Η μυστηριώδης ιστορία των «μεξικάνικων πηδηχτών φασολιών»!

Κάπου στο Μεξικό υπάρχει ένα... περίεργο είδος φασολιών, τα λεγόμενα «μεξικάνικα πηδηχτά φασόλια». Η ονομασία τους έχει προέλθει από τις... συνήθειές τους: τα πηδηχτά φασόλια του Μεξικού χοροπηδάνε από μόνα τους από εδώ και από εκεί! 

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

Στην πραγματικότητα, αν και τόσο η γεύση τους όσο και η όψη τους θυμίζουν φασόλια δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι κάτι λίγο πιο συναρπαστικό και περίεργο από φασόλια.
Τα συγκεκριμένα φασόλια προέρχονται από το σκόρο Solitans Laspeyresia, που αφού γεννήσει τα αυγά του μέσα στα λουλούδια των θάμνων Sebastiana Pavoniana και μια κάμπια εκκολαφθεί μέσα σε ένα από τους σπόρους του λουλουδιού, η προνύμφη τρώει το εσωτερικό του σπόρου! 

Οι πρώτες βροχές του χρόνου ρίχνουν το υπόλοιπο κέλυφος του σπόρου στο έδαφος και τότε η προνύμφη μετακινεί το κέλυφος στο έδαφος μέχρι να βρει ένα δροσερό σημείο, συνήθως ένα ρήγμα ή κάτω από κάποια φύλλα. Τελικά, αποδρά από τον καρπό, ανοίγοντας μια τρύπα στο κέλυφος και μετουσιώνεται σε ενήλικο σκόρο.

Προτού βέβαια η προνύμφες αποδράσουν είναι πολύ πιθανό οι άνθρωποι να έχουν μαζέψει κατά χιλιάδες τα συγκεκριμένα «φασόλια» και θα τα έχουν βγάλει στο εμπόριο. Πολλές φορές παρατηρείται τα «μεξικάνικα πηδηχτά φασόλια» να βρίσκονται σε πάγκους λαϊκών αγορών και ξαφνικά να ξεκινήσουν να πηδάνε από εδώ και από εκεί. 

Για πολλούς ανθρώπους αυτό το φαινόμενο υπήρξε μυστήριο και η φαινομενικά ανεξήγητη τάση ενός φασολιού να αναπηδάει ανέπτυξε μια μεγάλη γοητεία αλλά και πολλούς μύθους γύρω από την συγκεκριμένη τροφή. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως ακόμα και η ίδια η ύπαρξή της αμφισβητήθηκε από πολλούς λάτρες της μαγειρικής και θεωρήθηκε ένας αστικός μύθος. Όμως τα συγκεκριμένα «φασόλια» υπάρχουν και υπάρχει και η εξήγηση για το γιατί είναι... χοροπηδηχτά: μέσα τους κατοικεί μια προνύμφη.

Υπάρχει περίπτωση πάντα η συγκεκριμένη προνύμφη να σπάσει το κέλυφός της πριν να είναι η ώρα να μετατραπεί σε ενήλικο σκόρο. Αυτό θα αχρήστευε οριστικά το συγκεκριμένο «φασόλι» ως τροφή. Το μυστικό για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο είναι η θερμοκρασία στην οποία φυλάσσονται, η οποία πρέπει να είναι δροσερή. Αν η θερμοκρασία αυξηθεί η προνύμφη θα αντιδράσει λόγω ζέστης και όσο πιο αυξημένη είναι τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σπάσει το κέλυφος. 

Αυτός είναι και ο λόγος που τα συγκεκριμένα «φασόλια» καμιά φορά χοροπηδάνε. Ακόμα και μια ασυναίσθητη αλλαγή θερμοκρασίας είναι δυνατόν να τα κάνουν να μετακινηθούν. Αν λοιπόν ποτέ βρεθείτε σε κάποια αγορά του εξωτερικού (στην Ελλάδα άλλωστε δύσκολα θα βρείτε την συγκεκριμένη τροφή) και πιάσετε στα χέρια σας μερικά «μεξικάνικα πηδηχτά φασόλια» μην εκπλαγείτε αν τα δείτε να χοροπηδάνε πάνω στην παλάμη σας. Θα είναι προφανές: η προνύμφη που κατοικεί στο εσωτερικό του θα έχει ζεσταθεί!

Όροι: 
Κατηγοριες: