Τα σκουλήκια δείχνουν τον κίνδυνο της έλλειψης βιταμίνης Β12

Πώς η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 επηρεάζει τον κίνδυνο λοιμώξεων; Οι επιστήμονες και τα εντερικά παράσιτα δίνουν την απάντηση.

Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019

Η διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας της οργανικής βιολογίας. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ξενιστή, της διατροφής και του μικροβιώματός του είναι κρίσιμες για τον προσδιορισμό της υγείας ενός οργανισμού. Η βιταμίνη Β12 ή κοβαλαμίνη είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό που απαιτείται για τη σύνθεση του DNA και την ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, μεταξύ άλλων σημαντικών μεταβολικών λειτουργιών. Η ανεπάρκειά της οδηγεί σε ένα φάσμα ασθενειών. Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS Genetics, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Rice στις ΗΠΑ θέλησαν να μελετήσουν τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή, τη βιταμίνη Β12 και τον αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων μέσα από πειράματα σε ζώα.

Διαβάστε και αυτό:
Αλλαγές στο μικροβίωμα μέσω της διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των αυτοάνοσων ασθενειών

Περίπου το 40% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης Β12. Ανάλογο είναι το πρόβλημα και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Ο υποσιτισμός είναι γνωστό ότι επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό αναφορικά με λοιμώξεις και διατροφικές ανωμαλίες που είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Οι ερευνητές εξήγησαν πρόσφατα την επίδραση της ύπαρξης μιας δίαιτας με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και του πώς αυτή βλάπτει τις ασκαρίδες, τα γνωστά παρασιτικά εντερικά σκουλήκια.

Διαβάστε επίσης: 
Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν μια πιο ολιστική προσέγγιση για να επιτευχθεί ένα ισορροπημένο σύστημα τροφίμων

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε τα συγκεκριμένα σκουλήκια επειδή έχουν ένα κοινό περιορισμό με τους ανθρώπους, καθώς δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν από μόνα τους αρκετές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως π.χ. τη βιταμίνη Β12. Σε αυτή τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δύο πληθυσμοί ασκαριδών. Ένας πληθυσμός είχε αρκετή βιταμίνη Β12 στη διατροφή του ενώ ο άλλος παρουσίαζε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης δύο διαφορετικά στελέχη Ε. Coli, τα οποία κανονικά βρίσκονται στα έντερα των ανθρώπων. Αυτά τα στελέχη είναι τα Ε. Coli ΗΤ115 και Ε. COLI op50. Τα σκουλήκια παρακολουθήθηκαν και βαθμολογήθηκαν καθημερινά, και εκείνα που δεν αποκρίθηκαν στην επαφή βαθμολογήθηκαν ως νεκρά.

Η μελέτη διαπίστωσε μια μεγάλη μεταβολική διαφορά στη δίαιτα των σκουληκιών και από τους δύο πληθυσμούς. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι σε εκείνα που τράφηκαν με κλώνο του Ε. Coli ΗΤ115, η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 δεν σχετιζόταν με το σίδηρο. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι μια δίαιτα του Ε. Coli ΗΤ115 είναι καλύτερη πηγή βιταμίνης Β12 από το Ε. Coli OP50. Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι μια ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 λόγω κακής διατροφής θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποικίλες ελλείψεις στην υγεία, όπως αυξημένη ευαισθησία στα βακτηριακά παθογόνα και σε στρες, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει την ευαισθησία στις μολύνσεις. Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν μια σοβαρή βάση για μελλοντικές έρευνες σχετικά με την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: