H μικροσκοπική αλλά πανίσχυρη ροβίτσα

Μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με τα μαύρα φασόλια, τα φασόλια-ελέφαντες, τα pinto, τα ρεβίθια και τα διάφορα είδη φακές, αλλά έχετε δοκιμάσει τη ροβίτσα; Πρόκειται για ένα μικρό πράσινο όσπριο που έχει αποτελέσει μέρος της ασιατικής και ινδικής κουζίνας για χιλιάδες χρόνια, προσφέροντας παράλληλα αξιοσημείωτα διατροφικά οφέλη.

Τρίτη, 24 Απριλίου 2018

Η έκφραση "τα καλά πράγματα έρχονται σε μικρές συσκευασίες" ισχύει σίγουρα και για τη ροβίτσα, γνωστή και ως φασόλι mung ή Καλαματιανό ψιλοφάσουλο. Το μικρότερο σε μέγεθος από τη φακή, όχι και τόσο γνωστό αυτό όσπριο, εντυπωσιάζει με το γυαλιστερό πράσινο χρώμα του, είναι εύπεπτο και πολύ θρεπτικό και αποτελεί σύνηθες υλικό της ασιατικής και ινδικής κουζίνας. Με πλούσιο φαινολικό περιεχόμενο και με ευρεία γκάμα θρεπτικών ουσιών, η ροβίτσα προσφέρει μια εντυπωσιακή άμυνα εναντίον αρκετών χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη, του καρκίνου και της παχυσαρκίας. Αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι καλλιεργήθηκε στην Ινδία ήδη από το 1500 π.Χ., πριν εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ασία και τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι φαρμακευτικές της ιδιότητες και το υψηλό θρεπτικό περιεχόμενό της έχουν εκτιμηθεί εδώ και αιώνες. Μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και δεν χρειάζεται να είστε χορτοφάγος για να την ενσωματώσετε στη διατροφή σας.

Αυτό το όσπριο μπορεί να προσφέρει μεγάλη δόση βασικών βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Μια μερίδα παρέχει έως και το 80% της απαιτούμενης ημερήσιας δόσης φολικού οξέος, μιας ουσιαστικής βιταμίνης του συμπλέγματος Β που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία δημιουργίας του DNA και είναι απαραίτητη για τις εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες και τα παιδιά. Η ροβίτσα είναι επίσης πλούσια σε ανθεκτικό άμυλο και διαιτητικές ίνες, έτσι η κατανάλωσή της βελτιώνει την πέψη και βοηθά στην πρόληψη της κοιλιοκάκης και άλλων παρόμοιων καταστάσεων. Επιπλέον, είναι πλούσια πηγή σιδήρου, μαγγανίου, μαγνησίου, ασβεστίου και βιταμίνης Κ. Όλα αυτά τα στοιχεία επηρεάζουν την πυκνότητα των οστών και είναι απαραίτητα για την πρόληψη και την καταπολέμηση διαφόρων παθήσεων των οστών αλλά και της αναιμίας. Τα όσπρια αυτά έχουν αντιοξειδωτική δράση λόγω του ότι περιέχουν βιταμίνη C. Μπορεί να μην είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα φρούτα ή τις πιπεριές από την άποψη αυτή, αλλά μια μερίδα ροβίτσας θα σας βοηθήσει να ανταποκριθείτε στις καθημερινές ανάγκες αυτής της θρεπτικής ουσίας. Τέλος, περιέχει περίπου 28% πρωτεΐνη, όσο δηλαδή περιέχει και το κρέας και είναι ίσης διατροφικής αξίας. Δοκιμάστε την σε μαγειρευτά ή σε σούπες, βάλτε την μέσα σε σαλάτες ή ακόμα φτιάξτε χορτοφαγικά κεφτεδάκια ή κάντε την πουρέ.

Ενώ τα ρεβίθια και τα φασόλια είναι πολύ πιο δημοφιλή, η ροβίτσα έχει στην πραγματικότητα να προσφέρει υψηλότερη διατροφική αξία και τα οφέλη της για την υγεία του οργανισμού περιλαμβάνουν:

  • μείωση της κακής χοληστερόλης και προστασία από καρδιακές παθήσεις. Αποτρέποντας την οξείδωση της LDL, κρατά τις αρτηρίες καθαρές, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τις φλεγμονές και αντιστρέφει τη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία. Με την πρόληψη της εναπόθεσης πλάκας μειώνεται επίσης ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος. Πιστεύεται ότι τα πεπτίδια που υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα σε αυτό το όσπριο, παρεμποδίζουν τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων.
  • μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Τα υψηλά επίπεδα αμινοξέων, ολιγοσακχαριτών και πολυφαινολών που περιέχει παρέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που όχι μόνο καταπολεμούν τους όγκους αλλά προστατεύουν επίσης από βλάβες του DNA και τη μετάλλαξη των κυττάρων. Τα φλαβονοειδή βιτεξίνη & ισοβιτεξίνη έχουν υψηλές δραστικότητες απομάκρυνσης ελεύθερων ριζών οι οποίες βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, του παράγοντα που προκαλεί τον καρκίνο.
  • μπορεί να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει το διαβήτη τύπου 2. Μειώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μειώνει επίσης τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, τα τριγλυκερίδια, τα πεπτίδια C πλάσματος και τα επίπεδα γλυκαγόνης. Βελτιώνει επίσης την ανοχή στη γλυκόζη και την αυξημένη ανταπόκριση στην ινσουλίνη.
  • βοηθά στην απώλεια βάρους και σας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
  • ισορροπία των ορμονών
  • είναι αρκετά εύπεπτη και μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του σώματος λόγω των ινών και του ανθεκτικού αμύλου που περιέχει
  • αυξάνει την ανοσία και προστατεύει από τις λοιμώξεις εξαιτίας της μεγάλης ποικιλίας των φυτοθρεπτικών αντιφλεγμονοδών και αντιμικροβιακών ουσιών που περιέχει.
  • είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας με υψηλά επίπεδα σφαιρίνης και λευκωματίνης, τις κύριες πρωτεΐνες αποθήκευσης
  • βελτιώνει την υγεία του δέρματος. Τα φυτοοιστρογόνα που περιέχει η ροβίτσα έχουν αντιγηραντικά οφέλη, καθώς διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης, και υαλουρονικού οξέος που είναι απαραίτητα για ένα νεανικό, πιο υγιές δέρμα.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγές: draxe.comlivestrong.com

Όροι: 
  • ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ
  • ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: