Ενέργεια με λίγες θερμίδες!

Γι’ αυτούς που κάνουν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, πέρα από τις σαλάτες, υπάρχουν και άλλες τροφές που βοηθούν στην απώλεια βάρους, ενώ εξακολουθούν να είναι νόστιμα και θρεπτικά. Αυτές οι τροφές μπορούν να αποτελέσουν ένα νόστιμο σνακ, γεύμα ή ακόμη και επιδόρπιο χωρίς τον φόβο οτι θα χαλάσουν το διατροφικό πρόγραμμα.

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018

Τα περισσότερα πλάνα διατροφής που αποσκοπούν στην απώλεια βάρους επικεντρώνονται στην περιορισμένη λήψη υδατανθράκων προτείνοντας σχεδόν αποκλειστικά σαλάτες, ενώ αν το πλάνο συνοδεύεται και από άσκηση προτείνεται αυξημένη λήψη πρωτεϊνών. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι αναγκαίο να αισθάνεται κανείς περιορισμένος όσον αφορά τα τρόφιμα που μπορεί να καταναλώσει, καθώς υπάρχουν αρκετές επιλογές χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες που μπορούν να προστεθούν άφοβα στο διατροφικό μας πλάνο. Πολλές μάλιστα από αυτές τις τροφές είναι πλούσιες και σε κάλιο, ιχνοστοιχείο που είναι σημαντικό για την αναδόμηση των μυών, γεγονός που το κάνει απαραίτητο για τους αθλητές.

Παραθέτουμε κάποια από τα λιγότερο δημοφιλή τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ενώ προσδίδουν αρκετή ενέργεια στον οργανισμό :

Μελιτζάνες
Περιέχουν θρεπτικά συστατικά που χαμηλώνουν τις πιθανότητες για κάποιο καρδιακό νόσημα και προλαμβάνουν τις κυτταρικές βλάβες. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε μαγγάνιο και φυτικές ίνες.

Κολοκύθες
Από μόνες τους ή και σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά είναι αρκετά υγιεινές και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Βοηθούν στην υγεία των ματιών λόγω της βιταμίνης Α. 

Ραπανάκια
Συνήθως τα χρησιμοποιούμε μόνο για γαρνιτούρα σε σαλάτα, ωστόσο και σκέτα έχουν νόστιμη γεύση και είναι αρκετά τραγανά όταν τρώγονται ωμά. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο και βιταμίνες Β6 και C. 

Μανιτάρια
Κρατούν το σώμα μας υγιές και αποτελούν μια καλή εναλλακτική ώστε να μην φάει κάποιος πατάτες για δείπνο. Μπορούν εύκολα να μαγειρευτούν με ελαιόλαδο και κάποια βότανα, δημιουργώντας ένα χορταστικό πιάτο. Συχνά εμπεριέχουν βιταμίνη D την οποία προσλαμβάνουμε επίσης με την έκθεσή μας στον ήλιο.

Ζάχαρη καρύδας
Είναι παρόμοια σε οφέλη για την υγεία μας με την ζάχαρη από αγαύη (κάκτος που φύεται και ευδοκιμεί μόνο στις ερήμους του Μεξικού). Παράγεται από λουλούδια του δέντρου καρύδας και όχι από την καρύδα αυτή καθαυτή. Δεν εμπεριέχει μεγάλες ποσότητες καλίου και έχει λιγότερους υδατάνθρακες από την ζάχαρη του ζαχαροκάλαμου. Όπως κάθε προϊόν ζάχαρης, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και βιταμίνη K και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Παράλληλα περιέχει και αρκετές βιταμίνες B, αποτελώντας ένα καλό συμπλήρωμα. Τα λαχανάκια Βρυξελλών μαγειρεύονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα μανιτάρια.

Παπάγια
Η γεύση της είναι δροσερή και αναζωογονητική χωρίς να είναι πολύ γλυκιά. Έχει σημαντικά οφέλη για την καρδιακή λειτουργία, ενώ το κάλιο είναι ένα από τα κύρια συστατικά της και για τον λόγο αυτό είναι μια καλή επιλογή για μετά την άσκηση.

Γογγύλια
Περιέχει το ¼ των υδατανθράκων μιας πατάτας και αποτελεί πηγή φυτικών ινών, ασβεστίου, καλίου και μαγγανίου. 

Μούρα (μύρτιλο, αγριοφράουλα, σμέουρο)
Είναι ευεργετικά για το σώμα και πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και συμβάλουν στην υγεία του δέρματος, βελτιώνουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ έχουν και αντικαρκινικές ιδιότητες. 

Bok Choy (γλυκόξινο λάχανο)
Ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά και έχει γίνει αρκετά δημοφιλές. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες. Μπορείτε εύκολα να το μαγειρέψετε στον ατμό ή να το προσθέσετε σε μια σούπα. Είναι σίγουρο πως αποτελεί απόλαυση για έναν δρομέα.

Χίκαμα
Το λαχανικό αυτό είναι μη αμυλούχο και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Είναι κάτι σαν διασταύρωση μήλου και πατάτας λόγω της υφής του. Δεν έχει έντονη γεύση αλλά είναι δροσιστικό. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνη D. Απλά κόψτε το σε λεπτές λωρίδες χωρίς την φλούδα και απολαύστε την γεύση του.

Πράσινο κρεμμύδι
Ο μίσχος από το πράσινο κρεμμύδι είναι αρκετά χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες αλλά οι βολβοί του περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες K, C, A και φυλλικό οξύ. Δίνει ξεχωριστή γεύση αν προστεθεί σε σούπα ή σαλάτα ή ακόμη και σε μια μπριζόλα. Επίσης μπορεί κάποιος να το ψήσει στην σχάρα και να το καταναλώσει ολόκληρο όπως το σπαράγγι.

Όροι: 
Κατηγοριες: