Κάνναβη: Μην την καπνίσετε, πιείτε την!

Το κάπνισμά της έχει δαιμονοποιηθεί , ίσως όχι αδικαιολόγητα, στις ΗΠΑ θεωρείται απαγορευμένο ναρκωτικό, αλλά πέρα από την επικρατούσα κοινή γνώμη, η κάνναβης δεν είναι σκληρό ναρκωτικό και δεν έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Είναι όμως από την άλλη πλευρά ένα πανίσχυρο φάρμακο, όχι όταν καπνίζεται αλλά όταν πίνεται ο χυμός της.

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019

Μπορεί να βοηθήσει σε περίπτωση μυϊκών σπασμών λόγω πολλαπλής σκλήρυνσης κατά πλάκας, στην ασθένεια του Crohn, σε ναυτία λόγω χημειοθεραπείας, σε περίπτωση ανορεξίας και απώλειας βάρους λόγω HIV και νευρόπονων. Μικρές σε διάρκεια και ένταση παρενέργειες μπορεί να είναι οι μεταβολές στην διάθεση, η ανικανότητα λήψης αποφάσεων, και σπανιότατα οι παραισθήσεις.

Εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες με αντικείμενο την κάνναβη έχουν καταδείξει ότι τα κύρια συστατικά της, τα κανναβοειδή τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και κανναβινόλη (CBD) είναι αποτελεσματικά στις θεραπείες πολλών ασθενειών. Το έλαιο της κάνναβης περιέχει σε μεγάλη συγκέντρωση τα συστατικά αυτά και έτσι βοηθάει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει δραστικά πολλές ανεπιθύμητες καταστάσεις. Έχει αναγνωριστεί ως υπερτροφή λόγω του υψηλού περιεχομένου του σε ω-3 λιπαρά οξέα, λόγω της υψηλής αναλογίας σε ω-3 προς ω-6 λιπαρά, και λόγω της υψηλής, της υψηλότερης από κάθε άλλο φυτό, συγκέντρωσης λινολενικού οξέος, γνωστού για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.

Πολυάριθμες επίσης μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η κάνναβη και τα συστατικά της προλαμβάνουν τις καρκινογενέσεις σε πολλές μορφές καρκίνου.

Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι παρά τις θεραπευτικές της ιδιότητες, η χρήση της κάνναβης, με οποιονδήποτε τρόπο (πλην της φαρμακευτικής με σύσταση γιατρού), εξακολουθεί να είναι παράνομη, και το κείμενο αυτό σε καμία περίπτωση δεν έχει σκοπό να παρακινήσει στην χρήση της, αλλά να ενημερώσει. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα διάφορα παρασκευάσματα που ισχυρίζονται ότι περιέχουν έλαιο κάνναβης, το οποίο όμως είναι συνθετικό, με άγνωστες προς το παρόν παρενέργειες.

Όροι: 
Κατηγοριες: