούς τους", δήλωσε η Δρ Szegda.

Η μελέτη εξέτασε στοιχεία από περισσότερες από 78.700 Αμερικανίδες πριν την εμμηνόπαυση, ηλικίας 25 έως 42 ετών που εντάχθηκαν στη μελέτη Nurses’ Health Study II το 1989. Η Δρ Szegda και η ομάδα της ξεκίνησαν από την παρατήρηση ότι τα υψηλά και χαμηλά επίπεδα λίπους έχουν συνδεθεί με την αναπαραγωγική λειτουργία σε προηγούμενες μελέτες. Υπολόγισαν επομένως ότι το βάρος που ζυγίζει μια γυναίκα μπορεί επίσης να επηρεάσει την εμμηνόπαυση. Για να εξετάσουν αυτή τη θεωρία, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από αυτές τις γυναίκες και τις παρακολουθήθηκαν κλινικά μεταξύ του 1989 και 2011. Αυτές οι πληροφορίες, μαζί με δεδομένα σχετικά με τη χρήση ορμονοθεραπείας, συγκεντρώθηκαν και ενημερώθηκαν κάθε 2 χρόνια. Επιπλέον, συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για την εφηβεία των γυναικών. Για τη μελέτη, η «πρώιμη εμμηνόπαυση» ορίστηκε πριν από την ηλικία των 45. Η ομάδα χρησιμοποίησε πολλαπλά μοντέλα για να αξιολογήσει τον πρώιμο κίνδυνο εμμηνόπαυσης και συνολικά 2.804 γυναίκες της έρευνας ανέφεραν ότι το είχαν βιώσει.

Τα αμερικανικά εθνικά ινστιτούτα υγείας (NIH) θεωρούν ότι το βάρος μεταξύ 18,5 και 24,9 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο είναι φυσιολογικό, ενώ οι γυναίκες που ζυγίζουν λιγότερο από αυτό θεωρείται ότι είναι λιποβαρείς. Στη μελέτη, γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος κάτω από 18,5 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο - σε οποιαδήποτε ηλικία - είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση σε σύγκριση με τις γυναίκες των οποίων ο ΔΜΣ ήταν μεταξύ 18,5 και 22,4 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες των οποίων ο ΔΜΣ ήταν μεταξύ 25 και 29,9 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο ήταν έως και 30% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση. Η υψηλότερη πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης φαινόταν να είναι μεταξύ των γυναικών που, όταν ήταν 18 ετών, είχαν ΔΜΣ κάτω από 18,5 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο και ανέφεραν ότι είχαν σοβαρές αυξομειώσεις βάρους. Τέλος, οι γυναίκες που είχαν ΔΜΣ μικρότερο από 17,5 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο σε ηλικία 18 ετών ήταν 50% πιθανότερο να έχουν πρώιμη εμμηνόπαυση σε σύγκριση με γυναίκες με κανονικό βάρος.

Η Δρ Szegda συνοψίζει τα ευρήματα, λέγοντας: "Οι γυναίκες που είναι λιποβαρείς στα πρώτα χρόνια ή τη μέση ενηλικίωση, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης". Προσθέτει επίσης ότι «οι αιτίες της πρώιμης εμμηνόπαυσης δεν είναι σαφώς κατανοητές, ωστόσο τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η μείωση του σωματικού βάρους μπορεί να έχει αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα της εμμηνόπαυσης. Είναι απαραίτητη περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε πώς αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης"

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: bodyandsoul.com

Όροι: 
Κατηγοριες: