Διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες για απώλεια βάρους

Τα τελευταία χρόνια τα οφέλη για την υγεία μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχει επαινεθεί λόγω της επίδρασής της στην ανάπτυξη των μυών, την απώλεια βάρους, την υγεία της καρδιάς, την όρεξη, τα επίπεδα ενέργειας και τις χρόνιες παθήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν βασικοί περιορισμοί και καλύτεροι τρόποι για την επίτευξη μιας υγιεινής διατροφικής ισορροπίας.

Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2022

Μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες αποτελείται κυρίως από καλές πηγές πρωτεϊνών, αλλά παράλληλα υποστηρίζεται από την πρόσληψη υδατανθράκων και λιπών. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες περιλαμβάνουν την διατροφή Paleo και την Atkin, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, βοηθώντας τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, βελτιώνοντας την υγεία της καρδιάς, βελτιστοποιώντας την πέψη και ενισχύοντας την ανάπτυξη των μυών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον ρόλο που παίζει η πρωτεΐνη στον οργανισμό πριν αποφασίσετε αν θα ακολουθήσετε μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες. Για παράδειγμα, εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος αυξάνοντας την πρόσληψη πρωτεϊνών, πρέπει επίσης να αυξήσετε τα επίπεδα άσκησής σας, επειδή μια περίσσεια πρωτεϊνών που δεν καταβολίζονται (καίγονται) δεν είναι καλή για το σώμα. Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα, τα οποία είναι τα αληθινά δομικά στοιχεία στο σώμα μας και οι πρωτεΐνες συνεχώς συντίθενται και διασπώνται από το σώμα.  Ακολουθώντας μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, παρέχετε ουσιαστικά στο σώμα σας μια περίσσεια πρώτων υλών που μπορεί να λειτουργήσει, αντικαθιστώντας τις θερμίδες που συνήθως αποκτώνται μέσω των υδατανθράκων, οι οποίοι αποθηκεύονται πιο εύκολα ως λίπος. Για τους ανθρώπους που θέλουν να αυξήσουν την ανάπτυξη των μυών ή να τονώσουν την βελτίωση των οργάνων του σώματος, η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό συστατικό της δίαιτας, καθώς συμμετέχει στα πάντα, από τον συνδετικό ιστό και το δέρμα μέχρι το αίμα και τις φλέβες.

Εάν προτιμήσετε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες με σκοπό να χάσετε βάρος, μερικές από τις καλύτερες επιλογές σας είναι πλήρεις πρωτεΐνες, όπως η σόγια (68 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι) η quinoa (8 γραμμ. ανά φλιτζάνι μαγειρεμένη), οι αγκινάρες (4 γραμμ. ανά τεμάχιο) τα μαύρα φασόλια (39 γραμμ. ανά φλιτζάνι), οι φακές (18 γραμμ. ανά φλιτζάνι βρασμένες), το φυστικοβούτυρο (65 γραμμ. ανά φλιτζάνι) και τα αμύγδαλα (20 γραμμ. ανά φλιτζάνι).  Επίσης, ορισμένες από τις καλύτερες τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι τα άπαχα κρέατα, οι σπόροι chia (34 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι), τα φιστίκια (25 γραμμ, ανά φλιτζάνι), ο λιναρόσπορος (31 γραμμ. ανά φλιτζάνι), τα φαλάφελ (13 γραμμ.  πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια), τα αβοκάντο (4 γραμμ. ανά τεμάχιο) και τα αυγά (6 γραμμ. ανά μεγάλο αυγό). Επιπλέον, στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα πρωτεϊνικά ροφήματα σε μια ποικιλία γεύσεων. Μπορείτε όμως να φτιάξετε τα δικά σας συνδυάζοντας ορισμένα φρούτα ή λαχανικά που περιέχουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνες, όπως τα βατόμουρα, τα βερίκοκα, τα νεκταρίνια, τα γκρέιπφρουτ και τα σμέουρα.

Πόση όμως πρωτεΐνη χρειαζόμαστε στη διατροφή μας; Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 0,6 έως 1,2 γραμμαρίων ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα. Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά, αλλά για έναν άνδρα με βάρος 68 κιλά, αυτό θα σήμαινε μεταξύ 41 και 82 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Υπάρχουν πολλές απόψεις σχετικά με το πόση πρωτεΐνη πραγματικά χρειαζόμαστε στη διατροφή μας, σε σχέση με το πόσο συχνά την καταναλώνουμε.  Ανάλογα με τους στόχους υγείας του καθενός, η απάντηση μπορεί επίσης να είναι διαφορετική. 

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: