Σπερμιδίνη: το κλειδί για καρδιοπροστασία και μακροζωία

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine έδειξε ότι η σπερμιδίνη, μια ένωση που βρίσκεται σε πολλές φυσικές ουσίες, όπως σε ορισμένα τυριά, μανιτάρια, αλλά και το σπέρμα, βελτίωσε τη λειτουργία της καρδιάς και εξασφάλισε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε ποντίκια.  Αν και είναι πολύ νωρίς για να υποστηρίξουν ότι τα ίδια αποτελέσματα θα μπορούσαν να ισχύσουν και στους ανθρώπους, οι ερευνητές, δεν το θεωρούν απίθανο.

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022

Αν ψάχνετε έναν ακόμη λόγο για να τρώτε περισσότερο τυρί, η νέα αυτή έρευνα δείχνει ότι ορισμένα είδη τους μπορούν να συμβάλλουν όχι μόνο στην υγεία της καρδιάς αλλά και στη παράταση της διάρκειας της ζωής σας. Η σπερμιδίνη, μια φυσική ένωση που απομονώθηκε για πρώτη φορά στο σπέρμα, βρέθηκε ότι παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ποντικών στο εργαστήριο ακόμη και όταν το συμπλήρωμα δεν τους δόθηκε παρά μόνο όταν βρίσκονταν στη μέση ηλικία. Σε προηγούμενες έρευνες, η σπερμιδίνη παρέτεινε τη διάρκεια ζωής πιο απλών οργανισμών όπως οι μύγες των φρούτων και της ζύμης ενώ αυτή είναι η πρώτη φορά που η μελέτη έγινε σε πολύπλοκο οργανισμό.

"Τα ποντίκια όχι μόνο ζουν περισσότερο, όταν συμπληρώνουμε σπερμιδίνη στο νερό που πίνουν, αλλά έχουν επίσης καλύτερη καρδιακή λειτουργία» αναφέρει ο Δρ Frank Madeo από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Κατά τη διάρκεια της έρευνας η  σπερμιδίνη προκαλεί την αυτοφαγία, η οποία με τη σειρά της κάνει τα κύτταρα της καρδιάς να απενεργοποιήσουν τα μέρη τους που είναι δυσλειτουργικά ή δεν είναι πλέον απαραίτητα. Ως αποτέλεσμα, η σπερμιδίνη συνέβαλε στην καρδιοπροστασία των ποντικών ενώ μείωσε παράλληλα την αρτηριακή τους πίεση και συνολικά αύξησε τη διάρκεια ζωής τους.  Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης μελέτης, ορισμένοι ποντικοί έπαιρναν νερό με σπερμιδίνη ενώ οι άλλοι απλό νερό βρύσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ποντίκια στα οποία δόθηκε σπερμιδίνη έζησαν σε όλες τις περιπτώσεις περισσότερο από τα άλλα. Ακόμη και όταν οι ερευνητές, εσκεμμένα, τους ανέβασαν την πίεση  του αίματος με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, σημειώθηκαν τα ίδια αποτελέσματα. Παρόλο που είναι  πολύ νωρίς για να επιβεβαιωθεί ότι η σπερμιδίνη θα έχει την ίδια επίδραση στον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Δρ. Mateo, τα επίπεδα σπερμιδίνης μειώνονται στον ορό του αίματος του ανθρώπου, εκτός από τους αιωνόβιους στους οποίους οι συγκεντρώσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι το συμπλήρωμα παίζει ένα ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης. Πρόσθεσε δε ότι σχεδιάζουν δοκιμές σε ανθρώπους σύντομα.

Πηγές της σπερμιδίνης είναι μεταξύ άλλων, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, ακόμη και το σπέρμα, αν και σύμφωνα με τον επίσης συγγραφέα της μελέτης Δρ. Simon Sedej  τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βάλετε τη σπερμιδίνη στη διατροφή σας. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η σπερμιδίνη έχει συσχετισθεί με εξαιρετικά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι όταν χορηγήθηκε σε ποντίκια, αποκατέστησε «το εσωτερικό ρολόι του σώματος» στο φυσιολογικό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν αποδειχθεί το ίδιο και για τους ανθρώπους, θα μπορούσε όχι μόνο να λειτουργήσει ως βοηθητικό για τον ύπνο  αλλά και να συμβάλει στην αναχαίτιση των νόσων που σχετίζονται με την ηλικία.

Όροι: 
Κατηγοριες: