Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά μεταβάλλει την μικροχλωρίδα και τον κίνδυνο ασθένειας

Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά διαταράσσει τη μικροβιολογική σύνθεση στα έντερα και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί καρδιακή ανεπάρκεια.

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020

Οι δίαιτες διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της υγείας. Οι ερευνητές έχουν δηλώσει ότι χωρίς προσεκτική διατροφή, ένα άτομο δεν μπορεί να χάσει βάρος ή να έχει απλά μια υγιεινή ζωή, ακόμα κι αν πάει στο γυμναστήριο σε καθημερινή βάση. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβαίνει αυτό, αλλά το κύριο είναι ότι η διατροφή είναι η κύρια πηγή θρεπτικών ουσιών που το σώμα δεν είναι σε θέση να παράγει από μόνο του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να κερδίσουν μυϊκή μάζα ανεξάρτητα από τις ώρες που ξοδεύουν στο γυμναστήριο.

Διαβάστε επίσης: 
Αλλαγές στο μικροβίωμα μέσω της διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των αυτοάνοσων ασθενειών

Μια ισορροπημένη, πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή είναι απαραίτητη για να γίνει αυτό και χωρίς τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, ένα άτομο δεν μπορεί να αποκτήσει μυς. Αντίθετα, εάν κάποιος δεν έχει μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να θέτει τον εαυτό του σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει πολλές προβληματικές συνθήκες υγείας, ειδικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της γήρανσης. Πρόσφατα, μια νέα μελέτη εξέτασε επίσης τις επιπτώσεις μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στην υγεία της καρδιάς, ενώ ένα άτομο μεγαλώνει. Είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχει σχέση μεταξύ μιας πλούσιας σε λίπη - όπως είναι τα ωμέγα-6 λιπαρά - δίαιτας και της ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και ο διαβήτης, αλλά η εξήγηση πίσω από αυτό δεν ήταν ξεκάθαρη.

Διαβάστε και αυτό: 
Πρωτεΐνη αντί για junk food…

Ο Ganesh Halide μαζί με μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Alabama στο Birminhgam των Η.Π.Α. και από άλλα ιδρύματα, παρατήρησαν πως τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και η γήρανση επιδρούν συλλογικά στη λειτουργία και τη δομή της σπλήνας, του μικροβιώματος του εντέρου και της ανοσολογικής αντίδρασης στην καρδιακή προσβολή χρησιμοποιώντας εργαστηριακά ποντίκια. Δημοσιεύοντας τα συμπεράσματά τους στο περιοδικό FASEB, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, επηρέασε τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου που με τη σειρά τους προκάλεσαν φλεγμονή που οδήγησε σε οξεία καρδιακή ανεπάρκεια. Επιπλέον, μια τέτοια δίαιτα επηρέασε επίσης το προφίλ των ανοσοκυττάρων, όπως την αναλογία ουδετερόφιλων-λευκοκυττάρων στο σώμα.

Μελέτες στο παρελθόν είχαν ήδη δείξει πώς η δίαιτα ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει τη μικροχλωρίδα του εντέρου και τελικά την ανοσολογική άμυνα του σώματος. Ακριβώς, το ίδιο αυτό φαινόμενο μελετήθηκε περαιτέρω από την ομάδα ενώ παράλληλα εξετάστηκαν παράγοντες όπως η υψηλή πρόσληψη λίπους και η γήρανση. Αφού παρατήρησαν τα αποτελέσματα όλων των παραγόντων, η ομάδα σημείωσε ότι τα βακτηρίδια που ανήκουν στο γένος allobaculum, phylum firmicutes επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από μια υψηλή σε λιπαρά δίαιτα. Επιπλέον, μια δίαιτα που μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία αύξησε επίσης το επίπεδο ουδετερόφιλων στο αίμα των ποντικών. Η ροή ουδετερόφιλων και το αλλοιωμένο προφίλ των λευκοκυττάρων παρατηρήθηκαν επίσης σε ανθρώπους μετά από καρδιακή προσβολή, όπως επίσης παρουσιάστηκαν σπληνικά DC169-θετικά μακροφάγα και σπληνικές δομικές παραμορφώσεις. Μια άλλη σημαντική παρατήρηση ήταν ότι στα νεαρά ποντίκια, η φλεγμονή που συνδέεται με τις καρδιακές καταστάσεις αποκαταστάθηκε μετά από καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, στην περίπτωση των μεγαλύτερων σε ηλικία ποντικών, η περίπτωση ήταν διαφορετική.

Διαβάστε: 
Μια δίαιτα πλούσια σε ψάρια και λαχανικά ενεργοποιεί μια χημική ένωση που προστατεύει την καρδιά

Αν και αυτή η σχέση μεταξύ δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και συνθηκών που σχετίζονται με την καρδιά ήταν ήδη γνωστή, η μελέτη ξεκαθάρισε το γιατί συμβαίνει αυτό και επίσης πρόβαλε νέες πλευρές στο πρόβλημα. Για παράδειγμα, έδειξε πως μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οδηγεί σε φλεγμονή η οποία, στη συνέχεια, αυξάνεται με τη διαδικασία της γήρανσης. Ως εκ τούτου, η διατροφή και η ηλικία είναι και οι δύο σημαντικοί παράγοντες που έχουν διαφορετικές επιπτώσεις με την ηλικία. Επιπλέον, η μελέτη έδειξε επίσης τη διασύνδεση μεταξύ των οργάνων της καρδιάς και της σπλήνας και τον τρόπο με τον οποίο και τα δύο διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα άμυνας.

Όσον αφορά στο γενικό πληθυσμό, η μελέτη αυτή υποστηρίζει ότι η υιοθέτηση μιας δίαιτας που περιέχει τροφές φτωχές σε υδατάνθρακες και πλούσιες σε λιπαρά θα πρέπει να γίνεται με προσοχή για οποιονδήποτε σκοπό, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς μπορεί να είναι επιβλαβής μακροπρόθεσμα και να οδηγήσει στην ανάπτυξη μη αναστρέψιμων προβλημάτων υγείας, ακόμη και σε θάνατο.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: