Σχετικα Αφιερωματα

Βιταμίνη D: Πώς μπορείτε να εφοδιαστείτε με απλούς και καθημερινούς τρόπους

H «βιταμίνη του ήλιου» αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες. Υπάρχουν τρεις εύκολοι τρόποι που μπορείτε να λάβετε μεγαλύτερα ποσοστά και να επωφεληθείτε από αυτήν ακόμη περισσότερο.

Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

Όντας άμεσα συνδεδεμένη με το φως του ήλιου καθώς παράγεται φυσικά όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας, η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τον οργανισμό, αφού όχι μόνο διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανάπτυξη των οστών, αλλά και βοηθάει στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως αυτές που σχετίζονται με την καρδιά, τον καρκίνο του μαστού και του εντέρου και το διαβήτη. Παρ’όλα αυτά, όπως δείχνουν και ανάλογες μελέτες, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού φαίνεται να είναι ανεπαρκές στη βιταμίνη αυτή, οπότε η ενημέρωση σχετικά τον τρόπο που μπορεί να γίνει η λήψη της από τον οργανισμό είναι απαραίτητη. Το itrofi.gr σας παρουσιάζει τρεις εύκολους καθημερινούς τρόπους:

Εκθέστε το δέρμα σας στο φως του ήλιου

Αν και σχετικά αυτονότητο, αφού όπως προαναφέρθηκε η βιταμίνη D προσλαμβάνεται φυσικά από την ηλιακή ακτινοβολία, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως πρέπει να  μένουμε έστω και λίγο εκτεθειμένοι στον ήλιο σε καθημερινή βάση. Όπως δηλώνει και η Priya Tew, εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτητικής Εταιρείας, 10-15 λεπτά καθημερινής έκθεσης των ποδιών και χεριών στο φως του ήλιου αρκούν για τη πρόσληψη της απαραίτητης ποσότητας βιταμίνης D.

Καταναλώστε λιπαρά ψάρια 

Ο δεύτερος τρόπος να χαρίσετε στον οργανισμό σας τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης D είναι μέσω της τροφής, και συγκεκριμένα με την καταλάνωση λιπαρών ψαριών όπως το χέλι,η πέστροφα, η ρέγγα, ο σολωμός και το σκουμπρί. Εάν επιλέξετε να καταναλώσετε ψάρια από κονσέρβα, προτιμήστε σαρδέλες σε άλμη που είναι εξίσου πλούσια στη βιταμίνη αυτή. Ο γιατρός Martin Hewison και καθηγητής μοριακής ενδοκρινολογίας στο πανεπιστήμιο του Birmingham προτείνουν επίσης την κατανάλωση  κρέατος από ζώα ελεύθερης βοσκής, τα μανιτάρια shitake, τους κρόκους αυγών και τα δημητριακά.

Δοκιμάστε συμπλήρωμα βιταμίνης D

Εάν δεν καταναλώνετε τις προαναφερθείσες τροφές και δεν απολαμβάνετε την έκθεση στο φως του ήλιου ή την αποφεύγετε λόγω κινδύνου για καρκίνο του δέρματος, η τρίτη επιλογή είναι η λήψη συμπληρώματος αυτής της βιταμίνης, που όπως δηλώνει και ο Dr James Dowd, κλινικός καθηγητής ιατρικής στο Michigan State University, αποτελεί έναν εύκολο, αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο να εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με την απαραίτητη αυτή βιταμίνη.

Όροι: 
Κατηγοριες: